Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_ekzamen.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

38.Вибори:поняття,принципи.

Вибори – це демократичний спосіб формування органів державної влади. Принципи: гласність, відкритість, законність, публічність

39.Економічна політика України та її особлив розв на суч етапі.

Всю сукупн причин нинішнього соц.-ек. Стану Укр можна поділ на 3 групи:1.ті,що були успадковані від СРСР,2.ті,що зроблені так званими «реформаторами»,3.необхідність трансформації неефект ек с-ми.Ці обставини зумовлені встановленням сильної виконавчої влади.Було ж зроблено навпаки – курс на самоусунення Д від управління (втручання) ринком (треба було посилити цей вплив). Визначним завданням ЕП є подолання корупції та тіньової економіки.Осн завдання Укр Д в галузі ек: 1.реформ енерг сектора,2.надання людям ек свободи,3.стабілізація нац. Валюти,4.створення умов для подолання кризи,5.розв аграрного сектора,6.захист вітчизняного виробника, 7.легалізація тіньових капіталів,8.боротьба з ек злочин.

40.Політітичний ідеал Реформ.Погляди м.Лютера та т.Мюнцера

Реформація.Почин з І пол.16ст. в Зх і Ц Європі розгорнувши досить широкий сусп. Рух:антифеодальний,політичний за змістом і релігійний (антикатол) за своєю ідеолог формою. Оскільки найб. Метою цього руху була перебудова церк орг. І взаємовідн між церквою і державою(реформація).В зв’язку з тим що розв капіталізм почали, висувати тих в кого зріс соц. Статус.

Лідером реформації був Лютер.Провідні ідеї:1.безум посух народу світській владі,2.закони і примус з боку Д,3.світська влада не є спеціальною. Мюнцер(1490-1525).Релігійно-філософ погляди засновані на ідеї встановлення влади.

41.Основні шляхи і чинники формування політичної культ.

Політична культура – частина духовної культури с-ва,що охоплює сукупн історично виниклих стійких ідей, переконань,цінностей норм,зразків поведінки,які виявляються в ді-ті людей і забезпеч.спадковість політ життя.Основні напрями формування ПК: а)цілеспрям. Освітньо-просвітительська духовно-ідеологічна діяльність Д,пол.партій,церква,ЗМІ,рухів,організацій.б)помітний вплив бізнесу,науки,осв.установ,сім’ї,ВНЗ.

42.Політичні погляди Канта,Гегеля.

Імануїл Кант.Знання яке передує досвіду.Сукупність умов які обмежують свавілля – право.Право покл регулювати зовн поведінку людини.Мислями і почуттями повинна керувати мораль.

Георг Гегель(1770-1831).У його розумінні держава є вираженням узагальнених інтересів,узагальненої волі,забезпечує їхню єдність і реалізацію.Ця думка з кінця 19 ст. стала вихідною в політиці багатьох держав Європи і Пн Америки,де спостеріг поступовий спад революц напруги,перехід до політики,консенсусу,згоди і сусп. Порядку.Він говорив що громад сусп. Є сферою.

43.Розвиток політичної думки в Київській Русі

Мислителі Київської Русі розум держ владу як відносини панування і підкорення.Осн ознаками влади вони вважали: справедливість,правду,примус і силу.1.Філософ-іст твір «слово про закон і благодать» митрополита Ілларіона.Тут у своєму есе він намаг довести необгрунт притен Візант на кер руської церкви.2.Політ ідеї залиш слід у тогочасних літописах.У Лаврентіївському та Іпатіївському списках дойшла повість «Минулих літ»написана Нестором та Сильвестром.3.Політ ідеолог К Д дістала відображ у Руській правді – Ярослава Мудрого – перший писаний закон.4. «Слово о полку Ігоревім»17ст.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]