Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вінник О.М. - Господарське право. Курс лекцій.....doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
4.69 Mб
Скачать

3. Інноваційні правовідносини

У процесі організації, безпосереднього здійснення інноваційної діяльності та контролю за дотриманням її суб'єктами вимог чин­ного законодавства складається особливий різновид господарсь­ких відносин - інноваційні відносини, що, як правило, регулюють­ся актами законодавства різної юридичної сили та договорами.

Інноваційні відносини складаються щодо певних благ. Ст. 4 Закону «Про інноваційну діяльність» визначає цінності, що мо­жуть бути об'єктами інноваційної діяльності, а саме:

  • інноваційні програми і проекти;

  • нові знання та інтелектуальні продукти;

  • виробниче обладнання та процеси;

  • інфраструктура виробництва і підприємництва;

- організаційно-технічні рішення виробничого, адміністратив­ ного, комерційного або іншого характеру, що істотно поліпшують структуру і якість виробництва і (або) соціальної сфери;

— сировинні ресурси, засоби їх видобування і переробки;

- товарна продукція;

— механізми формування споживчого ринку і збуту товарної продукції.

Учасниками інноваційних відносин є:

  1. суб'єкти інноваційної діяльності;

  2. органи (організації), наділені управлінсько-контрольними пов­ новаженнями у сфері такої діяльності;

  3. особи, що належать до інноваційної інфраструктури;

  4. споживачі інноваційної продукції.

Суб'єктами інноваційної діяльності можуть бути фізичні та/або юридичні особи - як резиденти, так і нерезиденти, об'єднання цих осіб, які провадять в Україні інноваційну діяльність і (або) залу­чають майнові та інтелектуальні цінності, вкладають власні чи за­позичені кошти в реалізацію в Україні інноваційних проектів (ст. 5 Закону України «Про інноваційну діяльність»). Серед суб'єктів та­кої діяльності виділяють інноваційні структури, що створюються з метою інтенсифікація розроблення, виробництва та впровадження наукоємної конкурентоспроможної продукції із спрямуванням вза-ємоузгоджених дій наукових організацій, закладів освіти, промис­лових підприємств та інших суб'єктів на задоволення потреб внут­рішнього ринку і нарощування експортного потенціалу країни.

Відповідно до Положення про порядок створення і функціону­вання технопарків та інноваційних структур інших типів (затв.

458

Постановою KM України від 22.05.1996 р. № 549), інноваційною структурою є юридична особа будь-якої організаційно-правової форми, що створена відповідно до законодавства (вид А), або гру­па юридичних і фізичних осіб, яка діє на основі договору про спі­льну діяльність (вид Б), з визначеними галуззю діяльності та ти­пом функціонування, орієнтованим на створення та впровадження наукоємної конкурентоспроможної продукції.

Розрізняють інноваційні структури організаційного типу (вид А) та договірного типу (вид Б).

Інноваційні структури організаційного типу (виду А) створю­ються в порядку, встановленому законодавством для відповідних організаційних форм суб'єктів підприємництва (підприємства, гос­подарські товариства, виробничі кооперативи, господарські об'єд­нання, в т. ч. об'єднання підприємств).

Інноваційні структури договірного типу (виду Б) створюються шляхом укладення учасниками інноваційної структури договору про спільну діяльність, в якому мають бути зазначені відомості: про склад учасників, напрями інноваційної діяльності, органи управління і порядок прийняття ними рішень, права та обов'язки учасників, порядок фінансування спільної діяльності та розподілу прибутку, прийняття нових учасників інноваційної структури, по­рядок ліквідації інноваційної структури (припинення дії договору) та розподілу майна між учасниками.

Учасниками інноваційної структури можуть бути будь-які підпри­ємства, організації та установи незалежно від форм власності (з ура­хуванням обмежень, встановлених законодавчими актами), зокрема:

  • науково-дослідні та проектно-конструкторські організації, які працюють за профілем інноваційної структури;

  • навчальні заклади, які працюють за профілем інноваційної структури або спеціалізуються на підготовці та підвищенні квалі­ фікації фахівців з базових спеціальностей інноваційної структури;

  • виробничі підприємства, які впроваджують результати нау­ ково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт та винаходів;

  • інноваційні фонди, комерційні банки, страхові фірми;

  • суб'єкти підприємницької діяльності, що надають юридичні послуги, послуги в галузі науково-технічної експертизи, менедж­ менту, маркетингу, транспорту, рекламної, видавничої та інфор­ маційної діяльності.

Основними джерелами фінансування інноваційної структури є: вклади учасників; бюджетне фінансування за умови виконання державного замовлення; кредити банків; інвестиції, в тому числі

459

іноземні; прибуток від підприємницької діяльності інноваційної структури; випуск в обіг цінних паперів.

