Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геофізика1111111111.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
594.94 Кб
Скачать

5. Геофізичні методи дослідження свердловин (каротаж свердловин)

Геофізичні методи дослідження свердловин - це методи визначення властивостей порід і безкернової гео­логічної документації розрізів, засновані на вивченні в свердловинах різних фізичних полів. Широке використовування цих методів сприяє застосуванню високоефективних способів буріння без відбору керна, що різко зменшує вартість робіт і збільшує швидкість проходки свердловин. При цьому данні про різні фізичні властивості порід оточуючих стовбур свердловини, дають іноді навіть більше інформації про геологічні розрізи, ніж відбір керна.

Геофізичні методи дослідження свердловин служать для вивчення геологічного розрізу і структури родовищ, розчле­нування порід по літологічних ознаках, виявлення корисних копалин в розрізах оцінки властивостей колекторів оточуючих породи і їх можливу нафтогазоносну продуктивності. Крім того, вони дають параметри для інтерпретації матеріалів наземних геофізичних досліджень. Спеціальною апаратурою проводиться також контроль технічного стану свердловин (визначення їх діаметрів, викривлення, наявність цементу у затрубному просторі і ін.), прострілочно вибухові роботи у свердловинах (відбір зразків із стінок перфорація обсадових ко­лон). При каротажі використовуються практично всі фізичні поля і методи, вживані і в наземній геофізиці. Проте між методами свердловиною і наземної геофізики є відмінності які визначаються специфічними умовами виконання робіт в свердловинах. Це і привело до створення само­стійної галузі розвідувальної геофізики - каротажу.

Вимірювання тих або інших параметрів в свердловині проводиться, як правило, автоматично при підйомі каротажного кабелю з індикатором поля з швидкістю від 200 до 5000 м/година. При каротажі використовуються електричні, радіоактивні, термічні, сейсмоакустичні, магнітні і інші фізичні методи. Ефективність геофізичних досліджень в свердловинах дуже велика, особливо в нафтовій і структурній геології, де буріння всіх свердловин супроводиться каротажем. Широке застосування каротаж знаходить при пошуках рудних і нерудних копалин. При інженерно-гідрогеологічних дослідженнях геофізичні методи свердловин дозволяють вирішувати такі задачі, як дослідження пористості, заводнення, властивостей фільтрацій порід і разом з відбором керна служать для геологічної документації розрізів.

5.1. Електричний каротаж

Електричні методи дослідження свердловин (електричний каротаж) мають багато загального з метода­ми електророзвідки. Наприклад, у свердловинах, як і при наземних дослідженнях, вимірюються природні електричні поля (ПС) визначаються уявні опори (КС), викликані потенціали (ВП) і т.п. Проте є відмінності в методиці і техніці проведення робіт і способах обробки матеріалів. Особливістю електричного каротажу є і те, що вимірювання можуть виконуватися лише у не обсаджених свердловинах. Наявність бурового розчину або води в стовбурі свердловини спотворює електричне поле, що доводиться враховувати при інтерпретації результатів.