Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_ekzamen.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

59.Характеристика ключових глобальних роблем сучасності

Глобальні проблеми сучасності – це найбільш суттєві глоб пробл які торкаються життєвих інтересів усіх відносин людей. Особливості глобальних проблем: -планетарний характер, -загрожують загибелі людства, -

Є такі групи ГПС: - пробл соц. Характеру, - соц. – еон пробл, - соц. – еколог. Пробл, - пробл людини (голод,…)

60.Національне питання це питання про причини виникнення недовіри, ворожнечі, конфліктів між національностями і націями і існуючою системою влади. З іпшого боку проблеми в багатонаціональному суспільстві.

Щоб вирішити нац. Питання необхідно ліквідувати гноблення іворожнечу між націями.

Причини загострення нац. Питання: - Історичне минуле, - Територіальні прич, - Соц – екон причини, - Етнодемографічеі, - Нац культ, мовні.

Принцип розв’язання нац. Пит.: - Демократизм, - Компроміс, - Рівноправність усіх націй.

61.Функції засобів масової інформації

ЗМІ - мережа установ які забезпечують збір, обробку і поширення інформації на масову аудиторію.

Функції: - Інформаційно – просвітницька, - Порівняльна оцінююча, - Контрольно – критична, - Комунікативна, - Прогностичн.

62. Політичні на правові ідеї в Росії 18-19 ст.

Державно-правові погляди другої половини XVIII ст„ можна поділити на три основні течії: офіційну ідеологію; консервативно-аристократичну ідеологію; політико-правову ідеологію Просвітництва.Офіційну, тобто державну політико-правову ідеологію, було закріплено у практичній діяльності імператриці Катерини II (1729—1796). Вона здійснювала заходи щодо укріплення абсолютизму та розширення меж імперії за рахунок насильницького приєднання до Росії Північного Причорномор'я та Криму, Північного Кавказу, західноукраїнських, білоруських та литовських земель. Щоби зняти соціальну напруженість у суспільстві, Катерина II взяла на озброєння деякі ідеї західноєвропейського Просвітництва і робила спроби пристосувати їх для збереження абсолютизму. За формою устрою держава повинна бути поділеною на губернії, які обирають по п'ять депутатів для участі в роботі уряду, що являє собою продовження виконавчої влади монарха. З другої половини 60-х pp. XVIII ст. у Росії почала складатись ідеологія Просвітництва, яка значно вплинула на формування й подальший розвиток політико-правових концепцій. Виразниками ідей Просвітництва були представники передового дворянства та демократично орієнтованої інтелігенції. Найпомітнішою постаттю з-поміж них був професор права Московського університету Семен Юхимович Десницький (1740—1789) — автор новітньої теорії держави і права, який пропонував здійснити реформи державного правління і правової системи.

63.Структура політики

Політика її структура.

Політика (гр. роlitikе — мистецтво управління державою) як соц. явище – багатобарвне та складне явище:

- це мистецтво управління д-вою;

- це участь гром-н у справах д-ви (сусп. інститути та об’єднання гром-н)

- напрямок держ. розвитку, завдань, змісту і діял. д-ви;

- засіб чи інструмент, за доп. якого в сусп. досяг. інтереси тих чи інших соц. груп, класів, прошарків, які прагнуть до влади чи які знах. при владі.

Структура:

- пол відносини і пол діяльнісь( відображає стійкий характер взаємодії сусп груп між собою із інститутами влади)

- пол свідомість (показує принципову залежність пол життя від свідомого відношення громодян до своїх владнозначущих інтересів)

- пол інтерес (це внутр. джерело пол поведінки людей)

- пол організація (пол об’єднання громадян, гром. рухи).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]