Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна....docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
249.39 Кб
Скачать

Матеріали для контролю засвоєння практичних знань і вмінь

(заключний етап заняття – 15%)

Контрольні завдання:

  1. Дайте гігієнічну оцінку ксенобіотиків за токсичністю і ступенем кумуляції

    Речовини

    ЛД50

    ІК

    ЕТ50(1)

    ЕТ50(n)

    КК

    1. Хлорофос

    380

    0

    0,8

    > 15

    >5

    2. Ліндан

    300

    0,4

    79,2

    3,6

    1,3

    3. NaNO3

    6400

    0

    17,6

    10,2

    -

    4. NaNO2

    170

    0

    1

    >15

    >5

  2. Який характер комбінованої дії можна очікувати у разі одночасної дії на організм: а) інгібітора монооксигеназної системи (МОГС) та речовини, котра є більш токсичною ніж її продукти біотрансформації; б) індуктора МОГС та речовини, котра метаболізується з утворенням малотоксичних сполук? Оцініть тип комбінованої дії

1

2

3

4

5

% летальності

Речовина А

50

50

70

0

30

Речовина Б

50

70

70

60

30

Комбінація А + Б

50

20

0

100

60

ТЕМА 7. Загальна схема вивчення впливу навколишнього середовища на здоров’я населення. Методи дослідження та оцінка рівня здоров’я. Прогнозування стану здоров’я населення в залежності від рівня забруднення атмосферного повітря. Підсумкове заняття з розділу “Гігієна повітря”

Актуальність теми:

Антропогенне забруднення навколишнього середовища, зокрема атмосферного повітря, призводить до зміни структури захворюваності та появи нових хвороб неінфекційної етіології. у зв’язку з цим, важливо на основі оцінки якості атмосферного повітря дати орієнтовний прогноз можливих змін рівня здоров’я населення ще до детального його вивчення за відповідними методиками.

Навчальні цілі:

Знати загальну схему виявлення і оцінки взаємозв’язків чинників навколишнього середовища та здоров’я населення.

Засвоїти методику орієнтовного прогнозу можливих змін рівня здоров’я населення у зв’язку з забрудненням атмосферного повітря.

Вміти за даними ситуаційних задач, дати орієнтовний прогноз можливих змін рівня здоров’я населення в залежності від ступеня небезпечності атмосферного повітря.

Базові знання, вміння та навики:

Знати колообіг речовин у природі (біологія); методи кількісного визначення хімічних речовин (хімія); будову системи органів дихання (нормальна фізіологія); методи гігієнічних досліджень, їх класифікацію, принципи і методи гігієнічного нормування хімічних речовин у об'єктах довкілля, особливості нормування шкідливих хімічних речовин у атмосферному повітрі(гігієна).

Зміст теми:

Здоров’я населення як інтегральний показник оцінки стану навколишнього середовища. Критерії здоров’я, показники, що його характеризують. Схема інтегральної оцінки стану здоров’я населення, джерела інформації про стан здоров’я населення. Групи здоров’я, інтегральний індекс здоров’я. Методика оцінки фактичного та очікуваного (розрахованого за проектними даними) забруднення атмосферного повітря сумішшю хімічних речовин. Поняття про показник забруднення (ПЗ), сумарний показник забруднення (ΣПЗ), коефіцієнт комбінованої дії суміші (Ккд.с), кратність перевищення ГДЗ. Методика орієнтовного прогнозування можливих змін рівня здоров’я на основі оцінки ступеня небезпечності атмосферного повітря.

Рекомендована література:

Основна:

  1. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни /За ред. Є.Г.Гончарука. – К.: Вища школа, 1995. – С. 458-479.

  2. Чайка 119-210, 220-243

  3. Лекційний матеріал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]