Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна....docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
249.39 Кб
Скачать

Матеріали для контролю засвоєння практичних знань і вмінь:

(заключний етап заняття – 15%)

Контрольні завдання:

Задача 1. Студент 20 років, маса тіла 70 кг, зріст 170 см, належить до І групи фізичної активності. Визначити орієнтовні середньодобові енерговитрати.

Задача 2. Провізор (жінка 30 років) має масу тіла 80 кг, зріст 160 см. визначте для неї індивідуальні добові потреби білків, жирів та вуглеводів у грамах.

Тема 19. Методика вивчення та гігієнічна оцінка харчового статусу людини. Методика визначення вмісту вітаміну с у готових вітамінізованих стравах Актуальність теми:

Харчовий статус організму є одним із показників оцінки здоров'я. Харчовий статус — це стан організму, який обумовлений харчуванням і характеризується багатьма показниками і симптомами, що пов'язані з харчуванням. Вивчення харчового статусу організму дозволяє визначити адекватність харчування людини, виявити схильність організму до виникнення аліментарних і соматичних захворювань з харчовим чинником ризику, внести корекції до раціону харчування для профілактики таких захворювань.

Недостатнє надходження вітаміну С в організм призводить до гіповітамінозу, зниження резистентності капілярів, фолікулярного гіперкератозу, кровоточивості ясен, підвищеної втомлюваності, а значний дефіцит – до авітамінозу (цинга).

Навчальні цілі:

Знати основні показники, що характеризують харчовий статус організму, клінічні ознаки при білковій, білково-енергетичній недостатності, основних видах вітамінної недостатності та недостатності мікро- та макроелементів.

Засвоїти методику вивчення і оцінки харчового статусу та принцип методу визначення вітаміну С у готових стравах

Вміти оцінити харчовий статус людини.

Базові знання, вміння та навики:

Знати і вміти обгрунтувати значення білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і вітамінів у харчуванні людини, добові потреби, принципи раціональ­ного харчування; знати захворювання, що викликаються недостатнім надходжен­ням вітамінів в організм, вміти визначати основні антропометричні показники, індивідуальні потреби в основних харчових речовинах, скласти меню-розкладку для різних груп населення і оцінити добовий раціон харчування (нор­мальна фізіологія, біохімія, загальна гігієна).

Зміст теми:

Поняття про харчовий статус організму. Методика вивчення та оцінка харчо­вого статусу. Методика об'єктивного обстеження пацієнта для вивчення і оцінки харчового статусу. Аліментарні та аліментарно-залежні захворювання. Білкова, білково-енергетична, вітамінна недостатність, мікроелементози, аліментарне ожи­ріння. Причини їх виникнення. Профілактика. Методика визначення вмісту вітаміну С у харчових продуктах та готових стравах. Втрати вітамінів при холодній та тепловій кулінарній обробці.

Рекомендована література:

Основна:

1. Даценко І.І., Габович Д.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з ос­новами екології. — К.: Здоров'я, 1999. — С. 320-354.

2. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г.Гончарука. - К.: Вища школа, 1995. – С. 434-438.

Додаткова:

1. Гігієна харчування з основами нутриціології / За ред. В.І.Ципріяна. - К.:

Здоров'я, 1999. – С. 19-34, 80-87, 99-100, 128, 474-476.

  1. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І. Даценко. – Львів, Світ, 2001. – С. 173-174.

  2. Федоренко В.І. Аліментарні, аліментарно-залежні та трансаліментарні захворювання, їх профілактика. Навчально-методичний посібник до практичних занять з розділу гігієни харчування для студентів медичного факультету та лі­карів-інтернів. Львів. – 1999. – 48с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]