Набуття статусу інноваційної структури (що засвідчується сві­доцтвом про її реєстрацію та дає їй право на отримання податко­вих, валютно-фінансових та інших передбачених законодавством пільг і переваг) відбувається з дотриманням встановленої про­цедури, першим етапом якої є розробка і затвердження уповнова­женим на це органом (Комісією з організації діяльності технологіч­них парків та інноваційних структур інших типів) проекту діяль­ності інноваційної структури, який повинен містити:

  • визначення концепції та цілей функціонування інноваційної структури;

  • визначення основного інноваційного продукту (товару, виду послуг);

  • техніко-економічне обґрунтування;

  • інформацію про учасників інноваційної структури;

  • інформацію про її органи управління та положення про орган управління науково-технічною діяльністю інноваційної структури, погоджене з МОН України;

  • бізнес-план, який передбачає комплекс підготовчих робіт з розгортання інноваційної структури (проведення необхідної інфор­ маційно-рекламної роботи, залучення коштів заінтересованих укра­ їнських та іноземних інвесторів, виділення відповідної земельної ділянки тощо), робоче освоєння території, будівництво і оснащення конкретних об'єктів, формування творчих колективів, опрацюван­ ня організаційно-економічного механізму функціонування іннова­ ційної структури, створення бізнес-центру, технологічних інкуба­ торів, інноваційних фондів, навчальних закладів, консалтингових і страхових фірм тощо, міжнародне співробітництво, виробничу та комерційну діяльність.

Проект діяльності інноваційної структури (1C) разом з її стату­том (для 1C корпоративного типу/для виду А) або договором про спільну діяльність (для 1C договірного типу/виду Б) подаються до Комісії з організації діяльності технологічних парків та інновацій­них структур інших типів (Комісія), яка протягом не більш як 90 днів з моменту подання зазначених документів організує про­ведення їх експертизи і визначає відповідність критеріям діяльності 1C для набуття відповідного статусу (критерії визначаються Комісією, виходячи з вимог забезпечення світового рівня продукції/послуг, яку мають виробляти ці 1C).

Комісія готує експертний висновок та пропозиції щодо надання

460

інноваційній структурі відповідного статусу, на підставі якого Мі­ністерство освіти та науки України (МОН) здійснює реєстрацію інноваційної структури та її основного інноваційного продукту шляхом включення її до Державного реєстру інноваційних струк­тур та видачі відповідного свідоцтва встановленого зразка.

Найбільш поширеним різновидом 1C організаційного типу є інноваційне підприємство.

Інноваційним підприємством, відповідно до статей 1 і 16, ви­знається 1C організаційного типу (підприємство будь-якої органі­заційно-правової форми або об'єднання підприємств), що розроб­ляє, виробляє і реалізує інноваційні продукти і (або) продукцію чи послуги, обсяг яких у грошовому вимірі перевищує 70 відсотків його загального обсягу продукції і (або) послуг. Інноваційне під­приємство може функціонувати як: інноваційний центр, бізнес-інкубатор, технополіс, технопарк і т. ін.

Інноваційний продукт - це результат науково-дослідної і (або) дослідно-конструкторської розробки, що відповідає таким вимо­гам: 1) він є реалізацією (впровадженням) об'єкта інтелектуальної власності (винаходу, корисної моделі, промислового зразка, топо­графії інтегральної мікросхеми, селекційного досягнення тощо), на які виробник продукту має державні охоронні документи (патенти, свідоцтва) чи одержані від власників цих об'єктів інтелектуальної власності ліцензії, або реалізацією (впровадженням) відкриттів; 2) розробка продукту підвищує вітчизняний науково-технічний і технологічний рівень; 3) в Україні цей продукт вироблено (буде вироблено) вперше, або якщо не вперше, то порівняно з іншим аналогічним продуктом, представленим на ринку, він є конкурен­тоздатним і має суттєво вищі техніко-економічні показники.

Інноваційна продукція - це нові конкурентоздатні товари чи послуги, що відповідають таким вимогам: 1) є результатом вико­нання інноваційного проекту; 2) така продукція виробляється (бу­де вироблена) в Україні вперше, або якщо не вперше, то порівняно з іншою аналогічною продукцією, представленою на ринку, є кон­курентоздатною і має суттєво вищі техніко-економічні показники.

Інноваційний продукт та інноваційна продукція виробляються в результаті реалізації інноваційного проекту. Інноваційний про­ект - це комплект документів, що визначає процедуру і комплекс усіх необхідних заходів (у тому числі інвестиційних) щодо ство­рення і реалізації інноваційного продукту і (або) інноваційної про­дукції. Якщо інноваційний проект належить до одного з пріоритет­них напрямів інноваційної діяльності, затверджених Верховною

461

Радою України, він визнається пріоритетним інноваційним прое­ктом (Порядок формування, експертизи та обговорення пріоритет­них напрямів інноваційної діяльності затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 р. № 1094).

Інноваційні проекти незалежно від джерел інвестування підля­гають обов'язковій державній експертизі з питань додержання екологічних, містобудівних та санітарно-гігієнічних вимог. Крім того, деякі категорії інноваційних проектів відповідно до ст. 330 ГК України підлягають державній експертизі в повному обсязі. Це стосується таких випадків:

  • інвестування інноваційних проектів за рахунок Державного бюджету України або місцевих бюджетів;

  • виконання інноваційного проекту на замовлення органу державної влади чи органу місцевого самоврядування;

  • у разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про необхідність експертизи окремих інноваційних проектів, що ма­ ють важливе народногосподарське значення.

Державна підтримка реалізації інноваційного проекту та пе­редбачені законом пільги можуть надаватися лише за умови його державної реєстрації, яка здійснюється МОН України за ініціативою суб'єкта інноваційної діяльності у порядку, визначеному постано­вою KM України від 17 вересня 2003 р. № 1474 «Про затверджен­ня Порядку державної реєстрації інноваційних проектів і ведення Державного реєстру інноваційних проектів».

