Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кн.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

44.Основні фактори нормалізації стресової ситуації.

У найзагальнішому вигляді стрес (напруга) можна визначити як природну пристосовну реакцію живого організму на будь-яке обурення в навколишньому середовищі. У розвитку стресу істотну роль грає соціальна складова людської поведінки. У структурі стресової реакції зазвичай виділяють три основні елементи: 1) оцінку стресогенної події; 2) фізіологічні і біохімічні зрушення в організмі; 3) зміна поведінки людини.

Перре і Райхертс сформулювали правила подолання стресу: 1. здібність до релаксації: можливість розслаблятися, суб'єктивно і психологічно впливати на м'язовий тонус є найважливішою умовою зняття збудження, викликаного страхом і гнівом. 2. уникати стресоров, обходити їх (змінити місце роботи або не думати про події, на які вплинути неможливо). Для ситуації, в яких нерегульовані стрессори неможливо обійти, адекватним способом подолання є їх переоцінка, додання ним нового сенсу. 3. скорочення адаптивної реакції за допомогою пошуку інформації (коли інформація може бути корисна для вирішення проблеми).

Процес подолання стресу: 1 аналіз проблеми (діагностична фаза). 2.обдумиваніє засобів і шляхів вирішення проблеми. 3. здійснення втручання. 4. безперервних зусиль по оптимізації втручання

Особливе місце в забезпеченні самоконтролю над емоціями займають аутотренінги. Серед технологій раціональної поведінки в конфлікті чільне місце посідають такі, які дозволяють позбавитися від гніву: 1. проектування (випромінюєте свій гнів і проектуєте його на деякий видуманий вами екран). 2. очищення енергетичного поля або аури біля себе. 3. Дуже важливо не допускати негативних емоційних реакцій, тобто володіти емоційною витримкою. Спокійна реакція на емоційні дії партнера – перше правило самоконтролю емоцій. 4. Позитивний ефект дає обмін емоційних переживань в процесі спілкування. Повідомляючи про свої образи, переживання партнери отримують розрядку 5 Необхідно підтримувати високий рівень самооцінки в себе і в свого опонента.

45.Способи подолання гніву у кризових ситуаціях.

Д.Скотт: необхідною умовою попередження конфлікту є контроль над власним роздратуванням і страхом. Вона пропонує кілька засобів подолання свого гніву, які будуть сприяти уникненню конфлікту.Засоби подолання гніву

1. „заземлення”.

2.Захист від „важких” у спілкуванні людей.

можна „встановити” психологічний бар’єр, якщо не можна припинити з такими людьми спілкування взагалі.

3.Деперсоналізація конфлікту. Цей прийом попередження конфлікту пов’язаний із самоусуненням від конфліктної ситуації, що вже виникла і усвідомлюється людиною як конфлікт. 4.Уявний реванш.Емоції та енергія спрямовуються на осіб чи предмети, що не мають відношення до конфлікту. Це дозволяє на певний час відійти від конфлікту або взагалі уникнути його.

5.Помста в думках. здійснення помсти не в реальності, а в уяві.

6.Просвітницькі заходи − це заходи, що пов’язані з популяризацією конфліктологічних знань, навчанням людей передбачати появу деструктивних конфліктів і їх уникнення. Крім того, сюди також належать заходи, пов’язані з психологічним просвітництвом.

7.Принципи запобігання соціальних конфліктів: контролювання соціальної ситуації, свобода вибору як умова попередження конфлікту, протидія примусу, ефект поважного ставлення, принцип об’єктивності, консенсусу інтересів, випередження подій та толерантності.