Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_ekzamen.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

78.Політичні партії. Сучасні партійні системи

Політ партія(ПП) – це добровільна гром – політ організація певних соц. Верств населення, які склалися на ідеологічній основі і у своїй діяльності спямовані на завоювання, утримання і вико. Політ влади.

Плоіт партії виникають з різних причин, але в 1 чергу цьому сприяють: - загостр сусп. конфліктів, - соц. нерівність, - наявність певних інтересів у соц. групах,

- причини нац. Характеру, - різні погляди на соц. устрій. Ознаки ПП: - зв'язок партій з певним класом або соц. групою, - наявність певної ідеології, - існування організаційної структури, - установка на завоювання, утр, і викор влади. Структура: - лідер, - партійний апарат, - ідеологи, - рядові члени партій.

Сучасні партійні системи характер за 2 ознаками: якісною і кількісною.

При авторивареій пат сист – може існувати декілька партій але 1 закріплена. Утиталітарній -1 партія.

За кількісним критерієм: - Багатопарт системи. – Дво, Одно.

79.Національна політика в Україні на сучасному етапі

Принципи нац. Політики: - демократизм, - толерантність, - повага ло звичаїв, традицій.

Ос новні напрямки нац. Політики: - Забезпеч рівних конституційних прав на свободу громадян.

– Перетвореня багатокультурності в консолідації факторів формування громадського сусп. – Розвиток самобутності культури. – Створення сприятливих умов для розв етнічних меншин. – Інтеграція нац. меншин.

80. Культ особи:суть, передумови виникнення, боротьба з ним, трагічні наслідки.

Культ особи (лат. — поклоніння, шанування) — безмірне звеличення особи, сліпе поклоніння, а іноді й обожнювання людини, яка займає найвище становище в ієрархії політ, чи реліг. влади, надмірне перебільшення заслуг, функцій і ролі лідера. Теоретичною основою культу особи є волюнтаристський, погляд на історію, згідно з яким її хід визначається не об'єктивними законами, а волею видатних людей, переважно вождів (див. Вождизм). Найчастіше культ особи притаманний тоталітарним і авторитарним державам. Іноді його елементи простежуються і в дем. країнах (у Франції в період правління Шарля де Голя). Передумови культу особи політичних керівників на соціально-психологічному рівні починаються з їх сакралізації, обожнювання влади. Найдавніші початки його — в ідолопоклонстві первісних релігійних вірувань та культів. Суб'єктивною передумовою культу особи є також патріархальне сприйняття глави держави як «батька» однієї великої сім'ї, визнання держави із жорсткою ієрархічною, побудовою суспільства єдиною моделлю. Термін «культ особи» стосовно характеристики суспільно-політичного, становища в 30—50-х рр. в СРСР уперше використаний 1956, коли ЦК КПРС ухвалив постанову «Про подолання культу особи та його наслідків», у якій було проаналізовано об'єктивні та суб'єктивні причини виникнення культу Й. В. Сталіна. Об'єктивними причинами культу особи називалися: відсталість країни, капіталістичне оточення, зовнішня загроза, суб'єктивними — особисті риси характеру диктатора. Культ особи — складова частина ідеології та практики сталінізму — виник на основі комплексу тогочасних сопіально-економічних, політичних, історичних- традиційних, психологічних чинників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]