Необхідною умовою занесення проекту до Державного реєстру інноваційних проектів є його кваліфікування. Для кваліфікування інноваційних проектів МОН України (спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері інноваційної діяльно­сті) організує проведення експертизи прийнятих до розгляду інно­ваційних проектів (виконується за рахунок коштів суб'єктів інно­ваційної діяльності, які заявляють проекти на державну реєстра­цію, відповідно до Закону України «Про наукову і науково-техніч­ну експертизу»). Проекти, що визнані за результатами експертизи інноваційними, заносяться МОН України до Державного реєстру інноваційних проектів, інформація про це публікується в офіцій­ному бюлетені МОН України, а суб'єкту інноваційної діяльності видається свідоцтво про державну реєстрацію інноваційного про­екту (є чинним протягом трьох років від дати його видачі).

До другої категорії учасників інноваційних правовідносин (ор­ганів/організацій, наділених управлінсько-контрольними повнова­женнями у сфері інноваційної дільності) насамеред належать органи

462

державного регулювання. Такими відповідно до розділу II Закону «Про інноваційну діяльність» є:

Верховна Рада України (визначає єдину державну політику у сфері інноваційної діяльності і здійснює повноваження, визначені ст. 7 Закону «Про інноваційну діяльність»: створює законодавчу базу для сфери інноваційної діяльності; затверджує пріоритетні на­прями інноваційної діяльності як окрему загальнодержавну програ­му або у складі Програми діяльності Кабінету Міністрів України, загальнодержавних програм економічного, науково-технічного, со­ціального розвитку, охорони довкілля; в межах Державного бюдже­ту України визначає обсяг асигнувань для фінансової підтримки інноваційної діяльності);

Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні і районні ради (затверджують регіональні інноваційні програми, що креди­туються з бюджетів відповідно Автономної Республіки Крим, обласних і районних бюджетів; визначають кошти бюджету Авто­номної Республіки Крим, обласних і районних бюджетів для фі­нансової підтримки регіональних інноваційних програм; контро­люють фінансування регіональних інноваційних програм за кошти бюджету Автономної Республіки Крим, обласних і районних бюджетів);

представницькі органи місцевого самоврядування - сільські, селищні, міські ради (відповідно до їх компетенції: затверджують місцеві інноваційні програми; визначають кошти місцевих бюдже­тів для фінансової підтримки місцевих інноваційних програм; створюють комунальні інноваційні фінансово-кредитні установи для фінансової підтримки місцевих інноваційних програм за кош­ти місцевих бюджетів, затверджують їх статути чи положення про них, підпорядковують їх своїм виконавчим органам; доручають своїм виконавчим органам фінансування місцевих інноваційних програм за рахунок коштів місцевого бюджету через державні ін­новаційні фінансово-кредитні установи або через комунальні інно­ваційні фінансово-кредитні установи; затверджують порядок фор­мування і використання коштів комунальних інноваційних фінан­сово-кредитних установ; контролюють фінансування місцевих інноваційних програм за кошти місцевого бюджету через державні інноваційні фінансово-кредитні установи; контролюють діяльність комунальних інноваційних фінансово-кредитних установ);

Кабінет Міністрів України здійснює державне управління та забезпечує реалізацію державної політики у сфері інноваційної діяльності; готує та подає Верховній Раді України пропозиції щодо

463

пріоритетних напрямів інноваційної діяльності як окрему загаль­нодержавну програму або в рамках Програми діяльності Кабінету Міністрів України, загальнодержавних програм економічного, на­уково-технічного, соціального, національно-культурного розвитку, охорони довкілля; здійснює заходи щодо реалізації пріоритетних напрямів інноваційної діяльності; сприяє створенню ефективної інфраструктури у сфері інноваційної діяльності; створює спеціа­лізовані державні інноваційні фінансово-кредитні установи для фінансової підтримки інноваційних програм і проектів, затверджує їх статути чи положення про них, підпорядковує ці установи спе­ціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади у сфері інноваційної діяльності; готує та подає Верховній Раді Укра­їни як складову частину проекту закону про Державний бюджет України на відповідний рік пропозиції щодо обсягів бюджетних коштів для фінансової підтримки виконання інноваційних проектів через спеціалізовані державні інноваційні фінансово-кредитні установи; затверджує положення про порядок державної реєстра­ції інноваційних проектів і ведення Державного реєстру іннова­ційних проектів; інформує Верховну Раду України про виконання інноваційних проектів, які кредитувалися за кошти Державного бюджету України, і про повернення до бюджету наданих раніше кредитів);

Міністерство освіти та науки (МОН) України - спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері інно­ваційної діяльності: здійснює заходи щодо проведення єдиної нау­ково-технічної та інноваційної політики; готує і подає Кабінету Міністрів України пропозиції щодо пріоритетних напрямів інно­ваційної діяльності, державних інноваційних програм і щодо не­обхідних обсягів бюджетних коштів для їх кредитування; коорди­нує роботу у сфері інноваційної діяльності інших центральних органів виконавчої влади; визначає свій окремий підрозділ для кваліфікування інноваційних проектів з метою їх державної реєст­рації; здійснює державну реєстрацію інноваційних проектів і веде Державний реєстр інноваційних проектів; готує і подає Кабінету Міністрів України пропозиції щодо створення спеціалізованих державних інноваційних фінансово-кредитних установ для фінан­сової підтримки інноваційних програм і проектів, розробляє стату­ти чи положення про ці установи; затверджує порядок формування і використання коштів підпорядкованих йому спеціалізованих державних інноваційних фінансово-кредитних установ і контро­лює їх діяльність; доручає державним інноваційним фінансово-

