Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геофізика1111111111.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
594.94 Кб
Скачать

1.5. Області розвідувального застосування гравірозвідки

Гравірозвідка з розвідувальною метою застосовується для по­шуків і розвідки нафтових структур, розвідки вугільних басей­нів, пошуків і розвідки рудних і нерудних корисних копалин, для розвідки наступних нафтогазоносних структур, соляних куполів, антиклінальних складок, рифових масивів, куполовидних платформних структур.

Найбільш сприятливі для розвідки соляні куполи, оскільки сіль відрізняється низькою густиною в порівнянні з навколишніми породами і різкими крутими схилами. Соляні куполи виділяються ізометричними ін­тенсивними негативними аномаліями по яких можна су­дить не тільки про їх місцеположення і форму, але і про глибину залягання.

Антиклінальні складки виділяються витягнутими ізолініями аномалій позитивного і негативного знака у залежності від густини порід, що залягають у ядрі складок. Інтерпрета­ція результатів якісна, зрідка кількісна.

Багато родовищ нафти і газу приурочено до рифових масивів, але розвідка останніх методом гравірозвідки є задачею нелегкої. Для розвідки рифових вапняків серед оса­дових теригенних порід використовується аналіз як регіональ­ні, так і локальних аномалій, причому рифові вапняки виділяються, як правило, позитивними аномаліями.

Куполовідні платформні підняття, до яких нерідко приурочені родовища нафти і газу, відрізняються малою ам­плітудою і великою глибиною залягання і тому важко розві­дати. Проте застосування високоточних гра­віметрів дозволяє вести розвідку і цих структур, що виділяються слабими негативними аномаліями за рахунок ущільнення по­род над підняттям.

У зв'язку з розвідкою вугільних родовищ гравіметрія застосовується як для визначення меж вугільного басейну, так і для безпосередніх пошуків окремих родовищ і пла­стів вугілля.

Гравірозвідка застосовується в комплексі з іншими геофізичними методами і для розвідки рудних і нерудних копалин, причому вона притягується як для великомасштабного картува­ння і виявлення тектонічних зон і структур сприятливих заляганню тих або інших копалин, так і для безпосередніх пошуків і розвідки родовищ. Істотна відмінність рудної гравіметрії від нафтової полягає у меншій глибинності, більшій детальності і точності розвідки.

На залізорудних родовищах спостерігаються локальні позитивні аномалії за рахунок високої густини руд. Роботи проводяться спільно з магніторозвідкою, що дозволяє визначати розміри, глибини, потужності рудних покладів. У рудній розвідці часто застосовується варіометрична зйомка.

Через високу густину хромітів гравірозвідка практично є єдиним методом пошуків і розвідки хромітових руд. Не дивлячись на невеликі розміри рудних жив при детальній розвідці можна розвідати навіть окремі жили.

На рудних колчеданових і поліметалевих родовищах основним методом розвідки є електророзвідка. Проте гравірозвідка є добрим методом для відділення рудних від без рудних електричних аномалій. З покладами колчеданових руд пов'язані інтенсивні позитивні аномалії за рахунок їх підвищеної густини. Застосовуються як гравіметрична, так і варіометрична зйомки, за допомогою яких оцінюються роз­міри і глибина рудних тел. Гравірозвідка застосовується не тільки для наземної зйомки, але і для зйомки в шахтах і рудниках з метою пошуків сліпих рудних тел.

Широке застосування знаходить і при розвідці нерудних копалин. Інтенсивними позитивними локаль­ними аномаліями виділяються пегматитові, кварцові, корун­дові, баритові жили, алмазні трубки кімберліту, родовища слюди марганцю, бокситу і багатьох інших копалин. Мінімумами виділяються родовища мінеральних солей.