Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка (Податкова система-2011)_31.05.2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
6.02 Mб
Скачать

Частина I. Програма навчальної дисципліни «Податкова система»

Тема 1. Сутність і види податків.

Історичний розвиток форм оподаткування. Економічна сутність податків. Податкові платежі до бюджету  плата, збір. Фіскальна та регулююча функції податків. Елементи системи оподаткування та їхня характеристика. Ставки податку: абсолютна та відносна. Класифікація податків та їхня характеристика. Універсальні та специфічні акцизи. Прямі та непрямі податки.

Тема 2. Податкова система і податкова політика.

Податки в системі державних доходів. Методи формування державних доходів. Інституційна побудова податкової системи. Види податкових систем. Податкова політика держави. Коефіцієнти ефективності реалізації податкової політики. Проблемні питання інтеграції податкової системи України до Європейського економічного простору.

Тема 3. Податок на додану вартість.

Сутність ПДВ. Поняття доданої вартості, методи її обчислення. Суб’єкт, об’єкт та база оподаткування. Звітний податковий період. Порядок подання звітності та терміни сплати. Порядок визначення суми податку, що підлягає сплаті до Державного бюджету України. Загальне та автоматичне відшкодування ПДВ. Ставки. Податкова накладна. Податкова декларація. Пільги. Спеціальний режим оподаткування ПДВ. Порядок застосування податкового векселя.

Тема 4. Акцизний податок.

Акцизний податок як форма специфічних акцизів. Відмінні характеристики від ПДВ. Суб’єкт, об’єкт і база оподаткування. Звітний податковий період. Порядок подання звітності та терміни сплати. Підакцизні товари та ставки податку. Декларування роздрібних цін на підакцизні товари. Особливості оподаткування алкогольних виробів. Акцизний склад. Акцизний вексель. Акцизна марка. Звітний податковий період. Порядок подання звітності та терміни сплати.

Тема 5. Мито.

Мито в системі непрямих податків. Функції мита. Класифікації мита. Порядок нарахування та сплати мита. Митна вартість і методи її визначення. Український класифікатор товарів зовнішньоекономічної діяльності. Система кодування та класифікації товарів. Ставки мита: преференційні, пільгові, повні. Пільги.

Тема 6. Податок на прибуток підприємств.

Прибуткове оподаткування в системі податків з підприємств: переваги і недоліки. Загальна характеристика прибутку як об’єкта оподаткування. Бюджетне значення податку. Пільгові режими оподаткування. Суб’єкт, об’єкт і база оподаткування. Доходи та витрати платника податку. Витрати подвійного призначення. Амортизація основних засобів і нематеріальних активів. Методи амортизації: прямолінійний, зменшення залишкової вартості, прискореного зменшення залишкової вартості, кумулятивний, виробничий. Амортизаційні групи основних засобів і нематеріальних активів. Індексація основних засобів. Ставки податку. Звітний податковий період. Порядок подання звітності та терміни сплати.

Тема 7. Фіксований сільськогосподарський податок.

Сутність і призначення ФСП. Перелік податків і зборів, у рахунок яких сплачується ФСП. Суб’єкт, об’єкт і база оподаткування. Ставки. Звітний податковий період. Порядок розрахунку та сплати.

Тема 8. Податок з доходів фізичних осіб.

Прибуткове оподаткування в системі державних доходів. Суб’єкт, об’єкт і база оподаткування. Чистий річний оподаткований доход. Загальний річний оподаткований доход. Загальний місячний оподаткований доход. Ставки. Порядок оподаткування заробітної плати. Основна, додаткова та допоміжна заробітна плата. Єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Податкова соціальна пільга. Податкова знижка. Порядок оподаткування інших доходів фізичних осіб з: продажу об’єктів рухомого та нерухомого майна, оренди, отриманої спадщини, об’єктів дарування, дивідендів, виграшів, інвестиційного прибутку тощо.