464

кредитним установам здійснення конкурсного відбору пріоритет­них інноваційних проектів і здійснення фінансової підтримки цих проектів у межах коштів, передбачених законом про Державний бюджет України на відповідний рік; організовує підвищення ква­ліфікації спеціалістів у сфері інноваційної діяльності); здійснює контрольні функції у сфері інноваційної діяльності щодо суб'єктів такої діяльності;

центральні органи виконавчої влади: здійснюють підготовку пропозицій щодо реалізації інноваційної політики у відповідній галузі економіки, створюють організаційно-економічні механізми підтримки її реалізації; доручають державним інноваційним фінансово-кредитним установам здійснення конкурсного відбору пріоритетних інноваційних проектів із пріоритетних галузевих на­прямів інноваційної діяльності і здійснення фінансової підтримки цих проектів у межах коштів, передбачених законом про Держав­ний бюджет України на відповідний рік); здійснюють державний контроль у сфері інноваційної діяльності для забезпечення дотри­мання всіма її суб'єктами вимог законодавства щодо такої діяль­ності;

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації (у межах делегованих їм органами місцевого само­врядування повноважень) відповідно до їх компетенції: розробля­ють проекти регіональних інноваційних програм і подають їх для затвердження відповідно Верховній Раді Автономної Республіки Крим, обласним і районним радам; вживають заходів щодо вико­нання регіональних інноваційних програм; сприяють інноваційній діяльності у своєму регіоні і створенню сучасної інфраструктури у цій сфері; залучають підприємства, установи і організації, розташо­вані на підпорядкованій їм території, за їх згодою, до розв'язання проблем інноваційного розвитку регіонів; доручають державним інноваційним фінансово-кредитним установам (їх регіональним відділенням) проведення конкурсного відбору інноваційних про­ектів регіональних інноваційних програм і здійснення їх фінансо­вої підтримки у межах коштів, передбачених у бюджеті Автоном­ної Республіки Крим і обласних та районних бюджетах; подають пропозиції спеціально уповноваженому центральному органу ви­конавчої влади у сфері інноваційної діяльності стосовно включення інноваційних проектів за регіональними програмами до державних програм і їх фінансування шляхом кредитування із державного бюджету).

виконавчі комітети органів місцевого самоврядування відпо-

465

відно до їх компетенції: розробляють проекти місцевих інновацій­них програм і подають їх для затвердження відповідним місцевим радам; вживають заходів щодо виконання місцевих інноваційних програм; залучають підприємства, установи і організації, розташо­вані на підпорядкованій їм території, за їх згодою, до розв'язання проблем інноваційного розвитку населених пунктів; доручають державним інноваційним фінансово-кредитним установам (їх ре­гіональним відділенням) або комунальним інноваційним фінан­сово-кредитним установам проведення конкурсного відбору ін­новаційних проектів місцевих інноваційних програм і здійснення фінансової підтримки цих проектів у межах коштів, передбачених у відповідному місцевому бюджеті; готують і подають відповідним місцевим радам пропозиції щодо створення комунальних спеціалі­зованих інноваційних фінансово-кредитних установ для фінансової підтримки місцевих інноваційних програм; подають пропозиції спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади у сфері інноваційної діяльності стосовно включення інноваційних проектів за місцевими програмами до державних програм і їх фі­нансування шляхом кредитування із державного бюджету через державні інноваційні фінансово-кредитні установи;

Комісія з організації діяльності технологічних парків та інно­ваційних структур інших типів (постійно діючий орган Кабінету Міністрів України), яка відповідно до постанови KM від 6 серпня 2003 р. № 1219: здійснює організаційне та методичне забезпечення роботи із створення і функціонування технологічних парків та ін­новаційних структур інших типів; розглядає і надає рекомендації щодо формування стратегічних пріоритетних напрямів інновацій­ної діяльності та середньострокових пріоритетних напрямів інно­ваційної діяльності загальнодержавного, галузевого та регіональ­ного рівнів; вносить пропозиції до проектів державних інновацій­них програм і щодо необхідних обсягів бюджетних коштів для їх кредитування; розглядає пропозиції щодо державного замовлення на інноваційну продукцію; сприяє організації проведення система­тичного моніторингу інноваційного розвитку України, а також ви­конання інноваційних та інвестиційних проектів; організує прове­дення експертизи проектів створення технологічних парків та ін­новаційних структур інших типів, вирішує питання щодо їх державної реєстрації; погоджує пріоритетні напрями діяльності технологічних парків та інноваційних структур інших типів; при­ймає рішення щодо реєстрації інвестиційних та інноваційних про­ектів технологічних парків та інноваційних структур інших типів;

