Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геофізика1111111111.doc
Скачиваний:
186
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
594.94 Кб
Скачать

5.4. Сєїсмоакустичний каротаж

Сейсмоакустичні методи каротажу свердловин засновані на вивченні часу пробігу пружних хвиль по породах, що оточують стінки свердловин, від пункту збудження до сейсмоприймачів.

За способом збудження пружних хвиль і частотою коливань розрізняють сейсмічний і акустичний каротаж. При сейсмічному каротажі збудження пружних хвиль здійснюється за допомогою вибухів або електричних дугових розрядів а вимірювання часу приходу коливань частотою 50 - 200 гц проводиться при різному зануренні сейсмоприймачі по стовбуру свердловини.

За допомогою сейсмічного каротажу визначаються пластові і середні швидкості розповсюдження пружних хвиль необхідні для інтерпретації результатів MBХ і КМЗХ. Результати сейсмічного каротажу можна використовувати і для документації розрізу по зміні пружних властивостей, пористості, густина порід.

При акустичному каротажі збудження пружних коливань частотою 20 - 40 кГц проводиться за допомогою магнітострикційних (або інших) випромінювачів, що дають по 10 - 20 імпульсів в се­кунду. Вимірювання пружних коливань виконується за допомогою двох п'єзоелектричних сейсмоприймачів, встановлюваних по одній лінії на відстанях 0,5 - 2 м один від одного і від випромінювача. Між випромінювачем і найближчим приймачем встановлюється звукоізолятор, перешкоджаючий передачі пружних коливань по зонду.

Усі перераховані прилади разом з електронним підсилювачем прийнятих коливань розміщуються в снаряді свердловини акустичного каротажу. Решта апаратури розташовується в каротажній станції.

Акустичний каротаж виконується в не обсаджених свердловинах, заповнених рідиною. Радіус обстеження порід від осі свердловини не перевищує 0,5 - 1 м. Найпростішим способом акустичних досліджень є каротаж швидкості, коли автоматично реєструється крива зміни часу пробігу хвилі між двома приймачами. Оскільки відстань між приймачами постійна то крива часу є фактично графіком зміни швидкості. Швидкість розповсюдження пружних хвиль залежить від пружних модулів і густини породи, їх літологічного складу, а вели­чина загасання - від характеру заповнювача пір. На акустичних діаграмах високими значеннями швидкостей розповсюдження пружних хвиль виділяються щільні породи - магматичні, метаморфічні, скельні осадові. У рихлих пісках і пісковиках швидкість тим нижче, чим більше пористість. Окрім швидкості вивчаються також особливості загасання пружних коливань. Найбільше загасання спостерігається у породах, заповнених газом, менше загасання - у породах нафтонасичених, а ще менше - у водонасичених.

Акустичний каротаж застосовується для розчленовування розрі­зів свердловин по пружних парамет­рам, густині і пористості пластів, а також для виявлення меж газ-нафта, нафта-вода, оцінки пористості властивостей колекторів порід і їх обводнюють. Крім того, за даними акустичного каротажу можна судити про технічний стан свердловин, і зокрема якості цементації обсадових колон. Сейсмоакустичні методи починають використовуватися для просвічувань міжсвердловиння з метою виявлення рудних тіл, оцінки монолітності, тріщинуватості, зруйнування і закарстованности гірських порід.