Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геофізика1111111111.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
594.94 Кб
Скачать
      1. Каротаж методом вивчення природної радіоактивності (гамма-каротаж)

Основним методом ядерного каротажу, у якому вивчається природне радіоактивне поле, є гамма-каротаж, оскільки гамма-промені володіють найбільшою проникаючою здатністю. Гамма-каротаж виконується за допомогою радіометра свердловини, тобто індикатора гамма-променів, переміщуваного по стовбуру свердловини, і реєструючого приладу радіоактивного каротажу, встановленого у каротажній станції.

В радіометрах свердловин різних марок (наприклад, РК-40, ТРК, РМС-28, ДРСТ, НГГК-60 і ін.), вживаних у природних і штучних методах ядерного каротажу, як індикатора гамма-випромінювання служать описані вище або газораз­рядні або сцинтиляційні лічильники, поміщені в сталевому приладі свердловини. Там же розташовані малогабаритні електронні підсилювачі.

Електричні сигнали, пропорційна інтенсивності гамма-випромінювання, передаються по кабелю на станцію де і здійснюється їх автоматична реєстрація. В результаті гамма-каротажу будується безперервна крива або діаграма інтенсивності гамма-випромінювання. Величина вимірюється в імпульсах в хвилину або гаммах. Інтенсивність гамма-випромінювання залежить від наявності розсіян­их радіоактивних елементів в гірській породі. Найбільшій ра­діоактивністю відрізняються руди, що містять уран, радій, то­рій, актиній. Менш радіоактивним, але широко поширеним у природі є калій-40. Гамма-активність всіх порід в основному визначається присутністю урану, торія (з продуктами їх розпаду) і калія-40.

Найбільшою радіоактивністю володіють кислі вивержені породи завдяки підвищеному вмісту згаданих вище елементів. Основні вивержені породи приблизно в 10 разів ме­нше радіоактивні, ніж кислі. Ультраосновні вивержені породи відрізняються ще меншою і рівномірною радіоактивністю. Серед осадових порід найбільша радіоактивність у глобігерінових і радіолярієві іли, тонкодисперсні глини, глибоководні глини і глинисті сланці. Пояснюється це здатністю глинястих частинок адсорбувати радіоактивні елементи. Піски, мергелі, пісковики, доломіт менш радіоактивний. Вапняки, гіпс, ангідрид, кам'яна сіль практично нерадіоактивні. Метаморфічні породи по радіоактивності займають проміжне положення між виверженими і осадовими.

Завдяки радіоактивності порід підземні води і повітря над ними також стають радіоактивними. Оскільки гамма-промені майже повністю поглинаються шаром породи завтовшки 1 - 2 м, а до 30% ядерній енергії не пропускається обсадними трубами то радіометр свердловини може фіксувати гамма-випромінювання порід, розташованих в радіусі, що не перевищує 0,5 м від осі свердловини. Збільшення діаметра свердловини і наявність води або бурового розчину в ній ще більше знижують інтенсивність гамма-випромінювання.

На діаграмах гамма-каротажу виявляються шари порід з різ­ної ступенем радіоактивності. Як правило, максимуми у глинястих порід, мінімумами - піщаних і карбонат­них пласти. Гамма-каротаж застосовується для літологічного розчленовування розрізів і виявлення радіоактивних руд.