466

вирішує питання щодо подальшої реалізації інвестиційних та інно­ваційних проектів технологічних парків та інноваційних структур інших типів за результатами моніторингу їх виконання; готує пропозиції щодо: доцільності надання суб'єктам інноваційної дія­льності фінансової підтримки за рахунок коштів державного бю­джету; удосконалення системи показників і критеріїв економічної та соціальної ефективності інвестиційних та інноваційних проек­тів, що виконуються технологічними парками та інноваційними структурами інших типів; удосконалення механізму ведення опе­ративного бухгалтерського обліку витрат на інвестиційні та інно­ваційні проекти, запровадження системи контролю та відповідної державної статистичної і бухгалтерської звітності; сприяння реалі­зації механізму нарахування та цільового використання коштів, що акумулюються на спеціальних рахунках технологічних парків, здійснення контролю за цільовим використанням сировини, мате­ріалів, устаткування, комплектуючих виробів та інших товарів, що ввозяться технологічними парками в Україну для реалізації інвес­тиційних та інноваційних проектів;

Державний контроль у сфері інноваційної діяльності здійс­нюється: а) МОН України - спеціально уповноваженим центра­льним органом виконавчої влади у сфері інноваційної діяльності; б) Верховною Радою Автономної Республіки Крим, органами міс­цевого самоврядування у межах їх повноважень; в) щодо визначе­них статтями розділу V Закону «Про' інноваційну діяльність» особ­ливостей оподаткування - Державною податковою адміністрацією України.

Третю категорію учасників інноваційних правовідносин скла­дають особи (підприємства, установи, організації, індивідуальні підприємці), що в сукупності створюють так звану інноваційну інфраструктуру. Поняття інноваційної інфраструктури як сукуп­ності підприємств, організацій, установ, їх об'єднань, асоціацій будь-якої форми власності, що надають послуги із забезпечення інноваційної діяльності (фінансові, консалтингові, маркетингові, інформаційно-комунікативні, юридичні, освітні тощо) закріплю­ється в ст. 1 Закону «Про інноваційну діяльність».

Особливий правовий статус у сфері інноваційної діяльності мають державні та комунальні небанківські інноваційні фінансово-кредитні установи (статті 19 і 20 Закону «Про інноваційну діяль­ність»), що забезпечують фінансову підтримку суб'єктів іннова­ційної діяльності у разі реалізації ними пріоритетних (державних та комунальних) інноваційних проектів;

467

Державні інноваційні фінансово-кредитні установи:

  • створюються Кабінетом Міністрів України, який приймає від­ повідне рішення за поданням МОН України;

  • підпорядковуються спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади у сфері інноваційної діяльності (МОН України) і діє на основі Положення (Статуту), що затверджується Кабінетом Міністрів України;

  • кошти такої установи формуються за рахунок коштів Держав­ ного бюджету України, визначених законом про Державний бю­ джет України на відповідний рік, залучених згідно з чинним зако­ нодавством вітчизняних та іноземних інвестицій юридичних та фізичних осіб, добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, від власної чи спільної фінансово-господарської діяльності та ін­ ших джерел, не заборонених законодавством України;

  • повноваження: (а) організація конкурсного відбору іннова­ ційних проектів з метою надання фінансової підтримки відповідно до ст. 17 Закону «Про інноваційну діяльність»; (б) надання за ра­ хунок коштів Державного бюджету України фінансової підтримки суб'єктам інноваційної діяльності для реалізації ними інновацій­ них проектів за наявності визначених законом умов (відбору включеного до Державного реєстру інноваційного проекту за ре­ зультатами проведеного конкурсу; подання суб'єктом інноваційної діяльності, який реалізовуватиме цей проект, комплекту докумен­ тів відповідно до встановленого переліку; наявності гарантій повер­ нення коштів фінансової підтримки у вигляді застави майна, дого­ вору страхування, банківської гарантії, договору поруки тощо - у разі надання фінансової підтримки шляхом надання кредитів чи передачі майна у лізинг); (в) супроводження реалізації інновацій­ них проектів, які фінансуються такою установою; (г) контроль за цільовим використанням суб'єктами інноваційної діяльності нада­ них нею (установою) коштів.

Державною небанківською фінансово-кредитною установою є Українська державна інноваційна компанія (Компанія), що має та­кі характерні риси:

  • створена відповідно до постанови KM України від 13 квітня 2000 р. № 654 «Про утворення Української державної інноваційної компанії» на базі і ліквідованих згідно з Указом Президента Украї­ ни від 15 грудня 1999 р. «Про зміни у структурі центральних орга­ нів виконавчої влади» Державного інноваційного фонду та його регіональних відділень;

  • є наступником майнових прав і обов'язків, у тому числі за

468

договорами про надання інноваційних позик, Державного іннова­ційного фонду та його регіональних відділень, державних підпри­ємств «Українська інноваційна фінансово-лізингова компанія», інформаційно-обчислювального центру «Спрінт-Інформ» (м. Київ), міжрегіональних інформаційних центрів: Дніпропетровський -«Дніпро-Спрінт-Інформ», Львівський - «Захід-Інформ», Одеський -«Чорномор'я», Рівненський - «Рівне-Спрінт-Інформ», Харківський -«Харків-Спрінт» і Хмельницький - «Мегабайт-Інформ»;

  • має статус юридичної особи, самостійний баланс, розрахун­ ковий, поточні та інші рахунки в установах банків, круглу печатку із зображенням Державного Герба України, своїм найменуванням, а також штампи і бланки із своїм найменуванням знак для товарів і послуг;

