Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_ekzamen.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

20.Політичне життя:суть і основні форми.

Політичне життя – частина сусп. Життя пов’яз з свідомою політ д-тю людей,їхніх політ структур щодо реаліз їхніх соц.-політ інтересів у процесі форм і здійснення політ влади. Політ стаб.сус-ва – такий стан рівноваги політ життя для якого є характ в основному сталість і збереж ф-ня політ інститутів,порівняно рівний перебіг політ прцесів,рівний перебіг сус-ва.Політ стагнація – це застій,окостеніння форм що призвод до припин політ розвитку,до краху політ сис-ми.Політ нестабільність – це стан політ життя,який перебув в пост кризі що веде до розв політ нестабільністю.

21.Суть економічної політики.

Економ політика – поведінка Д в сфері ек країни.Це сукупн держ заходів впливу на ек процеси,а ключовим і визначальним у ек і політ д-ті є співвідношення е-ки і політ. Неправильне розуміння співвідношу ек і політ призводить до ек кризи,зниження рівня життя і інфляції.Співвідношення ек і політики має бути оптимальним.Воно визнач через поняття «екон. Політика».

Ек політика – свідома,цілеспрямована д-ть держ органів,пол. Партій і сусп. Організацій в екон сфері,що здійсн в інтересах сус-ва.

22.Поняття влади.

Влада з грец.-панувати,володіти. Влада – право і можливість розпоряджатися чимось і кимось підкорюючи своїй волі. Влада – вплив однієї частини сусп.. на поведінку іншої у бажаному для себе напрямку. 1.Влада має єдиний принцип діяльності – командування в різних її формах (розпорядж.,наказ,переконання). 2.Універ властивість – загальність.Вона існує у всіх сферах сусп. Відносинах. 3.влада має здатність проникати у всі сфери діяльності. 4.влада має можливість або зв’яз. Людей і групи або протиставляти їх. Влада є наслідком виникнення сусп. Етапів, прошарків і відповідних відносин між ними. Вона потрібна: а)для організ соц. Вир-ва;б)для узгодж інтересів; в)підтримання життєздатності сусп.

23.Кирило-Мефодіївське тов.Про держ-пол устрій. Костомаров,Гулак,Куліш,Шевченко.

К-М товариство за короткий час встигло висунути соціальний ідеал,який перевищ існуючі на той час в усій Рос імп політичні парадигми,надовго визначив головні напрями українського нац. Відродження. Проте з цілого ряду причин ідея власної укр. Державності не знах не лише підтримки,але навіть і визнання серед більшості провідних мислителів і гром діячів.Більше того,боячись,що навіть перші паростки нац. Відродж можуть бути знищені,ці люди(Костомаров,Гулак,Куліш) підкреслено запевняли царський уряд у відсутності в них будь-яких сепаратистських намірів.Їхнє завдання – «вжити всіх сил,щоб дати народові змогу просвітитися,самоусвідомитись,усвідомити свої потреби і вміти їх заявити».В малорос. Землях

будителями нац. Свідомості стали «Кобзар»Т.Шевченка,вистави перших укр. Театральних груп тощо,і водночас не знаходили бодай зацікавленості прямі політ заклики чи самовіддані револ-терорист вчинки. В особі Драгоманова(1841-1895) укр. Громада одерж мислителя,який вперше підняв укр. Питання на європ рівень і тому може по праву вважатися батьком укр. Політології.Його журнал «Громада» відіграв свою роль:познайомили європейську громадськість з багатою і тривалою історією укр. Народу,його традиціями,культурою,соц.-ек становищем і політ устремлінням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]