Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_s_kpu.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
268.87 Кб
Скачать

18. Поняття і види стадій вчинення злочину

Стадії вчинення злочину – це етапи виникнення і реалізації умислу суб’єкта складу злочину. Види: - готування до злочину; - замах на вчинення злочину; - закінчений злочин.

19.Поняття закінченого та незакінченого злочину Ст.13 КрКУ

Закінчений злочин – це суспільно-небезпечне діяння, котре містить в собі усі ознаки та елементи складу злочину передбаченого особливою частиною КрКУ.

Незакінченим злочином є готування та замах на злочин. Особливості: - незакінчений злочини кваліфікується за ст.5 або 14 КрКУ та відповідною нормою особливої частини КрКУ. - готування до злочину невеликої тяжкості не тягне за собою

кримінальної відповідальності. – замах на вчинення злочину законодавчо поділяється на два види: закінчений та незакінчений.

20. Кримінальна відповідальність за готування до злочину

Стаття 14. Готування до злочину. 1. Готуванням до злочину є підшукування або пристосування засобів чи знарядь (це умисні дії суб’єкта, які проявляються в набутті будь-яким способом (позичка, купівля, обмін, викрадення тощо) знарядь або засобів необхідних для вчинення злочину), підшукування співучасників або змова на вчинення злочину (це умисні дії суб’єкта спрямовані на залучення інших осіб до спільного вчинення злочину у якості співвиконавця, організаторів, підбурювачів), усунення перешкод (це умисні дії або бездіяльність суб’єкта, які полягають у усуненні об’єктивних перешкод, котрі на думку суб’єкта роблять неможливим або певною мірою ускладнюють вчинений злочин), а також інше умисне створення умов для вчинення злочину. 2. Готування до злочину невеликої тяжкості не тягне за собою кримінальної відповідальності.

Змова на вчинення злочину – це угода двох або більше суб’єктів на спільне вчинення злочину.

21. Поняття та види замаху на злочин

замахом на злочин є вчинення особою з прямим умислом діяння (дії або бездіяльності), безпосередньо спрямованого на вчинення злочину, передбаченого відповідною статтею Особливої частини Кодексу, якщо при цьому злочин не було доведено до кінця з причин, що не залежали від її волі. і. Об'єктивними ознаками замаху є: а) вчинення діяння, безпосередньо спрямованого на вчинення злочину; б) недоведення злочину до кінця; в) причини недоведения злочину до кінця не залежать від волі винного.

Види замаху на злочин. Замах поділяється законом на закінчений і незакінчений.

ч. 2 ст. 15 замах на вчинення злочину є закінченим, якщо особа виконала усі дії, які вважало необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було закінчено з причин, які не залежали від її волі. Цей замах нерідко називають невдалим. 

ч. 3 ст. 15 замах на вчинення злочину є незакінченим, якщо особа з причин, що не залежали від її волі, не вчинила усіх дій, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця. Наприклад: злодій був затриманий як тільки проникнув у житло, або при нападі з метою вбивства з рук винного була вибита зброя. Цей замах іноді називають перерваним

третій вид замаху -непридатний замах.

Замах на непридатний об'єкт має місце тоді, коли можливість спричинення шкоди об'єкту виключається у зв'язку з особливими якостями предмета злочину або потерпілого, або у зв'язку з відсутністю їх на місці злочину, про що винному не було відомо. Наприклад, викрадення непридатної для використання зброї, проникнення у квартиру, в якій не виявилось тих цінностей, якими бажав заволодіти винний

Замахом із непридатними засобами є помилкове чи через незнання використання винним для досягнення злочинної мети таких засобів, які об'єктивно не могли привести до завершення злочину. Скажімо, використання для позбавлення життя речовини, прийнятої помилково за отруту, використання для проникнення у квартиру відмичок, якими не можна відімкнути замок. Оскільки непридатний замах не виключає суспільної небезпеки скоєного (він спрямований на вчинення злочину), кримінальна відповідальність за нього настає на загальних підставах. Винятки становлять дії, що полягають у використанні для вчинення злочину в силу неосвіченості таких засобів, які реально не можуть заподіяти шкоду (заклинання, чаклунство тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]