Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геофізика1111111111.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
594.94 Кб
Скачать

2.3. Методика магніторозвідки

2.3.1. Методика наземної магнітної зйомки

Методика, тобто спосіб проведення магніто розвідувальних ро­біт, зводиться до вибору виду зйомок і їх масштабу, до вибору на­пряму профілів, густини точок спостереження, точності вимірювання і способу зображення результатів.

Розрізняють три види наземних магнітних зйомок: 1) картировочно-пошукові, 2) пошуково-розвідувальні, 3) розвідувальні (або детальні).

Метою картировочно-пошукових магнітних зйо­мок є рішення задач великомасштабного геологічного картування (масштаби 1:50000, 1:25000, 1:10000), а також безпосередні пошуки руд. Зйомка ведет­ься по системах профілів маршрутів, відстані між якими міняються від 200 до 500 м. Профілі вибираються вкріст простягання порід. Відстані між точками не менше 50 м. Прив'язка точок спостереження як візуальна, по карті, так і інструментальна. В місцях аномалій точки спостереження згущуються.

Метою пошуково-розвідувальних магнітних зйомок є деталізація аномалій картировочно-пошукових зйомок, виявлення тектонічних порушень, рудних тіл, оцінка розмі­рів, форми, положення рудних тел. Пошуково-розвідувальні зйомки виконуються в масштабах 1:10000, 1:5000, 1:2000, 1:1000. Зйомка здійснюється по системах профілів, видалених на відстані в 2 - 3 рази менші передбачуваної довжини структур, вкріст їх простягання. Як правило, відстані між профілями міняються від 50 до 200 м, а крок спостережень від 10 до 50 м. Прив'язка точок спостережень інструментальна і напівінструментальна.

Метою детальних розвідувальних магнітних зйо­мок є з'ясування розмірів, форми і положення включе­ний порід з різними магнітними властивостями, розвідка руд­них родовищ, детальне геологічне картування. Де­тальна зйомка проводиться по розбитій інструментальній систе­мі профілів (площадкова зйомка). Масштаби зйомок від 1:2000 і крупніше, а відстані між профілями можуть мінятися від 10 до 100 м. Відстані між точками спостережень міняються від 5 до 20 м залежно від розмірів рудних тіл, їх глибини і ін­тенсивності намагничення.

Оптимальним кроком спостережень при наземній магнітній зйомці можна рахувати крок, в 1,5 - 3 рази менший глибини залягання намагнічених порід і у декілька разів менший їх поперечних розмірів. Відстані між профілями звичайно вибираються в 2 - 5 разів більшими, ніж крок спостережень.

На кожній точці яким-небудь магнітометром вимірюються ті або інші елементи магнітного поля. При цьому з 3 - 4 відліків беруться середні. По термометру, що знаходиться в кожному приладі, вимірюється температура, а також записуються час. При зйомках підвищеної точності рекомендується перед нача­лом магнітних зйомок розбивати опорну сіть з тим, щоб при рядовій зйомці щодня на декількох опорних крапках проводити виміри. Опорні зйомки проводяться приладами підвищеної точності причому вимірювання необхідно виконувати по ­можливості швидко, з тим щоб сповзання нуля, вплив змін температури і варіацій виявлявся якнайменшим. При наявності опорній сіті поправок за температуру і варіації на пунктах рядової зйомки можна не вводити.

Для оцінки точності спостережень на ряді крапок (до 10% від загальної кількості) ведуться повторні спостереження, і розраховується середня квадратична погрішність вимірювань. Вимоги до точності спостережень при наземній зйомці встановлюються у залежності від масштабу зйомок і напруженості магнітного поля. Залежно від типу приладу, масштабу зйомки, кроку спостережень, категорії місцевості і виду транспорту за одну зміну про гряд з 2 - 3 чоловік може виконати від 30 до 300 точок спостережень.