Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна....docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
249.39 Кб
Скачать

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь та навиків

(заключний етап заняття – 15 %)

Контрольні задачі:

Охарактеризуйте умови праці за даними ситуаційних задач:

  1. В процесі роботи в приміщенні хіміка-аналітика вміст лікарських препаратів знаходився на рівні ГДК для повітря робочої зони, а зміни функціонального стану організму відновлювались за час відпочинку.

  2. В процесі виготовлення ліків в асистентській вміст серцевих глікозидів перевищував ГДК в 2,7 рази, внаслідок чого у провізора ви­никли зміни стану серцево-судинної системи, які вийшли за межі фізіологічних коливань.

Тема 17. Комплексна оцінка умов праці, санітарного стану та протиепідемічного режиму в аптечних закладах. Підсумкове заняття з розділу “Гігієна праці”

Актуальність теми:

Забезпечення дотримання гігієнічних норм при будівництві аптек, а також норм санітарно-протиепідемічного режиму в аптеках під час їх експлуатації є передумовою високої працездатності персоналу аптек та відповідного рівня технологічних умов аптечного виробництва.

Навчальні цілі:

Знати сутність запобіжного і поточного санітарного нагляду за аптечними закладами. Засвоїти методику читання проектної документації аптек, гігієнічні вимоги до улаштування та обладнання аптек, особистої гігієни персоналу, санітарні правила виготовлення стерильних та нестерильних лікарських форм.

Вміти дати гігієнічне заключення за даними проектної документації аптеки, провести комплексне санітарно-гігієнічне обстеження аптеки, скласти акт санітарно-гігієнічного обстеження, розробити комплекс санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів щодо покращення санітарно-протиепідемічного стану аптеки.

Базові знання, вміння та навики:

Знати масштаби, умовні позначення на кресленнях, методики дослідження та прилади, які використовуються для гігієнічної оцінки мікроклімату приміщень, рівня освітленості та вмісту вуглекислого газу, гігієнічне значення рози вітрів (креслення, загальна гігієна).

Зміст теми:

Сутність запобіжного та поточного санітарного нагляду. Роль провізора в здійсненні запобіжного і поточного санітарного нагляду за фармацевтичними підприємствами та аптечними закладами. Експертиза проектної документації аптек. Гігієнічні вимоги до земельної ділянки та правила її забудови. Внутрішнє планування та оздоблення приміщень аптек, інсоляція, освітлення, опалення, вентиляція, водопостачання та санітарна очистка аптек. Гігієнічні вимоги до утримання та прибирання аптечних приміщень. Контроль якості дотримання санітарного режиму в аптеках. Гігієнічні вимоги до одержання, траспортування та зберігання води очищеної та води для ін’єкцій, виготовлення ліків в асептичних умовах та виготовлення нестерильних лікарських форм. Методика організації та проведення комплексного санітарно-гігієнічного обстеження аптечного закладу та складання акту санітарно-гігієнічного обстеження аптеки.

Рекомендована література:

Основна:

  1. Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К.: Здоров’я, 2002. – С.92-94, 141-178.

  2. Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К.: Здоров’я, 2002. – С. 119-178.

  3. Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. – Москва: Медицина, 1985. – с. 212-241.

  4. Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. – Москва: Медицина, 1987. – с. 160-172.

Додаткова:

  1. Дикий И.Л., Лабунский В.В. Гигиена аптек, контрольно-аналитических лабораторий и аптечных складов. – Харьков, 1993. – С. 6-133.

  2. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І. Даценко, – Львів, Світ, 2001. – С. 2-32, 59-66, 78-101, 259-266, 333-344.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]