Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кн.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

39.Правила спілкування та тактика аргументації у конфлікті.

1. правило Гомера: порядок наведення аргументів впливає на їх переконливість: сильні, середні, найпотужніші.

2. правило Сократа: за допомогою навідних питань вилучати знання, що приховані в людині. Велика вірогідність того, що людина відповість «так» на третє запитання, якщо на перші 2 відповіла також «так».

3. правило паскаля: не заганяти співрозмовника у кут. Ніщо так не роззброює як умови почесної капітуляції.

4. Імідж і походження людини підсилюють аргументи.

5. Не заганяйте себе у кут: долати невпевненість, уникати зайвих вибачень.

6. До аргументів приємного нам опонента ми ставимося прихильно до неприємного – навпаки.

7. Уникайте слів, дій і емоцій, що можуть призвести до конфлікту.

Закони аргументації:1. закон упровадження. Аргументи варто вплітати в розміркування партнера.2. закон спільності мови мислення.3. закон мінімізації аргументів (5-7 максимум).4. закон об’єктивності і доказовості. Не плутати аргументи і думки, говорити не тільки про плюси, а й про мінуси. 5. закон демонстрації рівності і авторитету. 6. закон рефрейнінга: не відкидати аргументи опонента, а визнавати їх правомірність. Треба вірно оцінити силу і важливість аргументів партнера. Не намагатися швидко переконати партнера (тиск, агресія, напад). Налагодити зворотній зв’язок з опонентом.

Всі ці кроки допоможуть нам конструктивно вирішити проблему. Спілкування – важливий елемент нашої діяльності. Відсутність навичок безконфліктного спілкування свідчить про професійну непридатність. Вміле використання оптимальних прийомів і дій у дискусіях дає значну користь у вирішенні проблеми.

40.Значення невербальних засобів спілкування.

Люди можуть обмінюватись різними типами інформації на різних рівнях. Відомо, що спілкування не вичерпується усними або письмовими повідомленнями. В цьому процесі важливу роль грають емоції, манери партнерів, жести. Психологами встановлено, що в процесі взаємодії людей від 60 до 80% комунікацій здійснюється за рахунок невбальних засобів вираження і лише 20-40% інформації передається за допомогою вербальних. Ці дані заставляють нас замислитись над значенням невербального спілкування для взаємопорозуміння людей, звернути особливу увагу на значення жестів і міміки людини, а також породжують бажання оволодіти мистецтвом тлумачення цієї особливої мови, якою ми усі розмовляємо, навіть не усвідомлюючи цього.

Особливістю невербальної мови є те, що її виявлення обумовлене імпульсами нашої підсвідомості, і відсутність можливості підробити ці імпульси дозволяє нам довіряти цій мові більше, ніж звичайному вербальному каналу спілкування.

Успіх будь-якого контакту в значній мірі залежить від уміння встановлювати довірливий контакт зі співбесідником, а такий контакт залежить не стільки від того, що ви говорите, скільки від того, як ви тримаєтесь. Саме тому особливу увагу слід звертати на манеру, позу і міміку співбесідника, а також на те, як він жестикулює.

Розуміння мови міміки та жестів дозволяє більш точно визначити позицію співбесідника. Читаючи жести, ви здійснюєте зворотну дію, котра грає визначну роль в цілісному процесі ділової взаємодії, а сукупність жестів є важливою складовою такого зв’язку.