Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_ekzamen.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

86.Політична культура як явище політичного життя

Культура – це історично визначений рівень розвитку суспільства, творчих сил і здібностей людини виражений : -у типаж і формах організації життя людини, - у створених ними матеріальних цінностях.

Термін політ культ(ПК) виник у працях німецького філософа Гердера.

ПК – частина духовної культури суспільства що охоплює сукупність історично виниклих стійких ідей, переконань, цінностей, норм, котрі виявляються в діяльності людини і забезпечують спадковість політичного життя. Суб’єкти ПК – індивіди, нація, клас, партія. Об’єкти – політ система суспільства, політ режим,соц. інститути. Елементи ПК – Політ досвід, політ свідомість, поведінка, знання, цінності, переконання.

87.Структура політики

Політика її структура.

Політика (гр. роlitikе — мистецтво управління державою) як соц. явище – багатобарвне та складне явище:

- це мистецтво управління д-вою;

- це участь гром-н у справах д-ви (сусп. інститути та об’єднання гром-н)

- напрямок держ. розвитку, завдань, змісту і діял. д-ви;

- засіб чи інструмент, за доп. якого в сусп. досяг. інтереси тих чи інших соц. груп, класів, прошарків, які прагнуть до влади чи які знах. при владі.

Структура:

- пол відносини і пол діяльнісь( відображає стійкий характер взаємодії сусп груп між собою із інститутами влади)

- пол свідомість (показує принципову залежність пол життя від свідомого відношення громодян до своїх владнозначущих інтересів)

- пол інтерес (це внутр. джерело пол поведінки людей)

- пол організація (пол об’єднання громадян, гром. рухи).

88. Політична влада є найважливішим видом влади в суспільстві. Якщо економічну владу умовно можна назвати "владою грошей", духовно-інформаційну - "владою інформації", сімейну - "владою авторитету", то політичну владу - "владою права", що зовсім не означає, що політична влада скрізь і завжди здійснюється за допомогою права, але право є головним засобом її реалізації.

Політична влада - це реальна здатність одних людей проводити свою волю стосовно інших за допомогою правових і політичних норм.

Політична влада здійснюється

- державою;

- політичними партіями і громадсько політичними організаціями;

- органами місцевого самоврядування.

89.Виникнення політичних партій їх суть і функції.

В історії становлення ПП більшість дослідників погоджуються з Вебером і виділяють 3 етапи: 1) Партії як аристократичні групи політ еліти, 2) Партії як політ клуби, 3) Масові партії сучасного типу.

Політ партія(ПП) – це добровільна гром – політ організація певних соц. Верств населення, які склалися на ідеологічній основі і у своїй діяльності спямовані на завоювання, утримання і вико. Політ влади.

Плоіт партії виникають з різних причин, але в 1 чергу цьому сприяють: - загостр сусп. конфліктів, - соц. нерівність, - наявність певних інтересів у соц. групах,

- причини нац. Характеру, - різні погляди на соц. устрій. Ознаки ПП: - зв'язок партій з певним класом або соц. групою, - наявність певної ідеології, - існування організаційної структури, - установка на завоювання, утр, і викор влади. Структура: - лідер, - партійний апарат, - ідеологи, - рядові члени партій.

Функції: -Внутрішні(внутрепартійні) : - набір нових членів, - поповнення партійної каси, - врегулювання відносин між певними структурами і елітами.

Зовнішні: - політ соціологізація громадян, - боротьба за владу і її здійснення, - кадрові, -відносини з іншими політ партіями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]