Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геофізика1111111111.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
594.94 Кб
Скачать

3.7.3. Індуктивні методи електророзвідки

Індуктивні методи електророзвідки (їх іноді називають амплітудно-фазовими) об'єднують велику групу методів про філірування на змінному струмі. Якщо частотне електромаг­нітне зондування є аналогом електричних зондувань на постійному струмі, то індуктивні методи є аналогами електричних профілізацій. В індуктивних мето­дах електромагнітне поле в середовищі створюється індуктивним спосо­бом за допомогою незаземлених рамок і петель, по яких проходить струм різної частоти. В однорідному просторі джерело індуктивного поля створює нормальне первинне електромагнітне поле. Наявність в середовищі провідних тіл приводить до індукції в них вторинних полів. Виміряючи електричні і маг­нітні компоненти сумарного поля, одержуємо аномалії, по яким можна судити про місцеположення розмірах і провідності включень. Додатковим джерелом інформації про породи є фазові зсуви, оскільки у різних геологічних умовах фазові зсуви різні. В індуктивних методах виміри проводяться на різних частотах що не тільки міняє глибинність, але і змінює величину вторинних індук­ційних полів.

Як і методи електропрофілізації, індуктивні методи призначені для вивчення крутозалягаючих шарів, і для виявлення металевих руд, зон порушень і рішення інших геологічних задач. Виміряючи дещо компонент поля на різних частотах, можна однозначно і точно про­вести інтерпретацію результатів. Зокрема, великою перевагою індуктивних методів є можливість класифікувати провідні аномалії на рудні і нерудні. Останні обумовлені неоднорідностями наносів і їх різних потужністю, а також зонами заводнення і тріщинуватості.

З наземних індуктивних методів ознайомимося з методом незаземленої петлі і дипольної індуктивної профілізації. Роботи у цих методах можуть виконуватися однаковій апаратурою. Найбільш широко для цієї мети застосовуються амплитудно-фазові вимірники - афіметри (АФІ-2, АФІ-4). Афіметр - це прилад, що дозволяє виміряти відношення амплітуд і різниці фаз електромагнітного поля в двох точках досліджуваної площі. Для вимірювання електричних компонент поля використовуються дві приймальні лінії (MN), а для вимірювання магнітних компонент - дві рамки. Прилад працює в діапазоні частот 75 - 7500 гц. У комплект афіметру входить ламповий генератор для живлення лінії АВ або рамки і створення електромагнітного поля.

У методі незаземленої петлі (НП) первинне поле створюється за допомогою петлі з декількох витків дроту, укладеної на поверхні землі. Поле вимірюється або усередині петлі, або зовні неї за профілями, перпендикулярними передбачуваному простяганню порід або рудних тел. При пошуковій розвідці вимірюються відношення амплітуд і різниці фаз на одній частоті, а при дета­лізації на 2 - 3-х частотах. Це дозволяє відділити рудні аномалії від нерудних. В результаті зйомки будуються графіки або карти відносин амплітуд і різниць фаз, які і служать для якісної інтерпретації, виділення ділянок з аномальним поведінкою поля.

Областю застосування методу незаземленої петлі є розвідка добре провідних руд (сульфіди, оксиди і ін.) у складних геологічних умовах де метод електропрофіліру­вання не дає однозначної відповіді про природу мінімумів Метод незаземленої петлі може бути застосований для детального картування, пошуків вугілля, графіту, при виявленні зон текто­нічних порушень і обводнюють.

У методі дипольної індуктивної профілізації (ДІП) первинне поле створюється рамкою невеликого діаметра (до 1 м). Вимірюється поле за допомогою однієї або двох рамочних антен. В процесі роботи живляча і приймальна рамки переносяться за профілями так, що відстані між ними залишаються постійними. У результаті будуються графіки напруженістю поля, які і служать для якісної інтерпретації. Дипольна індуктивна профілізація застосовується для де­тального геологічного картування закритих районів і розвідки добре провідних руд.