Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_ekzamen.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

69. Основні причини виникнення міжнаціональних конфліктів і шляхи їх подолання

Поліичний конфлікт-зіткнення двох протилежних сил з метою завоювання, утримання та використання влади.

Погана інформація і непорозуміння, недосконалість людської психіки, соц.-на нерівність, дефіцит життєвих благ, егоїстичність людей, протилежність інтересів людей, боротьба за кращі позиції в сус-ві.

70. Політичний режим. Суть тоталітарної держави

Політичний режим–це система методів, прийомів і засобів здійснення державної влади.

Тоталітарний політ режим – характеризується абсолютним контролем держави над усіма галузями життя і повним підкоренням людини. .

Тоталітаризм як соціальний і політичний феномен.

У сучасній політичній теорії розрізняють такі основні типи політичних режимів: демократичні, авторитарні та тоталітарні. Найбільш реакційним режимом є тоталітарний. Це насильницьке політичне панування групи «вибраних», яких очолює «вождь» (фюрер, дуче). Основні ознаки цього режиму: тотальний контроль за всіма сферами життя суспільства, заборона конституційних прав і свобод, демократичних організацій, репресії, мілітаризація суспільного життя, панування однієї загальновизнаної ідеології. За умов тоталітаризму особистість цілком підкорено владі.

71.Форми державного правління і державноий устрій

Форма держ правління –спосіб організації держ влади зумовлений принципом формування і взаємовідносин вищих органів влади. Розрізняють : Монархію і Республіку

Монархія – влада зосереджена в руках монарха ВИДИ : Дуалістична – коли є монарх і парламент. Парламентарна – влада монарха обмежена (він царює, але не править).

Республіка – це така форма держ правління за якої всі вищі вищі органи держ влади або обираються або формуються парламентом.

Форма держ устрою – спосіб територіальної організації держави що визначаються принципами взаємовідносин держави як цілого і її територіальних складових.

Форми держ устрою : 1) Унітарна – складається з адміністративних або політ – адмін.. одиниць . –єдина констит. –єд. Суд. – єдине громадянство.2) Федерація – це союзна держ. Терит якої склад. з держ. Утворень, наділених юридичною і певною політ. Самостійністю.

3)Конфедерація – це форма союзу держав

За якою державо зберігає свій суверенітет повністю.

4) Унія – обєднання 2-х держав.

5) Імперія – це держава яка об’єднує декілька.

72. Демократія і змі поняття риси

Демократія – форма державно-політичного устрою сусп., яка ґрунтується на визнаі народу джерелом влади і носієм влади, на прагненні забезпечити справедливість, рівність, добробут усіх людей, що населяють певну державу.

ЗМІ - мережа установ які забезпечують збір, обробку і поширення інформації на масову аудиторію.

ЗМІ здатні: - створювати або скидати з п’єдесталу вождів. – трактувати події у вигідному для певних сил світлі. – впливати на психологію мас.

ЗМІ – газети, радіо, теле. прог.

Риси ЗМІ: - Вони працюють на непостійну аудиторію, - мають спеціальні технічні засоби, - вони носять публічний х-р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]