  • засновником Компанії є держава в особі Кабінету Міністрів України;

  • з питань проведення державної інноваційної політики підпо­ рядковується Міністерству освіти і науки (МОН України);

  • основні завдання Компанії: розроблення нових інноваційних та інвестиційних проектів, спрямованих на забезпечення розвитку економіки, та організація відбору найефективніших проектів; фінан­ сування за рахунок власних, і залучених коштів науково-технічних і маркетингових досліджень, конструкторсько-технологічних та ін­ ших проектних робіт, науково-технічного пошуку, інноваційних та інвестиційних проектів, спрямованих на впровадження у виробни­ цтво прогресивних науково-технічних розробок і технологій, осво­ єння випуску нових видів продукції шляхом створення нових ви­ робництв, передачі обладнання, устаткування в оренду (лізинг) або придбання частки корпоративних прав у підприємствах, які пра­ цюють за новітніми технологіями, надання підприємствам кре­ дитів, їх інвестування, провадження з ними спільної діяльності; фінансування заходів щодо розвитку інноваційної інфраструктури; фінансування інноваційних та інвестиційних проектів за рахунок коштів державного бюджету відповідно до пріоритетів інновацій­ ного та інвестиційного розвитку національної економіки; залучення коштів, у тому числі іноземних, для фінансування науково-тех­ нічних і маркетингових досліджень, конструкторсько-технологічних та інших проектних робіт, науково-технічного пошуку, інновацій­ них та інвестиційних проектів; забезпечення повернення до Ком­ панії інноваційних позик, наданих ліквідованим Державним інно­ ваційним фондом і його регіональними відділеннями, а також за­ безпечення управління іншими борговими зобов'язаннями згідно

469

із законодавством, у тому числі шляхом реструктуризації та запро­вадження управління борговими зобов'язаннями дебіторів; розроб­лення та здійснення комплексу заходів передінвестиційного харак­теру; супровід інноваційних та інвестиційних проектів, здійснення контролю за ефективним їх виконанням і використанням наданих коштів; налагодження співробітництва з міжнародними фінансо­вими організаціями, урядовими та неурядовими організаціями іно­земних держав з питань залучення фінансових ресурсів в економіку України і реалізація з ними спільних інноваційних та інвестицій­них проектів і програм; участь у розробленні та здійсненні ком­плексу заходів організаційного, фінансового, економічного і пра­вового характеру з метою забезпечення розвитку підприємництва, підтримки малого та середнього бізнесу в науково-технічній та інноваційній діяльності;

  • діє на підставі статуту, затвердженого постановою Кабіне­ ту Міністрів України від 15 червня 2000 р. № 979;

  • предмет діяльності: кредитування та фінансування науково- технічних та маркетингових досліджень, конструкторсько-техно­ логічних та інших проектних робіт, науково-технічного пошуку, розроблення та реалізації інноваційних та інвестиційних проектів і програм; фінансування капітальних вкладень за дорученням влас­ ників або розпорядників інвестованих коштів; випуск цінних па­ перів (облігацій, векселів тощо); купівля-продаж цінних паперів, а також операції з ними; придбання права вимоги з поставки това­ рів, надання послуг і виконання робіт (факторинг); придбання за власні та залучені кошти засобів виробництва для передачі їх в оренду (лізинг); довірчі операції (залучення та розміщення коштів, управління цінними паперами тощо) за дорученням клієнтів; на­ буття та реалізація прав інтелектуальної власності; проведення об­ стежень та досліджень потенційних об'єктів інноваційної та інвес­ тиційної привабливості; забезпечення інформаційного обслугову­ вання учасників інноваційних та інвестиційних проектів і програм на договірній основі; організація розроблення нових та відбір ін­ новаційних та інвестиційних проектів відповідно до визначених Кабінетом Міністрів України пріоритетних напрямів економічного розвитку України, пошуку їх виконавців та інвесторів як в Україні, так і за її межами, у тому числі на конкурсних засадах; участь у реалізації цих проектів; організація та проведення попередньої експертизи, у тому числі державної комплексної та науково-тех­ нічної, інноваційних та інвестиційних проектів; участь у розроб­ ленні проектів законодавчих та інших нормативно-правових актів

470

з питань удосконалення інноваційних та інвестиційних процесів тощо; забезпечення управління і супровіду інноваційних та інвес­тиційних проектів; підготовлення (розробка) висновків та пропо­зицій щодо доцільності залучення іноземних кредитів та інвести­цій; забезпечення пошуку потенційних інвесторів та кредиторів для вітчизняних суб'єктів господарської діяльності, надання по­слуг з підготовки комплекту технічної, економічної та іншої необ­хідної документації до інноваційних та інвестиційних проектів; реалізація з іноземними інвесторами спільних інноваційних та ін­вестиційних проектів і програм; видача поручительств, гарантій та інших зобов'язань за третіх осіб, що передбачають їх виконання у грошовій формі; проведення організаторської роботи з надання гарантій (укладення договорів страхування, застави, поруки тощо) для забезпечення повернення інноваційних та інвестиційних кош­тів виконавцями проектів; забезпечення повернення позик та кредитів шляхом їх реструктуризації, управління борговими зо­бов'язаннями, реалізації заставленого майна, а також товарів, цін­них паперів та інших активів, переданих у рахунок погашення боргу за кредитними договорами тощо; організація і проведення виста­вок, семінарів, конференцій, виставок-продажів та аукціонів; на­дання маркетингових, посередницьких, юридичних та інших кон­сультаційних послуг; організація навчання, підвищення кваліфікації та перепідготовки спеціалістів у сфері інноваційної та інвестицій­ної діяльності; рекламно-видавнича діяльність.

