Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_ekzamen.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

44.Політичні партії в Україні.

ПП – добровільна гром-пол організація певних соц. Верств населення,яка скл на ідеологічній основі та в своїй діяльності спрямована на завоювання,утримання та використання політ влади.

Сьогодні суч ПП в Україні за їх ідеологічними і політико-соц концепціями можна поділити на групи. 1.ліві – КПУ,ПЗВ(П захисн Вітчизни);2.лівий центр – соц.-демокр, партія труда…;3.центриські(ліберали) – лібер-демократ; 4.правий центр(націонал-демократи) – Зелена Партія, БЮТ, Наша Україна;5.права(націонал-радикали) – Укр нац.-радик партія…

45.Нації і національні відносини в сучасному світі.

Нація – це найбільш сталий тип етносу вона склад в результ зміцнення соц. Зв’язків,економічних,політичних.Основні риси нації:спільність мови,території,ек зв’язків,псих складу,культури та самосвідомості.

Націон відносини – це віднос між людьми що належ до різних етносів,вони вбир. В себе ек.,політ.,психологічні, ідеологічні, терит,мовне та ін. відносини які чинять виріш вплив на всі сторони життя багатонац дер-ви.Нац.відносини є 3 типів:

1.рівноправність,2.панування,3.підкорення.

Нац.відносини мають свій прояв на 3-х рівнях:1.внутрішньонац.;2.міжнац відносини:на рівні а)внутрішньодержавному,б)внутрішньорегіон;3.міжнац на держ рівні.

46.Політико-правові погляди г. Гроція і г. Гегеля

Держава, на думку Гуго Гроція, є "досконалий союз вільних людей, які уклали заради додержання права і спільної користі". Тут видно вплив Аристотеля і Ціцерона. В державі, підкреслює Гуго Гроцій, панує громадянська влада, яка виступає верховною, якщо її дії не підкорені іншій владі і не можуть бути чужою владою скасовано. Вперше Гуго Гроцій висловлює думку про справедливі війни. З точки зору прихильників теорії суспільного договору, суспільству і державі передує повна анархія і "війна всіх проти всіх" або, за деякими міркуваннями, ідилія свободи. Спільною рисою природного становища, де тривалий період нібито перебували люди, виступає необмежена особиста свобода. Її люди свідомо вирішили поступитися на користь держави для забезпечення своєї безпеки, приватної власності та інших особистих прав. Вчення Гуго Гроція відіграло значну роль у вивільненні теорії держави і права від опіки теології, середньовічної схоластики. Бурхливі політичні зміни і перетворення в Західній Європі тоді виділяють центром політичного життя то Голландію, то Англію, то Сполучені Штати Америки, то Францію, Іспанію, Італію, то Німеччину.

Одним з визначних теоретиків природного права є голландський філософ-матеріаліст Бенедикт Спіноза (1632- 1677рр.). Вчення Спінози сформувалось в умовах багатьох політичних змін і зокрема, після визволення Нідерландів від іга іспанської феодальної монархії і зробивши її розвинутою капіталістичною країною. Метою вчення Бенедикт Спіноза вважав завоювання панування над природою і удосконаленням людини.

47.Динаміка конфліктів і кризових політичних ситуацій

Конфлікт(зіткнення)- це зіткнення 2ох

або більше сил з метою регулювання сусп. процесів.

Конфлікти: політ. Класові. Соц. Ідеолог. Культ. Політ.

Політ конфлікт - зіткнення, протиборство різних соц. Політ сил, суб’єктів політики в їх прагненні реалізувати цілі пов’язані з боротьбою за взяття, утр. і викор. Влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]