Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геофізика1111111111.doc
Скачиваний:
186
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
594.94 Кб
Скачать

4.5. Різновиди сейсморозвідки і області застосування

Сейсморозвідка застосовується для глибинних досліджень, в структурній і рудній геології і при інженерно-гідрогеологічних дослідженнях. Окрім розглянутих вище методів відображених і заломлених хвиль останнім часом при сейсморозвідці знаходить застосування метод регульованого спрямованого прийому. Кожний з цих методів застосовується для рішення специфічних геологічних задач.

Обидва основні методи сейсморозвідки - метод відображених хвиль (MBХ) і кореляційний метод заломлених хвиль (КМЗХ) мають певні відмінності і різні можливості. MBХ застосовується в основному для вивчення структур і розчленування розрізів осадових товщ. Це основний метод пошуків і розвідок нафтогазоносних структур. КМЗХ застосовується при глибинних сейсмічних дослідженнях визначенні глибини і рельєфу кристалічного фундаменту, вивченні родовищ рудних копалин. При інженерно-гідрогеологічних дослідженнях застосовується як КМПВ, так і MOB.

4.5.1. Метод регульованого спрямованого прийому

Метод регульованого спрямованого прийому (РСП) включає комплекс апаратурних, методичних і інтерпретаційних засобів, що дозволяють виділяти відображені і заломлені хвилі в складних геологічних умовах коли відбувається інтерференція різних хвиль і звичайні прийоми і методи отримання і обробки сейсмограм не забезпечують їх виділення. Завдяки спрямованому прийому пружних коливань в методі РСП виділяються хвилі що прийшли під певним напрямом до лінії спостереження.

В цьому методі використовуються спеціальні сейсмостанції. На вхід кожного каналу, як правило, підключається до сейсмоприймачів, тобто застосовується групування. Запис прийнятих пружних коливань проводиться на фото - або магнітній плівці. Далі виконуються фотокопії сейсмограм і проводиться їх фотоелектричне підсумовування з різними фазовими здви­гами записів. У результаті виходять сумострічки, на яких набагато легше, ніж на звичайних сейсмограмах, виділити різні хвилі. Метод регульованого направленого прийому застосовується для:

1) дослідження складних структур (діапіри, куполи, рифи і ін.);

2) виконання робіт в умовах хвиль-перешкод (багатократні, по­верхневі, обмінні і ін.);

3) вивчення розрізів з незгідним заляганням порід і в умовах їх літологічної зміни.

4.5.2. Види сейсморозвідки

Залежно від етапів геологічної розвідки регіону і детальних досліджень, що вивчають, розрізняють три види сейсморозвідувальних робіт: регіональні, пошукові і детальні. Ці ви­ди сейсморозвідки відрізняються масштабом зйомки, густиною сіті спостережень, а також системами спостережень на профілях. При усіх видах зйомки для найраціональнішого вирішення геологічних задач слід враховувати наступне: а) напрями профілів обираються переважно вкріст передбачуваного простягання структур; б) ділянки робіт повинні бути доступними для доставки сейсморозвідувальної апаратури на автомашині або уручну (переносні станції); в) заломлюючі межі повинні простежуватися безперервно; г) на площі, що вивчається, необхідно мати опор­ні свердловини для ув'язки сейсмічних меж з геологічним.

Регіональні сейсморозвідувальні роботи є дрібномас­штабними, рекогносцирувальними. Вони виконуються, як правило, за окремими профілями, маршрутами, вкріст простягання тектонічних структур. Частіше за все проводиться сейсмозондування розташовані один від одного на відстані, меншим передбачуваної ширини об'єктів, що вивчаються.

Роботи проводяться як методом МВХ, так і методом КМЗХ. Регіональна сейсморозвідка дозволяє вивчити сейсмогеологічний розріз, виявити перспективні ділянки для подальшої розвідки. У результаті регіональних сейсмічних досліджень уподовж розвіданих профілів будуються сейсмічні розрізи. Пошукові сейсморозвідувальні роботи є рекогносцированими і бувають маршрутними і площадковими. Вони служать для пошуків окремих структур, тектонічних зон, родовищ тих або інших копалин. Роботи проводяться за профілями, як правило, значно видаленим один від одного (3 - 10 км). Проте відстані між профілями повинні бути в 2 - 3 рази меншими передбачуваній протяжності структури. Профілі треба задавати вкріст струк­тур але після виявлення напряму структур деякі профілі ставлять по простяганню для виявлення елементів залягання.

Застосовується як MOХ, так і КМЗХ по методиці сейсмопрофілірування і сейсмозондування. У результаті пошукової зйомки складаються розрізи і структурні схеми що разом з іншими геофізичними матеріалами є початковим матеріалом для детальної розвідки.

Детальна площадкова сейсморозвідка застосовується для вивчення і розвідки невеликих ділянок з метою підготовки площ під промислове буріння. Система профілів при детальній площадковій сейсморозвідці залежить від форми струк­тур. Профілі задаються як вкріст простягання структур, так і уздовж структур. На витягнутих структурах відстань між профілями повинна бути у декілька разів меншою передбачуваної довжини структури. Ізометричні структури розвідуються по квадратній системі профілів.

Сейсморозвідка виконується як методом відображених хвиль, так і методом заломлених хвиль, причому система спостережень повинна бути вибраний такій, щоб забезпечити безперервне простежання всіх меж, що відображають і заломлюючих. У результаті детальної сейсморозвідки будуються сейсмічні розрізи і структурні карти поодинці або декільком сейсмічним гори­зонтам. Перед початком кожного виду зйомок проводяться досвідчені сей­сморозвідувальні роботи, що мають на меті з'ясування можливостей сейсморозвідки для вирішення поставлених задач, вибір раціональної методики і техніки виробництва робіт, вивчення типів хвиль.