Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_s_kpu.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
268.87 Кб
Скачать

8. Система і загальна характеристика чинного кримінального кодексу України

Система КрКУ (зміст): - загальна частина (15 розділів, 108 статей); - особлива частина (20 розділів); - прикінцеві та перехідні положення (дві частини: 1 і 2 розділ); - додаток (перелік майна, що не підлягає конфіскації за судовим вироком).

Загальна: вчення про злочин, судимість, вина, особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх, звільнення від кримінальної відповідальності тощо. Особлива: питання пов’язані із забороняючи ми нормами особливої частини, а також питання про регулювання кримінально-правових відносин.

9. Поняття, структура і види кримінально-правових норм

Кримінально-правова норма складається з гіпотези, диспозиції та санкції. Структура: - гіпотеза – це умова за якої застосовується кримінально-правова норма; - диспозиція – це її частина, яка визначає правило поведінки; - санкція – частина норми особливої частини КрКУ, котра встановлює вид та розмір покарання за вчинення злочину.

Норма кримінального закону – це виражене у відповідній письмовій формі, загальнообов’язкове державне веління (припис), що містить у собі заборону, обов’язок, дозвіл, заохочення і забезпечується примусовою силою держави.

Види кримінально-правових норм: - уповноважуючи норми (ст.47, 48, 93, 94); - забороняючі (ч.1 ст.109КрКУ); - заохочуючі (ч.2 ст.111); - норми цілі (ч.2,3 ст.50); - норми дефініцій (ч.1 ст.11); - зобов’язуючі норми (ст.45); - комбіновані норми (ст.36).

Види диспозицій: - проста (називає злочин, не розкриваючи зміст – ст.119КрКУ); - описова (визначає зміст – ч.1ст.185-крадіжка); - бланкетна (не визначає змісту, але відсилає нас до іншого кодексу – ст.172-правця); - відсилочна (для з’ясування змісту відсилає нас до іншої статті кримінального кодексу); - комбіновані (ст. 222КрКУ).

10. Чинність кримінального закону в просторі

Принципи чинності кримінального закону в просторі: - територіальний принцип (ст.6 КрКУ - Стаття 6. Чинність закону про кримінальну відповідальність щодо злочинів, вчинених на території України. 1. Особи, які вчинили злочини на території України, підлягають кримінальній відповідальності за цим Кодексом. 2. Злочин визнається вчиненим на території України, якщо його було почато, продовжено, закінчено або припинено на території України. 3. Злочин визнається вчиненим на території України, якщо його виконавець або хоча б один із співучасників діяв на території України. 4. Питання про кримінальну відповідальність дипломатичних представників іноземних держав та інших громадян, які за законами України і міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, не є підсудні у кримінальних справах судам України, в разі вчинення ними злочину на території України вирішується дипломатичним шляхом.); - принцип громадянства (ч.1 ст.7 КрКУ - 1. Громадяни України та особи без громадянства, що постійно проживають в Україні, які вчинили злочини за її межами, підлягають кримінальній відповідальності за цим Кодексом, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.); - універсальний принцип; - реальний (космополітичний) (ст.8 КрКУ - Стаття 8. Чинність закону про кримінальну відповідальність щодо злочинів, вчинених іноземцями або особами без громадянства за межами України. Іноземці або особи без громадянства, що не проживають постійно в Україні, які вчинили злочини за її межами, підлягають в Україні відповідальності за цим Кодексом у випадках, передбачених міжнародними договорами або якщо вони вчинили передбачені цим Кодексом тяжкі або особливо тяжкі злочини проти прав і свобод громадян України або інтересів України.); ст.10 КрКУ – питання пов’язані з екстрадицією; п.5 ст.28 ЗУ «Про держ. кордон Укр.» - об’єкти, що не є територією Укр., які перебувають під суверенітетом Укр., на які поширюється чинність пр. ЗУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]