Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_ekzamen.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

12.Види виборчих систем.

Вибори – спосіб формування органів держ влади і наділення повноваженнями посадової особи через волевиявлення громадян. Виборча система – це сукупність правил і прийомів які забезпечують участь членів суспільства у формуванні держ представників, законавчих виконавчих, судових органів.

Виборча система – це механізм розподілу мандатів.

У світі є 350 виборчих систем.

Врешті за порядком визначення результатів виборів розрізняють виборчу систему:

- мажоритарна;

- пропорційна;

- змішана.

Найпростішою і найпоширенішою є мажоритарна виборча система. За такої системи переможцем на виборах вважається той кандидат, який набрав більшість голосів (звідси походить і назва). Ця більшість може бути абсолютною або відносною, залежно від чого розрізняють мажоритарні системи абсолютної і відносної більшості. За мажоритарної системи абсолютної більшості переможцем вважається той кандидат, який набрав не менше, ніж 50 відсотків плюс один голос усіх голосів виборців, що взяли участь у голосуванні. У тому разі, коли жоден кандидат не набирає абсолютної більшості голосів, проводиться другий тур виборів, у якому беруть участь лише ті два кандидати, що зібрали у першому турі найбільшу кількість голосів. У другому турі переможцем вважається той кандидат, який набрав відносну більшість голосів, тобто більше, ніж його суперник. За мажоритарної системи відносної більшості перемагає той кандидат, який отримав більше голосів, ніж решта кандидатів, кожен окремо. У багатьох країнах Європи застосовується пропорційна виборча система, за якої місця в парламенті отримуються партіями або виборчими блоками пропорційно кількості поданих за них голосів. За цієї виборчої системи виборці голосують за політичні партії чи виборчі блоки і меншою мірою орієнтуються на конкретну особистість.

13.Суспільні функції засобів масової інформації.

ЗМІ - мережа установ які забезпечують збір, обробку і поширення інформації на масову аудиторію.

ЗМІ здатні: - створювати або скидати з п’єдесталу вождів. – трактувати події у вигідному для певних сил світлі. – впливати на психологію мас.

ЗМІ виконують багато ф-цій: 1.інформаційна, 2.просвітницька, 3.аксіологічна(порівняльна,оцін ф-ція), 4.соціалізації(засвоєння люд пол. Норм і адапт до соц. Дійсності), 5.контрольно-критична,6.мобілізаційна(спон людей до певних пол. Дій чи бездіяльності),7.звор зв’язку,8.оперативна(обслуг певних об’єдн громад),9.комунікативна(зв’язок між реципієнтами),10.футурологічна(прогностична – забезп.науковий аналіз перспектив соц..-пол. Розвитку)

14.Політичні та правові ідеї козацько-гетьманскої держави

У коз-гетм. Добу політ дкмка розв у контексті прав документів які відобр аспекти держ устрою і між нар відносин Укр, а також у руслі концепцій просвітників щодо сусп. І держави. До важлив правових докум того часу можна віднести: -Березневі статті, -Гайданський трактат, -констит П.Орлика «Пакт і конституц прав і вольностей війська запорізького», -Зборівський договір, -універсали та офіційні листи Б.Хмельницького. В них було закладено правову осн. Між нар договорів Укр з ін держ,визнач констит засади держ і сусп. Влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]