Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кн.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

35.Сутність 9-ти стадійної моделі ескалації конфлікту х. Бродаля і ф. Газла.

Серед європейських та вітчизняних вчених повагою кори стується 9-стадійна модель ескалації конфлікту Х.Бродаля та Фр. Газла. 1. щабель ескалації конфлікту носить назву «затвердження позицій». Позиції визначені, «затверділи», як фундамент, для подальшої боротьби, а для ведення переговорів завжди необхідна гнучкість.

2.щабель кваліфікує позиції сторін терміном «.поляризація». На цьому щаблі ескалація конфлікту посилюється несумісністю позицій опонентів.Компроміс майже неможливий. В емоційній сфері домінує «чорно-білий» підхід, У кожної із сторін зростає відчуття втрати контролю над ситуацією.

3.щабель ескалації — «відгороджування». Конфліктуючі сторони доходять до висновку, що аргументами не можна переконати опонента у власній правоті, а тому слід перейти до більш рішучих дій. Прагнучи односторонньої переваги, опоненти намагаються послабити один одногоВідгороджування приводить до подальшої втрати комунікації та розуміння іншого.

4. щабель носить назву «хибні образи». Члени протилежної групи наділяються негативними характеристиками та примітивними стереотипами, такими, як некомпетентність, ненадійність, упертість.

5.щабель — «втрата гідності» — означає,. Маски зірвані, все стає «зрозумілим», конструктивні кроки щодо розв’язання конфлікту також сприймаються «без маски», як підступні наміри отримати перемогу. Кожен з учасників вважає себе борцем за правду.

6.щабель — «погрози» — свідчить про те, що сторони починають висувати ультиматуми та погрожувати одна одній.

7. щабель — «обмежене руйнування і насильство» — означає, що конфліктуючі сторони у ворожості зайшли так далеко, що очікують одна від одної тільки деструктивних дій та тому піклуються про свою безпеку.

8.щаблі «руйнування центру координації сил» атаки спрямовуються на центри планування і координації конфліктних дій.

9. щабель ескалації конфлікту, носить назву «тотальне руйнування» і означає таку фазу боротьби, коли всі засоби боротьби виглядають як дозволені.

36.Особливості 4-х фазової концепції динаміки конфлікту а. Ішмуратова.

Український дослідник А.Ішмуратов пропонує для характеристики динаміки конфлікту іншу, а саме чотирьохфазову концепцію. Латентна (прихована) фаза характеризує таку стадію конфлікту, коли той уже відбувається, але зовнішньо себе не проявляє. Входження в конфлікт у більшості випадків відбувається непомітно, хоча учасники соціальної взаємодії смутно відчувають проблему у спілкуванні. Виникають сумніви у надійності партнера, відчувається незрозумілість інтерпретацій його діяльності («став себе дивно поводити»), є також і сумніви відносно веденням ним гри за якимись правилами.

Демонстративна фаза починається із заяви про відмінності інтересів колишніх партнерів. Дискусії з метою переконати один одного перетворюються на емоційні зіткнення, на взаємні звинувачення і, насамкінець, на розрив спілкування.

Агресивна фаза характеризується тим, що опонент не стільки намагається реалізувати свої цілі, скільки завдати шкоди противнику

Батальна фаза характеризується «оголошенням війни», відкритою формою боротьби на знищення противника в психологічному розумінні – як руйнування його позиції, дискредитацію інтересів, цінностей та його високої самооцінки. Взаєморозуміння стає неможливим, спілкування припиняється, конфлікт наближається до фіналу.

Методологічне значення запропонованої вище чотирьохфазної схеми ескалації конфлікту в тому, що кожна фаза показує зміну індивідуальної позиції кожного опонента. У концепції ж 9-ти щаблів ескалації конфлікту основна увага зосереджується на особливостях руйнівної конфліктної дії та протидії.