  • майно Компанії: (а) правовий титул майна - право влас­ ності; (б) склад майна: статутний капітал, резервний та інші фонди, оборотні кошти, а також всі матеріальні активи, цінності та кошти від повернення інноваційних позик ліквідованих Держав­ ного інноваційного фонду, його регіональних відділень і підпри­ ємств, від забезпечення управління іншими борговими зобов'я­ заннями згідно із законодавством та з іншого майна, закріпленого за Компанією; (в) відображення майна Компанії в її самостійному балансі;

  • статутний капітал (СК) Компанії: (а) розмір СК - еквіва­ лентний 30 млн евро за офіційним курсом, установленим Націона­ льним банком; (б) напрями використання СК: 15 млн евро розмі­ щується частинами на рахунках в банках України (при цьому банки та розмір кожної частини, яка не повинна перевищувати 15 відсотків загальної суми статутного капіталу Компанії, визна­ чаються правлінням Компанії"); на забезпечення статутної діяль­ ності Компанії; на збільшення статутного капіталу Українського

471

банку реконструкції та розвитку, засновником якого виступає Компанія, шляхом купівлі акцій цього банку від їх цільової емісії;

  • резервний (страховий): формується у розмірі 25 відсотків СК Компанії шляхом щорічного відрахування у розмірі 5 відсотків суми чистого прибутку Компанії - до досягнення цим фондом за­ значеного розміру; в такому ж порядку здійснюється поповнення цього фонду у разі повного або часткового його використання;

  • органи Компанії: правління (поточне керівництво); спосте­ режна рада - контролюючий орган (формується засновником Ком­ панії - Кабінетом Міністрів України);

  • правління Компанії: (а) компетенція: вирішує питання орга­ нізації господарської діяльності, фінансування, ведення обліку, скла­ дання звітності тощо; розглядає і приймає рішення з питань органі­ зації кредитування, фінансування і залучення коштів, проведення розрахунків, забезпечення грошового обігу, провадження зовніш­ ньоекономічної діяльності, здійснення операцій з цінними папера­ ми, управління дебіторською заборгованістю тощо; визначає орга­ нізаційну структуру Компанії; приймає рішення про утворення, реорганізацію та ліквідацію спеціалізованих і регіональних відді­ лень, філіалів та представництв Компанії, здійснює керівництво їх діяльністю, забезпечує виконання покладених на них завдань; за­ тверджує положення про спеціалізовані та регіональні відділення, філіали та представництва Компанії; приймає рішення про участь у господарських товариствах, а також про придбання акцій (час­ ток, паїв) господарських товариств у рахунок погашення боргу за кредитними договорами та інноваційними позиками, наданими у 1992—2000 роках Державним інноваційним фондом та його регіо­ нальними відділеннями; у випадках, передбачених законодав­ ством, здійснює управління іншими борговими зобов'язаннями; вирішує питання добору, розстановки, підготовки та підвищення кваліфікації працівників Компанії; визначає умови та розміри оплати праці і матеріального стимулювання працівників Компанії, виходячи з її фінансового становища; розглядає матеріали ревізій і аудиторських перевірок, а також звіти керівників спеціалізованих та регіональних відділень, філіалів та представництв Компанії про ре­ зультати їх роботи і приймає відповідні рішення; готує річний звіт і бухгалтерський баланс Компанії та подає їх на погодження Кабінето­ ві Міністрів України; розглядає питання про притягнення до матеріа­ льної відповідальності працівників Компанії (за винятком осіб, що входять до складу її правління); вирішує інші питання діяльності Компанії, передбачені цим Статутом, крім тих, що належать до ком-

472

петенції голови правління Компанії; (б) склад: голова, троє заступни­ків (призначаються на посаду Кабінетом Міністрів України) та інші члени правління; (в) періодичність проведення засідань - у разі по­треби; (г) умови правоможності прийняття правлінням рішень - у разі присутності на його засіданні не менш як 2/3 його членів; (д) по­рядок прийняття рішень — простою більшістю голосів присутніх на засіданні правління;

  • Голова правління здійснює поточне керівництво Компанією, в т. ч.: управління майном Компанії в межах, визначених законо­ давством; представляє Компанію у відносинах з підприємствами, установами, організаціями та громадянами; дає доручення на вчи­ нення юридичних дій від імені Компанії; установлює порядок під­ готовки і укладення договорів та інших угод, що укладаються від імені Компанії; затверджує штатний розпис Компанії; приймає на роботу і звільняє з роботи працівників Компанії, визначає умови оплати праці, застосовує до працівників Компанії заходи заохо­ чення та дисциплінарного стягнення згідно із законодавством; розподіляє обов'язки між заступниками голови правління Компа­ нії; видає накази з питань діяльності Компанії; затверджує поло­ ження про структурні підрозділи Компанії; виконує інші функції відповідно до законодавства та Статуту Компанії;

  • відповідальність Компанії - усім майном, що належить їй на праві власності.

