Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна....docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
249.39 Кб
Скачать

Матеріали для самоконтролю і контролю самостійної роботи студентів

Контрольні питання:

  1. Лікувальні та дієтичні властивості м’яса, риби, молока, яєць. Їх значення у лікувальному харчуванні.

  2. Значення молока і молочних продуктів у харчуванні дітей і дорослих.

  3. Значення риби і продуктів моря у харчуванні населення різних вікових груп.

  4. Харчова і біологічна цінність овочів, фруктів, зернових і хлібобулочних виробів.

  5. Лікувальні та дієтичні властивості овочів, фруктів, круп, борошна, хліба. Їх значення у лікувальному харчуванні.

  6. Поняття про лікувальне (дієтичне) харчування.

  7. Поняття про фармакологічну дію їжі.

  8. Основні принципи побудови лікувального харчування.

  9. Основні лікувальні дієти, загальна характеристика, показання до їх призначення.

  10. Загальні правила приготування дієтичних страв.

  11. Поняття про лікувально-профілактичне харчування, види ЛПХ, раціони ЛПХ.

  12. Роль білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і вітамінів у процесах метаболізму та детоксикації ксенобіотиків.

  13. Осноні патогенетичні принципи побудови ЛПХ.

  14. Роль молока, молочнокислих продуктів та пектину у ЛПХ.

Контрольні тести:

  1. Енергоцінність овочів і фруктів у середньому становить (ккал): а) 300-350; б) 250-300; в) 100-120; г) 50-70; д) 10-20.

  2. Які детоксикуючі речовини містяться у столовому буряку та гарбузі? а) крохмаль; б) органічні кислоти; в) жири; г) пектин; д) клітковина.

  3. Найбільша кількість клітковини міститься в ягодах: а) журавлини; б) агрусу; в) малини; г) смородини; д) полуниць.

  4. До повноцінних білків м’яса належать: а) еластин; б) міозин; в) колаген; г) глобулін; д) міоглобін.

  5. До азотистих екстрактивних речовин м’яса належать: а) креатин; б) креатинін; в) пуринові основи; г) глутамінова кислота; д) ансерин.

  6. Які страви виключаються з раціону при хімічному щадінні? а) молоко; б) відварене м’ясо; в) овочеві бульйони; г) м’ясні бульйони; д) мариновані овочі.

  7. При відсутності або дефіциті лактози в організмі з раціону потрібно виключити: а) білок яйця; б) жовток яйця; в) молоко; г) шоколад; д) цитрусові.

  8. З якою метою при виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки призначається рідка, подрібнена їжа? а) зниження рухливості уражених органів; б) стимулюючої дії на процеси регенерації; в) зниження збудливості вегетативної нервової вистеми; г) прискорення евакуації вмісту шлунка; д) зниження секреторної активності уражених органів.

  9. Які з перелічених вітамінів належать до антиоксидантних речовин? а) ретинол; б) холекальциферол; в) α-токоферол; г) тіамін; д) рибофлавін; е) ціанкобаламін; є) ніацин; ж) аскорбінова кислота.

  10. При роботі з неорганічними сполуками свинцю працюючим видають: а) молоко і аскорбінову кислоту; б) молоко і пектин; в) глутамінову кислоту і кефір; г) кефір і токоферол; д) кефір і пектин.

Тестові завдання:

  1. Для профілактики атеросклерозу хворому призначили біологічно активні речовини – ситостерини (терпени), які не засвоюються організмом і утворюють з холестерином нерозчинні сполуки, що виводяться з організму. Які продукти харчування необхідно рекомендувати хворому з цією метою в якості аліментарної профілактики?

А. Картоплю В. Моркву С. Фрукти D. Капустяні овочі Е. Цитрусові

  1. При обстеженні 6-річної дитини було виявлено ознаки ожиріння І ступеня. На яку особливість метаболізму необхідно звернути увагу при призначенні лікування в даному випадку?

