Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_ekzamen.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

33.Форми держ правління і держ устрій.

Держава – це сувер пол.-терит орг. Влади певної частини населення в соц.-неоднорідному сусп.,що має спец апарат управління і примусу,а також здійсн упр аг-сусп справами. Форма держ правління – спосіб організації Д влади зумовлений принципами формування і взаємовідносин вищих органів держ влади:монархія і республіка.Монархія – Д влада належить одній особі: 1.абсолютна;2.конституційна: а)дуалістична,б)парламентарна;3.теократична. Республіка – всі вищі органи Д влади, які обираються або формуються парламентом:президентська,парламентська,

Змішана. Форма Д устрою – спосіб терит організації Д,що визначається принципами взаємовідносин Д як цілого і її терит складових:1.Унітарна(проста) держава,де частини її не мають свого суверенітету,всіх ознак державності.Деякі унітарні держ(Іспанія,Італія,Португалія, Україна) включають автономні утворення.2.федеративна – де частини її мають суверенітет,усі ознаки державності. Поділ на федерацію – союзні дер-ви і конфедерації – об’єднання,союзи Д,що створюються для виконання певних завдань.

34.Уявлення про владу у ст..Єгипті,Вавилоні,Китаї та Індії

Зародж політ думки пов’яз з тим ступенем сусп. Розв коли виник прив власність, виникає державність.Перші більш-менш чітко вираж ідеї про різні форми держ існування з’явил в ІІІ-ІІ тис.до н.е. Для держави деспотичного періоду характерні: 1.адмін-команд управл сусп.2.поглинання держ власності і госп ф-цію низових одиниць.3.центр перерозпод держ ресурсів.Міфолог витоки політ думки Старод світу виходять з ст.Єгипту (Птахетеп-божествені порядки справедливі, вічні і незмінні), Вавілону(282 статті закону Хамураппі – вся непокора, порушення ведуть до покарань-смерті), Китаю(Конфуцій-шляхентність визначалась не за походженням, а за чесністю і знанями), Індії(Буддизм).

35.Політична філософія н.Маекіавеллі.Поняття і суть Макіавелізму

Доба Відродження.Нікколо Макіавеллі (1469-1527) («Государ»)одним із перших порушив питання про сенс політики як сфери діяльності (ціннісно-нейтральний підхід, необхідність конкретного аналізу тощо).

Макіавелізм – мета виправдовує засоби.(тобто для досягнення влади можна використ. Усі способи-легальні, нелегальні(шантаж, залякування)

36.Політичні концепції в Києво-Мог акад.П.Могила,Прокопович

Петро Могила(1597-1647).В політ пит орієнтувався на угоду з Польщею. а)розвивав ідею верх права церкви;б)виступав за підвищення ролі держави.Просвітн напрям у політ знайшов глибоке відображення у працях Феофана Прокоповича(1681-1736).Вважав,що держ влада потрібна,щоб стримувати злі пристрасті люд і охороняти суспільство.

37.Федеративна держава,її суть.

Держава – це сувер пол.-терит орг. Влади певної частини населення в соц.-неоднорідному сусп.,що має спец апарат управління і примусу,а також здійсн упр аг-сусп справами.

Форма держ правління – спосіб організації Д влади зумовлений принципами формування і взаємовідносин вищих органів держ влади.

федеративна – де частини її мають суверенітет,усі ознаки державності. Поділ на федерацію – союзні дер-ви і конфедерації – об’єднання,союзи Д,що створюються для виконання певних завдань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]