Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геофізика1111111111.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
594.94 Кб
Скачать

2.4 Інтерпретація результатів магніторозвідки

2.4.1 Якісна інтерпретація магніторозвідки

При якісній інтерпретації графіків, карт профілів і карт ізодинам ведеться їх візуальний опис і порівняння з геологічними розрізами і картами. Це дозволяє встановити зв'язок тих або інших аномалій магнітного поля з певними геологічними тілами і виявити місцеположення їх центрів або осей, оцінити форму, просторове положення, зразкове падіння і простягання.

На картах профілів і картах ізодинам виявляються і корелюються аномалії, відповідні одним і тим же об'єктам, намічається планове розташування контактів різних порід, простежуються контури тих або інших структур або включень. Ізометричним аномаліям (аномалії з приблизно однаковими поперечними розмірами на карті) відповідають ізометри­чні у плані геологічні об'єкти; витягнутим ізодинамам відповідають геологічні структури і окремі шари витяг­нутої форми. Якщо для вертикально намагнічених тіл поле аномалій має один знак, то це свідчить про велику глибину залягання іншого полюса намагнічених порід.

Якщо глибина залягання нижнього краю тіла мало відмінна від глибини залягання верхньої частини, то навкруги інтенсивної аномалії, зобов'язаної верхньому полюсу, спостерігатиметься слабе поле іншого знака, обумовлене нижнім полюсом на­магнічених порід. Падіння порід в ту сторону, де площа розповсюдження слабих аномалій більше. При похилому намагнічені структура поля ускладнюється. Ділянкам з високими горизонтальними градієнтами аномалій вертикальної складової геомагнітного поля часто відповідають контакти порід з різними магнітними властивостями.

Якісна інтерпретація магнітних аномалій складніше, ніж гравітаційних. Це пояснюється складнішою структурою магнітного поля пов'язаної з наявністю у намагнічених порід полюсів позитивного і негативного знака і великим діа­пазоном зміни магнітних властивостей у порівнянні з щільністю.

При якісній інтерпретації виявляються регіональні, крупні аномалії, пов'язані із структурно-тектонічною будовою району, і локальні аномалії, приурочені до магнітних руд і окремих шарів порід з підвищеними магнітними властивостями. Результати якісної інтерпретації загальних і пошукових зйомок використовуються як основа для деталь­них магнітних зйомок з подальшою кількісною обробкою, а також для раціонального планування як геофізичних, так і геологічних досліджень.

2.4.2. Кількісна інтерпретація

Визначення глибини, розмірів, точного місцеположення, кутів падіння геологічних тіл, що створили магнітні аномалії, є основною метою кількісної (розрахункової) інтерпре­тації або рішення зворотної задачі магніторозвідки.

Математично рішення зворотної задачі магніторозвідки не­однозначно, оскільки схожі аномалії можуть бути створений геологічними тілами різної форми, розмірів і інтенсивності намагнічення. Для однозначної інтерпретації магнітних ано­малій і зокрема наближеного визначення розмірів тіл, необхідно знати інтенсивність намагнічення тіл, визначених шляхом вимірювання магнітної сприйнятливості зразків. При цьому середнє значення напруженості поля Землі (Т) можна вважати рівним 05 эрст.

Рішення зворотної задачі виконується аналітичним або графічним способами. Для кількісної обробки використовуються чіткі, ізольовані, не ускладнені впливом сусідніх тіл аномалії. Графіки повинні бути побудований по на­пряму вкріст виявлених на карті аномалій і виходити на нормальне поле.

В аналітичних методах рішення зворотної задачі магніто­розвідки визначення глибини залягання і оцінка розмірів на­магнічених тіл проводиться шляхом апроксимації виявлених геологічних об'єктів найпростішими геометричними моделями однорідно намагнічених тіл для яких вирішена пряма за­дача. Чим ближче форма геологічних структур і тіл наближаєть­ся до форми найпростіших геометричних моделей, тим точніше ін­терпретація.

При цьому велике значення має використовування всієї геологічної інформації про район досліджень що до­зволяє вибрати найприйнятнішу модель намагнічених тел. У загальному випадку, коли невідома форма тіл, що створили маг­нітні аномалії, оцінку глибини залягання верхньої кромки можна отримати методом дотичних або іншими способами. При цьому одержувані глибини, як правило, підвищені.