Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геофізика1111111111.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
594.94 Кб
Скачать

5.5. Магнітний каротаж

При магнітному каротажі вивчається або магнітна сприйнятливість порід, що оточують стовбур свердловини, або зміни вертикальної складової геомагнітного поля. В деяких сучасних магнітометрах свердловин вивчаються обидва ці параметра. Апаратура для комплексного магнітного каротажу складається з приладу свердловини і назем­ного пульта управління.

Чутливим елементом для вимірювання магнітної сприйнятливості є котушка індуктивності, підклю­чена до збалансованого у повітрі моста змінного струму. Якщо поблизу котушки розташовується порода з підвищеною магнітною сприйнятливістю то унаслідок зміни індуктивності котушки баланс моста порушується і виникае напруга, яка потім подається в каротажну станцію, посилюється і реєструється. Проградуювавши канал, одержуємо діаграму зміни до по стовбуру свердловини. Чутливим елементом каналу, виміряючого напруження магнітного поля, є феро­зонд. Виникаюча у вторинній обмотці ферозонду ЕДС, пропорційна напруженості (магнітного по­ля уздовж його осі, подається по кабелю на станцію де посилюється і реєструється. Для вимірювання вертикальної складової ферозонд підвішується в спеціальному карданному підвісі.

Магнітний каротаж виконується у не обсаджених свердловинах. За рахунок іска­жаючого впливу бурової рідини, зміни положення приладу по відношенню до осі свердловини і по інших при­чинам магнітну сприйнятливість, що виміряється, правильно називати уявною а не істинної. Для переходу від уявної до істинної магнітної сприйнятливості необхідно проводити вибіркові вимірювання магнітних властивостей зразків, узятих з свердловини.

По магнітограмах можна судити про місцеположення і потужності шарів з підвищеними магнітними властивостями. Магнітний каротаж застосовується при вивченні розрізів свердловин, для виявлення залізних поліметалевих руд з вкрапленістю феромагнітних мінералів, а також виділення пластів пісковиків, кварцитів, вивержених порід. Цінною перевагою магнітного каротажу є можливість виявлення високомагнітних руд розташованих у бок (від 1 до 30 м) від свердловини.

5.6. Методи контролю технічного стану свердловин

Окрім геологічної документації геофізичні методи дослідження можуть вирішувати ряд задач контролю технічного стану свердловин. До таких задач відносяться: визначення глибини забою свердловини і обсадових труб; висоти цементу за обсадними трубами і якості цементації; виявлення місць притоки води, нафти, газу і ін. До фізичних методів безкернової документації відносяться і що розробляються в даний час фотограмметричні і телеметричні методи. Вони засновані на фотографуванні за допомогою спеціальних фото - або телекамер стінок, свердловин, освітлюваних штучними джерелами світла. За допомогою каротажних станцій і спеціальних приладів проводиться також визначення діаметрів свердловин кута і азимута їх. викривлення; виконуються прострілочні і вибухові операції, необхідні для експлуатації свердловин (здобич газу, нафти до води).

5.6.1. Кавернометрія

Для вимірювання діаметра свердловин застосовується спеціальний прилад - кавернометр і устаткування звичайної каротажної: станції. Кавернометр складається з металевої гільзи, уздовж стінок яку маються свій в розпорядженні ромбоподібні важелі-щупи. При підйомі каверномера важелі під дією пружини розкри­ваються і щільно притискаються до стінок свердловини. При змінені кута розкриття важелів рухається закріплений на них шток, пов'язаний з повзунковим реостатом. Це приводить до зміни опору реостата і напруги в електричному ланцюзі, по­даваемого на реєстратор. Встановивши за допомогою градуювання залежність між напругою і радіусом розкриття важелів легко перевести графік зміни напря­жений в криву зміни діаметра свердловини (кавернограму). Вона застосовується для уточнення геоло­гічного розрізу, вивчення техні­чного стану свердловин і інтерпретації результатів каротажних досліджень. Зміна діаметрів свердловин обумовлена обрушенням стінок свердловин на ділянках, де розташовані рихлі осадові породи (наприклад, піски). В щільних породах (вапняки, пісковики, вивержені і метамор­фічні породи) діаметр свердловини залишається постійним і рівним діаметру інструменту, за допомогою якого буриться свердловина.