Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вінник О.М. - Господарське право. Курс лекцій.....doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
4.69 Mб
Скачать

2.2. Договір підряду на проведення проектних і досліджувальних робіт

Будівництву об'єкта має передувати його проектування (вклю­чає розробку передпроектних документів, що обґрунтовують тех-ніко-економічні показники об'єкта будівництва, та проектно-кошторисної документації") і проведення досліджувальних робіт (наприклад, щодо дослідження геологічних, гідрогеологічних умов будівельного майданчика). Проведення подібних робіт зазвичай здійснюється на підставі відповідного договору - підряду на про­ведення проектних і досліджувальних робіт. За цим договором підрядник зобов'язується розробити за завданням замовника проект­ну документацію або виконати обумовлені договором роботи (проектні, досліджувальні), а замовник зобов'язується надати не­обхідні для виконання таких робіт відомості та/або документацію (дозволи), прийняти та оплатити їх (ст. 324 ГК). Регулювання від­носин, які виникають у процесі виконання проектних та досліджу­вальних робіт, може здійснюватися із застосуванням відповідних положень ст. 318 ГК, а також інших нормативно-правових актів, що визначають особливості проведення таких робіт: законів Укра­їни «Про інвестиційну діяльність», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про основи містобудування», «Про архітек­турну діяльність», «Про планування і забудову територій»; поста­нов Кабінету Міністрів України: від 25 листопада 1999 р. № 2137

267

г

«Про затвердження Порядку проведення архітектурних та місто­будівних конкурсів», від 11 квітня 2002 р. № 483 «Про порядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та за­твердження їх комплексної державної експертизи» та ін.

На підрядника за цим договором покладається обов'язок відпо­відальності за недоліки проекту. Якщо останні стосуються питань, що відповідно до ч. 1 ст. 8 і ст. 15 Закону «Про інвестиційну дія­льність» підлягають обов'язковій державній експертизі (санітар­ного та епідеміологічного благополуччя населення, екології, охо­рони праці, енергозбереження, пожежної безпеки, міцності, надій­ності та необхідної довговічності будинків і споруд, архітектурних вимог), то вони зазвичай виявляються у процесі проведення такої експертизи і відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2002 р. № 483 такий проект не може отрима­ти позитивного висновку комплексної державної експертизи, без якого він не повинен затверджуватися та реалізовуватися. Відтак, вчасне усунення підрядником таких недоліків необхідно для реалі­зації інвестицій і відповідно - для укладання договорів з виконав­цями будівельних і пов'язаних з ними робіт.

Виявлені в процесі реалізації проекту та експлуатації побудо­ваного за даним проектом об'єкта недоліки, що не були зафіксовані в процесі проведення комплексної державної експертизи, також підлягають усуненню підрядником. Переробка проекту з метою усунення виявлених недоліків здійснюється підрядником за власний рахунок, що не звільняє його від обов'язку відшкодування замовни­кові збитків, спричинених недоліками проекту.

Тривалість строків позовної давності для подання позову про відшкодування замовникові збитків, спричинених недоліками про­екту, залежить від ступеня тяжкості негативних наслідків реалізо­ваного проекту. За загальним правилом, строк позовної давності становить десять років, а якщо збитки замовникові завдано проти­правними діями підрядника, що призвели до руйнувань, аварій, обрушень,- тридцять років. Перебіг строку позовної давності по­чинається з дня прийняття побудованого об'єкта.

2.3. Договір на створення і передачу науково-технічної продукції

Договір на створення і передачу науково-технічної продукції застосовується зазвичай при здійснення інноваційної діяльності і тому положення про цей договір (ст. 331 ГК) містяться в главі 34

268

«Правове регулювання інноваційної діяльності». Відповідно до цього договору одна сторона (виконавець) зобов'язується вико­нати обумовлені завданням другої сторони (замовника) науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи (НДДКР), а замов­ник зобов'язується прийняти виконані роботи (продукцію) і оплатити їх.

Предметом цього договору є науково-технічна продукція, в т. ч. її модифікація. До категорії такої продукції належить і інно­ваційний проект. Інноваційним проектом вважається комплект документів, який визначає процедуру і комплекс усіх необхідних заходів (у тому числі інвестиційних) щодо створення і реалізації інноваційного продукту - результату науково-дослідної та/або дослідно-конструкторської розробки, що відповідає встановле­ним законом вимогам (ст. 1 Закону від 04.07.2000 р. «Про інно­ваційну діяльність»).

Науково-технічною продукцією (матеріальним результатом ви­конання договору на створення та передачу науково-технічної про­дукції") відповідно до ч. З ст. 331 ГК визнаються завершені роботи та/або послуги науково-технічного характеру: науково-дослідні, проектні, конструкторські, технологічні, а також створення дослід­них зразків або партій виробів, необхідних для проведення науково-дослідних або дослідно-конструкторських робіт згідно з встанов­леними вимогами (тобто відповідно до стандартів, будівельних норм і правил та умов договору). Стороною-виконавцем за цим договором може бути суб'єкт господарювання (науково-дослідні, конструкторські, проектно-конструкторські і технологічні устано­ви та організації, а у разі наявності відповідних повноважень - та­кож науково-дослідні і конструкторські підрозділи підприємств, установ і організацій).

Предметом договору може бути весь комплекс науково-тех­нічних (дослідних) робіт, його частина або навіть вся сукупність робіт, що забезпечують завершений технологічний цикл — від про­ведення досліджень до впровадження їх результатів (науково-технічної продукції") у виробництво і навіть подальше технічне су­проводження (обслуговування) виробництва.

Виготовлення науково-технічної продукції може мати місце за ініціативою відповідної організації, що виконує науково-дослідні, проектно-конструкторські та пов'язані з ними роботи. Реалізація такої продукції здійснюється на підставі договору про їх передачу, включаючи (у разі необхідності) надання послуг на її впроваджен­ня та освоєння.

269

3. Договори на користування чужим майном