Якщо державні інноваційні фінансово-кредитні установи, як правило, надають фінансову підтримку інноваційним проектам, пріоритетність яких має насамперед загальнодержавне значення, то комунальні інноваційні фінансово-кредитні установи опікують­ся інноваційними проектами регіонального (місцевого) значення і мають такі характерні риси:

  • створюються відповідними органами місцевого самовряду­ вання та підпорядковуються виконавчим органам місцевого само­ врядування;

  • діють на основі положень (статутів) про них, що розробля­ ються і затверджуються органами місцевого самоврядування;

  • кошти такої установи формуються за рахунок коштів відпо­ відного місцевого бюджету, залучених вітчизняних та іноземних інвестицій юридичних та фізичних осіб, добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, власної чи спільної фінансово- господарської діяльності та інших джерел, не заборонених ?аконо- давством України;

повноваження: (а) організація конкурсного відбору місцевих

473

інноваційних програм/проектів з метою надання фінансової підтри­мки відповідно до ст. 17 Закону «Про інноваційну діяльність»; (б) надання за рахунок коштів місцевого фінансової підтримки суб'єктам інноваційної діяльності для реалізації ними місцевих ін­новаційних програм/проектів за наявності визначених законом умов (відбору включеного до Державного реєстру інноваційного проекту за результатами проведеного конкурсу; подання суб'єктом іннова­ційної діяльності, який реалізовуватиме цей проект, комплекту до­кументів відповідно до встановленого переліку; наявності гарантій повернення коштів фінансової підтримки у вигляді застави майна, договору страхування, банківської гарантії, договору поруки тощо -у разі надання фінансової підтримки шляхом надання кредитів чи передавання майна у лізинг); (в) супроводження реалізації місцевих інноваційних програм/проектів, що фінансуються такою установою; (г) контроль за цільовим використанням суб'єктами інноваційної діяльності наданих нею (установою) коштів.

Відносини між суб'єктами інноваційної діяльності зазвичай складаються на договірних засадах. До договорів, за допомогою яких опосередковується інноваваційна діяльність, належать: (1) до­говори щодо організації та спільного здійснення інноваційної дія­льності двома та більше її суб'єктами; (2) підрядні договори щодо розробки інновацій (інноваційного проекту) на замовлення суб'єкта інноваційної діяльності, який планує їх впроваджувати (реалізову­вати) та/або використовувати в своїй діяльності.

Законодавство, що регулює договірні відносини у сфері інно­ваційної діяльності містить положення щодо таких видів договорів інноваційного характеру:

- договорів про спільну інноваційну діяльність; обов'язковість укладення таких договорів передбачена постановою KM України від 14 грудня 2001 р. № 1691 «Про порядок укладення договорів про спільну діяльність щодо виконання інвестиційних та іннова­ ційних проектів» для суб'єктів інноваційної діяльності, на яких поширюється дія Закону України від 16 липня 1999 р. «Про спеці­ альний режим інвестиційної та інноваційної діяльності технологіч­ них парків; такі договори мають визначати порядок об'єднання зазначеними суб'єктами фінансових, матеріальних і нематеріаль­ них активів (у тому числі прав на промислову та інтелектуальну влас­ ність), покриття витрат за договорами, розподілу прибутку, від­ шкодування збитків, а також учасника цього договору, який здійс­ нюватиме керівництво спільною діяльністю;

договори на створення і передачу науково-технічної продукції

А1А

(ст. 331 ГК України). За цим договором одна сторона (викона­вець) зобов'язується виконати зумовлені завданням другої сторо­ни (замовника) науково-дослідні та дослідно-конструкторські ро­боти (далі - НДДКР), а замовник зобов'язується прийняти вико­нані роботи (продукцію) і оплатити їх. Предметом договору на передачу науково-технічної продукції може бути модифікована науково-технічна продукція (завершені науково-дослідні, про­ектні, конструкторські, технологічні роботи та послуги, створення дослідних зразків або партій виробів, необхідних для проведення НДДКР згідно з вимогами, погодженими із замовниками, що ви­конуються чи надаються суб'єктами господарювання - науково-дослідними, конструкторськими, проектно-конструкторськими і технологічними установами, організаціями, а також науково-до­слідними і конструкторськими підрозділами підприємств, уста­нов і організацій тощо). Договір може укладатися на виконання усього комплексу робіт від дослідження до впровадження у ви­робництво науково-технічної продукції, а також на її подальше технічне супроводження (обслуговування). У разі якщо науково-технічна продукція є результатом ініціативних робіт, договір укладається на її передачу, включаючи надання послуг на її впровадження та освоєння.

Відносини між суб'єктами інноваційної діяльності та органами (організаціями), що здійснюють управлінсько-контрольні повно­важення у сфері інноваційної діяльності, регулюються актами за­конодавства, що визначають повноваження зазначених органів (організацій) та обов'язки суб'єктів інноваціної діяльності щодо дотримання встановлених законом вимог.

Таким чином, інноваційними є врегульовані правом відносини, що складаються між суб'єктами інноваційної діяльності та упов­новаженими органами щодо організації, безпосереднього здійс­нення такої діяльності та контролю за дотриманням її учасниками вимог інноваційного законодавства.