Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_ekzamen.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

15.Структура,ресурси та види влади.

Влада – вплив однієї частини сус-ва на поведінку іншої у бажаному для себе напрямку.Ресурси влади – ті засоби за допомогою яких суб’єкт влади здійснює вплив на об’єкт.Рес влади:ек,соц.,культ-інформ,демограф,політико-правові,організац,заохочувальні.Структура має типові,владні та родові характеристики.Типи:тоталіт,авторит,демократ.Роди:політ,ек,соц.,духовного,сімейного,військ,тощо.Види: державна,партійна,труд колективів.

16.Політичні погляди м.Грушевського.

Михайло Грушевський (1866-1934) - видатний український історик і політичний діяч, Голова Української Центральної Ради. У своїх численних працях, зокрема багатотомній "Історії України-Руси", детально дослідив історію українського народу. Він відмовився від розгляду її як історії класової боротьби і подав як історію української державницької ідеї.М.Грушевський довів,що саме у добу Київ Русі на політ думці та практ виразно познач вплив Зх. елементів.З підпадінням значної частини Укр під вплив ,а згодом і під необмежену владу Моск царства,згодом Рос імперії,про захист традиції Київської Р поступ витісн східними компонентами. Робота «Самостійна Укр».Політолог погляди характерні: наук обгрунт правомірності укр. Народу мати власну держ;не фетишизація держ самостійн,а трактув її як засобу для досягн мети;створ укр. Дер-ви як батьківщини всіх народів,що прож на Укр;суворе і пост співставл ідеалу (держ суверенітету) з умовами і можливостями його реалізації.

У питанні про форму української державності погляди М. Грушевського зазнали певної еволюції - від ідеї федеративних форм організації державного життя української нації до ідеї національної незалежності України. Спочатку він виступав за національно-культурну автономію України у складі Росії, пов'язував здобуття українським народом свободи з перетворенням Росії в демократичну правову державу.

17.Змі в Україні, проблема їх становлення і розвитку

В Укр 10 тис.періодичних видань;бл 500 аудіовізуальних тасмедіа; 9% друкованих ЗМІ в руках Д, 91% - приватні.

Реальна влада зосереджується в руках інфократії (соц..прошарок, який контролює інформ ресурси).Вони володіючи ефективними засобами мають контроль над свідомістю людей, створює інформац тоталітаризм.

18.Зміст і завдання соціальної Політики.

У політології соц. Політика розгляд як особливий напрямок діяльності суб’єктів соц.-пол життя,спрямований на забезпечення сприятливих умов і засобів існування індивідів.Суб’єкти СП:спеціалізм установи та організації, що реалізують соц. Ф-ції Д.Об’єкт:сус-во,його класи,соц. Спільноти і цілісності.Завдання СП: 1.надання пріоритетного знач соц. Орієнт ек,2.регул всієї сис-ми соц. Відносин на основі оптимального взаємозв’язку особ., груп і заг держ інтересів,3.своєчасне виявл і розв’яз конфліктів,4.заходи по оздоровленні соц.-моральних цінностей,5.ств. стимулів для якісної праці,6.дотримання принципу соц. Справедливості.

19.Предмет політології. Політологія в сис-мі сусп. Наук.

Політологія – це наука про політику,про законом і випадковості розв політ процесу, про функціоня політ сис-ми і влади,про форми і методи діяльності субєктів політики,проблеми міжнародних відносин.Об’єкт: політ життя, події, прогнози,теорії,сфера політики.Предмет:політична сис-ма сус-ва.

Предметом політол як науки є дослідж тенденцій та законів ф-ння і розвитку політичного життя соц. Спільностей,що відображають реальний процес включення їх у ді-ть по реалізації політ влади і політ інтересів.Тісно пов’язана з:історією,ТДП, економікою…

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]