Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_ekzamen.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

67. Філософсько-політичні погляди Полібія. Демократія і античність.

Полі́бій (грец. Рολιβιος, лат. Polybius, близько 201 до н. е., Мегалополь, Аркадія — близько 120 до н. е.) — давньогрецький історик, державний і військовий діяч, автор «Загальної історії» («Історії») в 40 томах, що охоплюють події у Римі, Греції, Македонії, Малій Азії та в інших регіонах з 220 до н. е. по 146 до н. е. З книг «Історії» повністю збереглись тільки перші 5, інші дійшли в більш-менш детальних переказах. Всі інші праці Полібія не збереглись. Керуючись вченням стоїків про передбачення, він прийшов до метафізики історії, яка розглядала останню як боротьбу народів і окремих особистостей проти влади долі. Погляди Полібія на зміну державних форм, як їхнього кругообігу в рамках визначеного замкнутого циклу подій, формувалися під впливом концепцій Платона та Арістотеля. Демократією Полібій вважає такий устрій, при якому вирішальна сила належить рішенням більшості народу, панує підпорядкування законові та традиційна пошана до богів, батьків і старших. Але, поступово відходячи від цих цінностей, натовп вибирає собі вождем відважного честолюбця (демагога), а сам усувається від державних справ. Таким чином, демократія вироджується в охлократію. Цей процес Полібій характеризує наступним чином: "Коли розгніваний народ, слухаючи тільки голос власного гніву, відмовляє владі у підпорядкуванні, не визнаючи її навіть рівноправною з собою, і всі справи бажає вирішувати сам. Після цього держава прикрасить себе найблагороднішим іменем вільного народного правління, а насправді стане найгіршою з держав — охлократією".

68.Сутність політичної системи її структура і функції

Рівень розв. Будь-якої країни визначається рівнем розв. Її політ сист.(ПС) чіткістю її структури та функцінув.

Політ сист є центральною у політол.

Політ. Сфера через впорядкування політ життя організується у ПС.

До ПС входять: держава, партії, гром орг.,трудові колективи.

ПС – це цілісна упорядкована система відносин ідей, цілей,методів та інститутів пов’язаних з політикою її розробкою та практичним здійсненням.

Сутність полягає в регламентуванні поведінки людей. Регламентування відбувається за допомогою влади.

Призначення ПС –забезп. Цілісності та єдності людей у суспільстві.

Структура ПС: 1) політ інститути держ влади(глава держ , уряд) 2)політ інститути регіональної влади (представники федерацій чи автономій) 3) політ інстит місцевого само вряд 4)політ інстит які забезп формув плоіт влади(виборча, партійна сист) 5)політ культура(знання, цінності, стиль політ мислення) 6) Субєкти політ процесу(громадяни, партії, мафії)

ПС можна типологізувати за різними критеріями: за основу типол. Беруть тип сусп. і тип політ режиму.

За типом сусп.: 1) з погляду формацій:-рабовласн, -феодальне, -буржуазне, -соціаліст, -посткомуністичне.

2) З культурологічного: - західне, - східне, -Латино – америк,…

3) З погляду цивілізаційного підходу: -аграрне, -індустріальне, -пост індустр.

Або: -Високорозв, -середньорозв, -перехідне, -слаборозвинене.

За типом політ режиму(держ. режим):

-тоталітарний, -Авторикарний, -Демократичний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]