Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геофізика1111111111.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
594.94 Кб
Скачать

3.8.2. Радіокомпарацийний метод

Серед методів електророзвідки найбільшою простотою відрізняється радіокомпараційний метод (метод «радіокіп»). Його іноді називають методом радіохвильового картування. Суттєвість цього методу зводиться до вимірювання електромагнітних полів довгохвильових (довжина хвилі 1 - 2 км) широкомовних ра­діостанцій. Радіополе такої станції в дальній зоні (на відстанях понад 50 - 100 км від радіостанції) на планшеті у декількох десятків квадратних кілометрів залишається практично по­стійним якщо електричні властивості порід під пунктами вимірювання напруженості не змінюються.

Довгі радіохвилі розповсюджуються у вигляді земних хвиль. Вплив іоносферної хвилі в цьому випадку невеликий, а на серед­ніх і коротких хвилях воно більше. В методі «радіокіп» напруженістю радіополя вимірюється уздовж розвідувальних ліній за допомогою чутливого батарейного радіоприймача з індикатором напруженості на виході. Найзручнішим для цієї мети є польовий вимірник напруженості поля (ПІНП), що випускається спеціально для радіокомпараційної зйомки. ПІНП - це високовиборче мікровольтметр-радіоприймач з феритовою (магнітної) антеною яка для вимірювання різних магнітних компонент поля може обертатися навкруги вертикальної і горизонтальної осі.

При радіокомпараційній зйомці на кожній крапці вимірюється вертикальна (Нг) і максимальна горизонтальна (Нр) складові поля. Профілі задаються вкріст передбачуваного простягання шарів. Відстань між точками вимірювань змінюється від 20 до 50 м а при деталізації може бути і меншим. Заміри на кожній крапці проводяться швидко (близько хвилини), то­му продуктивність радіокомпараційного методу велика (100 - 300 крапок в зміну). Зйомку можна вести і з транспорту, що рухається (машина, літак). В результаті будуються графіки уздовж профілів спостережень. Над однорідним середовищем Нр залишається постійною, а Нг рівно нулю. Наявність меж розділу шарів з різними електромагнітними властивостями або провідних струм рудних жив приведе до спотворення поля.

У теорії методу «радіокіп» показано, що над провідною рудною жилою виходить максимум, а відстань між останніми дорівнює подвоєній глибині залягання верхньої кромки рудного тіла. Над контактом двох середовищ спостерігається максимум, розташовані між максимумом і мінімумом Нр. Над провідними середовищами (море, низькоомні породи) значення Нр більше, ніж над ділянками, складеними породами з високим опором. Радіокомпарационний метод, на жаль, володіє невеликим глибинністю (до 20 - 30 м).

Радіокомпараційний метод застосовується для: 1 - розвідки витягнутих провідних рудних копалин (сульфіди, поліме­талеві руди, оксиди і ін.); 2 - рішення задач геологічного картування закритих районів при потужності наносів меншої 20-30 м; 3 - виявлення тектонічних порушень, зон дроблення, тріщинуватості, обводнює; 4 - пошуків і розвідки прісних і мінералізованих вод.

Не сприяють проведенню радіокомпараційної зйомки велика потужність і неоднорідність наносів, сильно перетнутий рельєф і ряд інших чинників. Тому не всі контакти відбиваються цим методом але через простоту і швидкість вимірювань його слід застосовувати при маршрутній геологічній зйомці, для вивчення крутошаруватих середовищ.