Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_ekzamen.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

55.Методи радикалізму у вирішенні політичної теорії та практики

Радикалізм(докорінний) – це політ течія яка обстоює розрив з визнаною традицією, виступає за рішучі методи у виражені питань політ. Практики без змін засад у соц. Житті.Характеристика:1)перевага рішучих методів перетворень 2)зведення до простих форм вирішення складних питань 3)заперечують диктаторські методи 4)обстоюють демократичні перетворення 5) прагнення поліпшення соц. Законодавства.

Екстремізм (Крайній) – це схильність до крайніх поглядів і методів у політиці та ідеології.

Особливості екстремізму:1) ігнорування реального аналізу політ ситуації 2) прагнення прискорити події 3) нерозуміння законів виходу країни з кризи 4) ставка на силові методи.

Екстримізм: правий – ідеологія фашизму і неофашизму, Лівий – анархізм, троцькізм.

Анархізм (безвладдя, безладдя, стихійність, неорганізованість) – це соціально – політична течія спрямована на звільнення від всіх форм влади, заперечення держави, як форми регулювання суспільства, утвердження нічим не обмеженої свободи людини.

Тероризм(страх, жах) – являє собою політичну практику, одну з форм державної політики, в основі якої лежить залякування, провокації, дестабілізація суспільства насильством.

56.Просвітництво раціоналістичні і традиційні концепції політики і влади

Найбільшого розмаху набуло просвітництво – впливовий Європейський загально-культурний рух, який виступав за : 1) поширення раціонального знання, 2) подолання релігійного невігластва, 3) запровадження у сусп. життя цінностей, що базуються на повазі до людської гідності.

Монтеск’є(1689-1755) Відомий філософ, письменник «Про дух законів» - Доводив, що виникнення держави, права, законів є розуміння об’єктивних закономірностей. Суть політ свободи полягає в тому, що робити можна не те що хочеш, а те, що дозволено законом. «Свобода - є право робити те, що дозволяє закон».

Вольтер(1694-1778) – французький філософ – просвітитель.:1) Критикував вади феодального устрою 2) Виступав проти церкви і релігійного фанатизму 3) Обгрунтував принцип політ свободи 4) Невідємною рисою справедливості суспільства вважав свободу думки, совісті.

57.Україна на шляху побудови правової держави

Відс. Єдиної правлячої партії, існування багатоукладної ек-ки, відсутність єдинї ідеології,

порушення прав людини, занепад моралі, сприяння правлячої еліти не перебуваючи в правлячому колі.

58. Політичні вчення сша в період боротьби за незалежність.

Політико-правова думка у США швидко розвивалася за двома напрямками.

Представники першого — Б. Франклін, Т. Пейн і Т. Джефферсон виборювали ідеї демократичної республіки, прав і свобод громадян, самостійності штатів і народного суверенітету.Другий напрямок — централістів-федерапістів представляли Дж. Адамс, А. Гамільтон і Дж, Медісон.Представник американського Просвітництва Бенджамін Франклін (1706—1790) пропагував ідею про право кожного народу на самовизначення, на укладення суспільного договору та його переукладення в разі, якщо він уже не відповідатиме інтересам підданих. Англію та Північноамериканські штати він розглядав як дві рівні й суверенні частини імперії, кожна з яких ухвалює власне законодавство. Б. Франклін запропонував план конфедерації штатів під назвою "Сполучені колонії Північної Америки".Ідеї республіканського самоуправління обстоював і учасник Великої французької революції англієць Томас Пейн (1737—1809), який потім переїхав до Північноамериканських колоній. У праці "Здоровий глузд" (1776 р.) він проголошував, що проблема незалежності Америки є питанням лише доцільності та економічної вигоди. Т. Пейн уважав, що походження та існування влади грунтується виключно на згоді підлеглих. Радикальних демократичних поглядів дотримувався Томас Джефферсон (1743—1826). Основні державно-правові концепції мислитель виклав у "Примітках про штат Віргінія" та "Декларації незалежності". Т. Джефферсон був палким прибічником природного права у широкому розумінні. Він пропонував повернути народові права, передбачені законами природи. Серед таких прав він називав право на життя, свободу, свободу совісті, власність, а також право на самовизначення Північноамериканських колоній.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]