Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка (Податкова система-2011)_31.05.2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
6.02 Mб
Скачать

Класифікація особових рахунків платників податків

з/п

Найменування форми

Призначення

1

Форма № 5

для здійснення обліку ПДВ для платників податків  юридичних і фізичних осіб

2

Форма № 6

для здійснення обліку платежів, за якими передбачене подання платником податкових декларацій

3

Форма № 15

для здійснення обліку платежів, за якими не передбачене подання платником податкових декларацій (розрахунків)

4

Форма № 1Р

для здійснення обліку реструктуризованих сум

На лицевому боці картки відображаються дані про платника податків і вид бюджету, код бюджетної класифікації України за доходами. Зворотний бік картки відображає стан розрахунків платників із бюджетом: суми нарахованого та сплаченого платежу, пені, штрафних (фінансових) санкцій, плати за кредит щодо розстрочених (відстрочених) податкових зобов’язань, суми податкового боргу, надміру та/або помилково сплачені, суми, заявлені до відшкодування та ін.

У разі, якщо платник переходить на облік з одного органу ДПС до іншого, новий особовий рахунок не відкривається. Облік платежів ведеться у тому самому особовому рахунку, що був переданий до нового органу ДПС за попереднім місцем реєстрації платника.

Акумулювання сум податкових платежів на особових рахунках платників податків здійснюється таким чином.

На першому етапі, платник податку зобов’язаний подати до органів ДПС, у визначені законодавством терміни, податкові декларації та розрахунки, які обробляються на момент подання підрозділом обробки, ведення та захисту податкової звітності. При цьому суми нарахованих платежів розносять по файлах електронної бази податкової звітності і формують відповідні електронні та паперові реєстри. На другому етапі, здійснюється автоматизоване занесення введених облікових даних з електронних реєстрів до карток особових рахунків платників.

Податковий контроль за правильністю відображення в особових рахунках платників облікових даних, а також повнотою та своєчасністю сплати податків, здійснюють інші підрозділи ДПІ  підрозділи адміністрування облікових показників і звітності (відділ прямих і непрямих податків, відділ податків із фізичних осіб, відділ неподаткових платежів, відділ справляння місцевих податків і зборів, відділ ресурсних і рентних платежів та ін.), для чого проводять такі операції.

По-перше, щомісячно у картках особових рахунків платників підбивають підсумки за всіма графами, що фіксують податкові платежі. При цьому проводиться звірка сум нарахованих і сплачених платежів у інших агрегованих масивах: платники, бюджет, сума тощо. Одночасно здійснюється вибіркова перевірка на предмет правильності проведених операцій. Першочерговому відбору підлягають особові рахунки тих платників, які, на дату такого відбору, містять значні суми нарахувань/зменшень податкових зобов’язань. Головна увага приділяється таким питанням: чи за всіма термінами сплати відображено суми податкових зобов’язань, штрафних (фінансових) санкцій, а також суми, донараховані за результатами документальних перевірок; чи правильно розраховане сальдо розрахунків платника з бюджетом (додатне чи від’ємне); чи правильно нарахована пеня тощо.

По-друге, станом на 31 грудня підбивають підсумки за звітний рік, які також заносять до карток особових рахунків платників податків.

За результатами виявлених порушень у сумах нарахованих і сплачених податків у автоматичному режимі формуються їхні розбіжності, які оформляють актом, що подається на розгляд керівнику цього підрозділу для вирішення питання з усунення причин їх виникнення.

У разі виявлення помилкових записів, які неможливо віднести до реєстру платників відповідного податку, останні обліковуються в окремому особовому рахунку за спеціальним кодом «умовний платник» та у реєстрі надходжень і повернень платежів. Форма картки особового рахунка за кодом «умовний платник» відповідає формі стандартної картки особового рахунка. Упродовж 10 робочих днів від дня одержання електронного реєстру ці суми мають бути уточнені.

За умов надходження неідентифікованих податкових платежів не пізніше 4 робочих днів від дати їхнього надходження підрозділ ДПІ, що відповідає за їхній облік, передає до відповідних служб інформацію для подальшого з’ясування.

Виняткова увага при адмініструванні особових рахунків платників податків приділяється податковому боргу, облік якого здійснюється у вигляді відповідних зведених електронних реєстрів, як окремо по кожному боржнику, так і в цілому по ДПІ. На підставі їх даних податкові органи вчиняють заходи з його усунення: направляють податкові вимоги, застосовують механізми примусового стягнення. Коригування або повне анулювання реєстрового запису можливе лише за умов повного погашення податкового боргу, що має бути підтверджене платіжним документом, або в разі визнання даного боргу безнадійним та укладення податкового компромісу.

Запитання для самоперевірки

1. Дайте визначення податковому менеджменту та назвіть його основні завдання.

2. Охарактеризуйте функції податкового менеджменту.

3. Назвіть за рівнем пріоритетності види нормативно-правових документів, що регламентують податкові відносини.

4. Які види податкового аналізу ви знаєте?

5. Які основні напрями податкового планування? Назвіть фактори впливу на якість податкового планування.

6. Наведіть приклади методів податкового регулювання.

7. Які завдання покладаються на податковий контроль і за якими формами він реалізується?

8. Які види податкових перевірок ви знаєте?

9. Чим відрізняється камеральна перевірка від документальної невиїзної перевірки?

10. Охарактеризуйте особливості проведення фактичної перевірки.

11. Як реалізується система обліку платників податків в Україні?

12. Що таке облікова справа платника податків?