Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геофізика1111111111.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
594.94 Кб
Скачать

1.3.2. Варіометрічная зйомка

Для детальної розвідки рудних тіл, соляних куполів і дру­гих локальних неоднорідностей застосовується варіометрична зйомка, тобто визначення других похідних потенціалу сили тяжкості за допомогою варіометрів і градієнтометрів.

Варіометрична зйомка буває, як правило, площадкової. Вона вимагає більш ретельної, високоточної інструментальної топо-геодезичної підготовки і перш за все нівелювання навкруги пункту спостережень у радіусі до 50 м. Густина точок залежить від масштабу зйомки і розмірів тіл і змі­нюється від 5 до 100 м. Продуктивність варіометричної зйомки залежить від типу приладу, густина точок, рельєфу і може мінятися від 2 до 10 пунктів спостережень за зміну.

У значення других похідних потенціалів сили тяжіння Uxz, Uyz і інших вводяться поправки за рельєф, за нормальне поле земного сфероїда і обчислюються аномальні значення. Результати варіометричної зйомки зображаються у вигляді карт і графіків других похідних потенціалу, векторів гра­дієнта, карт кривизни рівневої поверхні.

1.4. Інтерпретація результатів гравітаційної розвідки

Інтерпретацію результатів гравітаційної розвідки (карт і графіків Uxz, Uyz і т. п.) можна розділити на геофізичну інтерпретацію і геологічне тлумачення. Розрізняють якісну і кількісну інтерпретацію гравіметричних даних. При якісній інтерпретації карт і профі­лів g виділяють гравітаційні аномалії, тобто відхилення g від нормального фону. За формою ізоліній (ізоаномал) і графіків можна судити про місцеположення, зразкових розмірах тих або інших геологічних тел.

Кількісна інтерпретація має на меті визначення форми, розмірів, глибини залягання тіл і їх густини. Кількісна інтерпретація, або рішення зворотної задачі гравірозвідки зв'язана із значними труд­ностями і не завжди може бути проведений однозначно.

1.4.1. Якісна інтерпретація результатів

Першим етапом інтерпретації результатів гравірозвідки (а в деяких складних умовах і за відсутності відомостей про густину розрізу - єдиним) є якісна інтерпретація. При якісній інтерпретації дається візуальний опис характеру аномалій сили тяжкості по картах і профі­лям. При цьому наголошуються форма аномалій, їх простягання, при­близні розміри, амплітуда. Встановлюється зв'язок гравітаційних аномалій з геологічною будовою; виділяються ре­гіональні аномалії, пов'язані з будовою земної кори, регі­ональними структурами і тектонічними зонами, і локальні аномалії часто представляючи великий розвідувальний інтерес, оскільки вони пов'язані з будовою осадової товщі і вказують на місцеположення окремих структур, родовищ корисних копалин.

Виділення регіональних аномалій (плавних змін ано­малій на значних відстанях) від локальних називається зняттям регіонального фону. Воно проводиться, як правило, графічним шляхом. По картах і гра­фікам легко зробити якісні висновки про геологічні об'єкти, що створили дані аномалії. Так, центри анома­лій розташовуються над центрами обурюючих мас напрям ізоаномал і їх форма приблизно відповідають простяганню і формі аномальних тел. Ширина аномалій в 2 - 6 разів більше глибини залягання верхньої кромки покладів, а інтенсивність ано­малій пропорційна надмірній масі. Позитивні аномалії відповідають місцеположенню бі­льш щільних порід у порівнянні з вміщуючими, негативні - менш щільних.