А. Зниження метаболічної активності жирових клітин

В. Зниження рівня глюкози в крові

С. Зниження секреції інсуліну та зменшення його концентрації в крові

D. Підвищення рівня глюкози в крові

Е. Послаблення ліпогенезу

  1. У водія автобуса 50 років з нормальною масою тіла при клінічному обстеженні у сечі виявлено кальцієві солі фосфорної кислоти. До його раціону харчування входять житній та пшеничний хліб, макаронні вироби, вершкове масло, олія, відварене м’ясо, смажена риба, картопляне пюре, молоко, сир, кава, чай, відвар шипшини, кисіль зі смородини. Енергоцінність раціону відповідає енерговитратам. Що потрібно обмежити у раціоні?

А. Молоко і сир В. М’ясо і рибу С. Відвар шипшини і кисіль

D. Макаронні вироби і хліб Е. Каву та чай

  1. Енергоцінність раціону хворого на хронічний гепатит становить 2500 ккал, 13% енергоцінності складають за рахунок білків, 26% - за рахунок жирів, 61% - за рахунок вуглеводів. У раціоні вітаміну С – 40 мг, заліза 18 мг. Які харчові продукти необхідно передусім включити до раціону?

А. М’ясо В. Яйця С. Обліпиха D. Чорна смородина Е. Вишні

  1. При обстеженні робітників, що працюють в умовах іонізуючого випромінювання, виявлено порушення функції тіолових ферментів. Поряд з призначенням відповідних лікарських препаратів до раціону потрібно включити продукти, котрі містять передусім:

А. Вітамін С В. Кальцій С. Метіонін D. Харчові волокна Е. Арахідонову кислоту

Контрольні задачі:

Задача 1. Визначте, скільки вуглеводів та вітаміну С одержить доросла людина за добу, споживаючи 200 г пшеничного і 200 г житнього хліба, 100 г моркви, 50 г буряка, 300 г картоплі, 100 г капусти, 30 г огірків, 30 г цибулі, 100г яблук.

Задача 3. Призначте ЛПХ працівникам, що зайняті у виробництві антибіотиків, компонентів мікробіологічного походження.

ТЕМА 9. Техногенний вплив на екосистему. Еколого-гігієнічні аспекти урбанізації. Альтернативні джерела енергії. Екологічні пробеми транспорту. Поняття про мало- і безвідходні технології. Шляхи виходу з екологічної кризи

Актуальність теми:

Активізація діяльності людини, поява нових факторів негативного впливу на природу: розвиток атомної енергетики, розробка нових видів озброєнь, хімізація сільського господарства, розвиток транспорту, важкої промисловості призвело до зростання забруднення всіх компонентів довкілля – повітря, води, грунтів, продуктів харчування. Виникла необхідність детально вивчати, класифікувати різні техногенні забруднення довкілля, передбачати їх, уміти запобігати їм, зменшувати, нейтралізувати та боротися з наслідками різних негативних дій людини на природу.

Навчальні цілі:

Знати основні техногенні забруднювачі та методи їх контролю.

Знати еколого-гігієнічні аспекти урбанізації. Знати екологічні проблеми транспорту, внесок різних видів транспорту в забруднення атмосфери

Засвоїти основні шляхи виходу з екологічної кризи.

Базові знання, вміння та навики:

Знати стан екологічної ситуації в Україні., проблеми забруднення і охорони повітряного середовища. Стан водних басейнів та ґрунтового покриву. Природні та антропогенні катастрофи.

Зміст теми:

Технологічні аспекти взаємодії суспільства та природи. Зростання техногенного впливу на природу. Джерела і види руйнування та забруднення навколишнього середовища. Екологічна технологія, її завдання.

Рекомендована література:

Основна:

  1. Основи екології. Підручник /Г.О. Білявський, Р.С. Фурдуй, І.Ю Костіков. – К.: Либідь, 2004. – С. 176-228, 382-403.

  2. Основи загальної екології. Підручник /Г.О. Білявський, М.М. Падун, Р.С. Фурдуй. – К.: Либідь, 1993. – С. 213-253.

  3. Даценко І.І. Гігієна та екологія людини. - Львів: Афіша, 2000. - С. 35-1110.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]