Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кн.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

14.Конф-я як комплексна система знань: роль сусп..Наук у станов. Предмету конфліктології.

проблемою конфліктів займаються близько 11 окремих фундаментальних наук.

У військових науках .Головним досягненням є визнання збройних конфліктів суспільно-політичним явищем, що викликане політичними чи економічними інтересами і пов’язане із загибеллю та стражданнями багатьох людей.

В історичних науках конфлікти досліджувалися на міждержавному рівні як сутичка протилежних або таких, що не збігаються з інтересами держав у різні періоди історії. Було вивчено історичне становлення інституту переговорів.

Педагогічні науки спрямовані на аналіз та вирішення конфліктів. Ці науки прийшли до висновку про необхідність формування високої педагогічної культури керівників, педагогічний такт, уміння безконфліктного спілкування людей різного віку та соціального досвіду.

Політичні науки розглядають конфлікти у площині боротьби за владу між специфічними верствами населення, політичними елітами, владно-державними структурами, між тими, хто править, та тими, ким правлять.

Конфлікт у мистецтвознавстві віддзеркалює споконвічне протиборство добра і зла, внутрішніх і зовнішніх факторів поведінки людини.

Право. Головними аспектами стали судово-правові засоби їх вирішення, кримінологічне вивчення конфліктних ситуацій, правові принципи, правила і норми. Активно досліджуються міжнародно-правові аспекти регулювання міждержавних конфліктів.

Психологія займає провідне місце серед інших наук у дослідженні проблем конфлікту. Суттєвим досягненням психологів стала розробка понятійного апарату конфліктів: сутність, структура, генезис, передконфліктний стан, методи діагностики, встановлення того факту, що конфлікти завжди пов’язані зі значним напруженням емоційно-психологічного стану протиборних сторін.

Біологія введено поняття „зооконфлікт” та „конфлікт у тваринному світі”, що свідчить про глибоку вкоріненість конфліктного стилю поведінки у весь живий світ. У біологічних роботах конфлікт розглядається як боротьба за існування, як прояв біологічно і генетично визначеної агресивності.

Соціологічна теорія – соціологія конфлікту. Ввивчає сутність, зумовленість, наслідки та управління конфліктом як соціальним явищем. «Конфлікт»є складною взаємодією, спрямованою на розвиток і вирішення протиріч, суперечностей, які неможливо вирішити без зміни чинників цієї взаємодії. Найчастіше конфлікт виявляє себе в соціальному середовищі, постаючи як соціальний конфлікт.

15.Визначення об’єкта, предмета та методів дослідження конфлікту.

Об’єкт – певний фрагмент соціальної взаємодії, що характеризується проблемністю у суспільних взаємовідносинах.Предмет – закономірності виникнення, ескалації та розв’язання конфлікту.Соціальний конфлікт – гострий спосіб розвитку і розв’язання суттєвих протиріч під час соціальної взаємодії, що викликає протидію суб’єктів і супроводжується негативними емоціями.Конфлікт як соціальне явище вивчається не тільки конфліктологія, а й інші науки:- політичні – як боротьбу за владу; тлумачення конфлікту через призму моралі;- історичні – як міждержавну боротьбу на різних етапах їх розвитку; загострення міжетнічних та релігійних конфліктів; доведення необхідності збереження і вдосконалення системи інститутів переговорів;- воєнні – як збройну боротьбу; створення класифікації війн і воєнних конфліктів; встановлюється об’єктивний зв’язок політичного курсу з воєнною політикою;- психологічні – розрізняють структуру, класифікацію, методи дослідження.Розвиток конфліктології пов’язаний з розвитком міждисциплінарних дослідницьких наук.Об’єкт і предмет конфліктології – це динамічно зростаючий науково утворюючий чинник.Методи.

- загальні (філософські): 1. принцип єдності теоретичних узагальнень і емпіричних знань. 2. розвитку. 3. загального зв’язку. 4. дотримання законів діалектики. 5. системниго підходу. 6. об'єктивності 7. конкретного історичного підходу.

- Загально-наукові: 1. аналіз. 2. індукція, дедукція, спостереження, абстрагування.

- Спеціальні: 1. навіювання. 2. тестування. 3. спостереження. 4. посередництва. 5. експертної оцінки.

Конфліктологія має міждисциплінарний характер і застосовує майже усі наукові методи.