Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка (Податкова система-2011)_31.05.2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
6.02 Mб
Скачать

Тема 4. Акцизний податок

З 1 січня 2011 р. в Україні замість акцизного збору запроваджено акцизний податок, у зв’язку з чим втрачають чинність 14 законодавчих актів, що регулювали порядок його нарахування та сплати. Тепер усі норми, що визначають платників цього податку, об’єкт і базу оподаткування, будуть зосереджені в одному нормативному документі. Акцизний збір був запроваджений на Україні в 1992 р. Метою його введення було збільшення доходів бюджету за рахунок оподаткування високорентабельних товарів не першої необхідності.

Акцизний податок  непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених як підакцизні, що включається до ціни таких товарів (продукції).

Його відносять до категорії специфічних акцизів, стягнення яких здійснюється за диференційованими за окремими групами товарів ставками. У відношенні до ПДВ, як до іншого непрямого податку, він має певні відмінності:

 АП оподатковуються виключно товари і не оподатковуються роботи та послуги;

 базою оподаткування АП є повна вартість товарів, у той час як при сплаті ПДВ податок нараховується на її частину – додану вартість;

 АП менше впливає на загальний рівень цін у країні, оскільки перелік підакцизних товарів є незначним, що зменшує його фіскальне значення;

 для оподаткування товарів (продукції) платники застосовують не універсальні, а диференційні ставки.

Відповідно до ст. 212 Податкового кодексу України основними платниками податку визнають:

а) осіб, які виробляють підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у т. ч. з давальницької сировини;

б) осіб  суб’єктів господарювання, які ввозять підакцизні товари (продукцію) на митну територію України;

в) фізичних осіб  резидентів або нерезидентів, які ввозять підакцизні товари (продукцію) на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню.

Виробники, імпортери підакцизних товарів, а також інші платники АП зобов’язані пройти відповідну реєстрацію в органах ДПС і стати на податковий облік як платник АП.

Головою умовою такої реєстрації є наявність у суб’єктів господарювання відповідної ліцензії, виданої уповноваженими державними органами.

До об’єктів оподаткування акцизним податком віднесено операції з:

 реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції), у т. ч. з метою власного споживання, промислової переробки, здійснення внесків до статутного капіталу, а також своїм працівникам;

 ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України;

 реалізації конфіскованих підакцизних товарів (продукції), у т. ч. визнаних безхазяйними;

 реалізації або передачі у володіння, користування чи розпорядження підакцизних товарів (продукції), що були ввезені на митну територію України із звільненням від оподаткування до закінчення встановленого терміну;

 обсяги та вартість втрачених підакцизних товарів (продукції), що перевищують встановлені норми втрат.

Операції з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню:

 вивезення (експорту) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України на підставі оформленої митної декларації;

 ввезення на митну територію України раніше експортованих підакцизних товарів (продукції), у яких виявлено недоліки, що перешкоджають реалізації цих товарів на митній території країни імпортера, для їх повернення експортеру. Такі підакцизні товари (продукція) ввозяться їхнім продавцем (експортером) без подальшої реалізації на митній території України.

Операції з підакцизними товарами, які звільняються від оподаткування:

 реалізації легкових автомобілів для інвалідів, у т. ч. дітей-інвалідів, оплата вартості яких здійснюється за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, коштів фондів загальнообов’язкового державного страхування;

 реалізації легкових автомобілів спеціального призначення (швидка медична допомога та для потреб підрозділів центрального органу виконавчої влади з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи), оплата вартості яких здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;

 ввезення фізичними особами на митну територію України підакцизних товарів (продукції) в обсягах, що не перевищують норм безмитного ввезення, встановлених законом;

 ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України, призначених для службового та особистого використання дипломатичними представництвами іноземних держав та їх консульськими установами та ін.

База оподаткування АП  це вартісний чи фізичний вираз об’єкта оподаткування, до якого застосовується податкова ставка і який використовується для визначення розміру податкового зобов’язання. Її визначення залежить від виду господарських операцій (табл. 4.1).

До підакцизних товарів належать:

1) спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;

2) тютюнові вироби, тютюн і промислові замінники тютюну;

3) нафтопродукти, скраплений газ;

4) автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли.

Підакцизні товари оподатковуються за адвалорними, специфічними, або адвалорними та специфічними ставками одночасно.

Таблиця 4.1

Порядок визначення бази оподаткування для розрахунку АП

з/п

Ставки оподаткування

Характеристика бази оподаткування

1

Адвалорна

Вартість реалізованих товарів (продукції), вироблених на митній території України, за встановленими виробником максимальними роздрібними цінами, без ПДВ та з урахуванням акцизного податку

БОАП= Вт,

де Вт – вартість товарної продукції (послуг), що визначена за звичайними цінами, грн

Митна вартість товарів (продукції), що імпортуються за встановленими максимальними роздрібними цінами, без ПДВ та з урахуванням акцизного податку:

БОАП = МВ,

де МВ – митна вартість товарів, грн

Перерахунок іноземної валюти на національну валюту здійснюється за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ, що діє на дату подання до митного органу митної декларації

2

Специфічна

Величина виміру виробленої на території України або ввезеної товарної партії, що визначена в одиницях ваги, об’єму, кількості, об’єму циліндрів двигуна автомобіля або в інших натуральних показниках:

БОАП = Кт,

де Кт – кількість товару, визначена у фізичних одиницях виміру

3

Адвалорна та специфічна

Базою оподаткування є база, визначена відповідно до пунктів 1 і 2

Платник, що здійснює розрахунок суми АП із застосуванням адвалорних ставок, зобов’язаний визначати максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) шляхом їх узгодження з ДПАУ або ДМСУ.

Процедуру такого узгодження платник здійснює шляхом декларування роздрібних цін, яка здійснюється шляхом подання не пізніше ніж за 5 календарних днів до дати встановлення таких цін декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари.

Порядок оподаткування алкогольних напоїв акцизним податком має свої особливості. Їхня сутність полягає в тому, що виробники такої продукції, на відміну від інших, зобов’язані:

 здійснювати господарську діяльність з переробки спирту та виробництва алкогольних напоїв виключно в спеціально відведених місцях.

 до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки, сплатити акцизний податок, або надати податковому органу податковий вексель, авальований банком, з терміном погашення 90 днів, який є забезпеченням виконання податкового зобов’язання зі сплати АП;

 подавати органу ДПС за своїм місцем перебуванням до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на алкогольні напої, податковий вексель, який є забезпеченням виконання податкового зобов’язання зі сплати АП;

 проводити маркування кожної пляшки алкогольних напоїв у такий спосіб, щоб марка розривалась під час розкривання товару.

Контроль за правильністю обчислення і своєчасністю сплати до бюджету податку з підакцизних товарів (продукції), що виробляються на території України, здійснюється органами ДПС. А контроль за правильністю обчислення і своєчасністю сплати до бюджету податку з підакцизних товарів (продукції), що ввозяться на митну територію України, здійснюється митними органами, крім випадків ввезення маркованої підакцизної продукції, контроль за правильністю обчислення і сплати до бюджету якої покладається також на податкові органи.

Звітним податковим документом зі сплати АП є податкова декларація (додаток 2). Терміни подання декларації та сплати АП наведені в табл. 4.2.

Таблиця 4.2