Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геофізика1111111111.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
594.94 Кб
Скачать

3.7.2. Частотні електромагнітні зондування

Метод частотних електромагнітних зондувань (ЧЕЗ) заснований на вивченні електричної і магнітної компоненти електро­магнітного поля, створеного в землі електричним диполем АВ або петлею, живленою змінним струмом різної частоти. У принципі метод ЧЕЗ нагадує, з одного боку, метод ДЕЗ на постійному струмі, а з другого боку, магнітотелуричного зондування і призначений для вирішення тих же задач - дослідження горизонтально шаруватих середовищ. Як і при виконанні ДЕЗ, в методі частотних зондувань використовуються дипольні уста­новки (частіше всього екваторіальні). Проте у методі ЧЕЗ відстань між живлячим АВ і приймальним диполем MN мо­же залишатися постійним. Принцип частотних електромагнітних зондувань (як і МТЗ) заснований на явищі, схожому

на скин-ефект, тобто на збільшенні глибини розвідки із зменшенням частоти живлячого струму. Використовуючи цей фізичний процес, можна, міняючи не відстань між диполями (як в ДЕЗ), а частоту змінного струму, провести дослідження геоелектричного розрізу до різної глибини. В методі ЧЕЗ окрім електричної компоненти, що вимірюється на заземленнях MN, визначається магнітна компоненту за допомогою петлі. Методика проведення ЧЕЗ зводиться до вимірювання струму в АВ і напруги на приймальному електричному диполі і магнітному диполі. По цих величинах розраховується уявний опір на змінному струмі.

Частоти поля і числа витків в приймальній петлі повинне бути в 5 - 10 разів більше глибин дослідження. У результаті виконання ЧЕЗ будуються криві по електричній і магнітній компоненті. Апаратура для виконання ЧЕЗ значно складніше, ніж для ДЕЗ. Це пояснює малий об'єм робіт, виконаних мето­дом ЧЕЗ. Станція частотних електромагнітних зондувань змонтована на двох автомаши­нах і складається з генераторної групи і польовій лабораторії. В генераторній групі, як і в ЕРС-23, стоять два могутні генератори постійного струму. За допомогою особливих пристроїв (генератора і перемикача) постійний струм перетвориться в змінний - імпульсний. Частота змінного струму міняється від 0,04 до 250 гц. Амперметром вимірюється що вводиться в землю через електроди АВ струм. Короткохвильовий передавач, встановлений у генера­торній групі, передає опорну фазу струму завивання лабораторії змонтовані в ефір. В поле­ електронні підсилювачі - фільтри для відбору сигналів, що виміряються, з різного роду електричних перешкод, вимірники амплітуди, радіоприймач для прийому опорної фази струму і фазометри, виміряючи різниці фаз між фазами сигналів і опорною фазою, прийнятою із землі і по ефіру. Вимірювання двох компонент поля і двох зсувів фаз робить інтерпретацію кривих ЧЕЗ більш точної, ніж при ДЕЗ. Інтерпретація результатів ЧЕЗ в основному кількісна.

По експе­риментальним (польовим) кривих чотирьох параметрів за допомогою особливих теоретичних кривих ЧЕЗ (палеток) проводиться визначення опорів і потужностей окремих горизонтів в розрізі. Частотні електромагнітні зондування використовуються при вивченні горизонтально шаруватих середовищ. Вони застосовуються для рі­шення структурних задач і визначення глибини залягання фундаменту. Глибинність розвідки до 5 - 7 км. Метод ЧЕЗ в порівнянні з ДЕЗ відрізняється наступними перевагами: 1 - простіше методика робіт (вимірювання на одному рознесенні); 2 - можна розвідувати товщі під шарами-ізоляторами за рахунок проходження через них магнітного поля; 3 - інтерпретація результатів точніше, особливо в анізотропних розрізах, але апаратура і інтерпретація результатів складніше, ніж у ДЕЗ.