Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_s_kpu.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
268.87 Кб
Скачать

70. Ексцес виконавця.

Ексцес виконавця-вчинення співучасником іншого злочину,який не охоплювався умислом інших співучасників злочину.

Види:

• кількісний-має місце тоді,коли виконавець виходячи за рамки домовленості з іншими співучасниками вчиняє однорідний із задуманим злочин.

• якісний-вчиняє схожий із задуманим злочин.

-вчинення виконавцем зовсім іншого,неоднорідного порівняного із задуманим

злочину.

71. Посереднє виконавство.

Посереднє виконавство - це коли виконавець особисто не виконує дій, які утворюють об'єктивну сторону злочину або особисто виконує лише частину таких дій. Іншу частину дій вчиняє особа, яка через малолітство, розумову відсталість, психічну хворобу та з інших причин не могла розуміти характеру і значення дій, що нею вчинялися. Суб'єкт, який використовує для досягнення своїй цілей названих осіб, відповідає як виконавець злочину без посилання на ст. 27 КК.

72. Співучасть у злочинах зі спеціальним суб'єктом.

Передусім нагадаємо, що спеціальний суб'єкт - це суб'єкт злочину, який, крім загальних його ознак (віку та осудності), наділений ще й додатковими ознаками, які й визначають його відповідальність за відповідною статею КК (наприклад, службова особа, військо-вослужбовець тощо). Злочини зі спеціальним суб'єктом характерні саме тим, що їх можуть вчинити лише особи, наділені ознаками спеціального суб'єкта.

а)суб' єктом злочину зі спеціальним суб'єктом може бути лише особа, якій властиві ознаки спеціального суб'єкта (наприклад, суб'єкт одержання хабара - це тільки службова особа;

б)звідси випливає, що виконавцем злочину зі спеціальним суб'єктом може бути тільки цей спеціальний суб'єкт;

в)спираючись на положення ст. КК, з якої визнається можливість співучасті у військових злочинах осіб, які не є їх суб'єктами,поширюємо це положення і на решту злочинів, у яких передбачено вчинення злочинного діяння спеціальними суб'єктами;

г)у таких випадках особи, яким не властиві ознаки спеціального суб'єкта, можуть виступати як організатори, підмовники або пособники того злочину, виконавцем якого є спеціальний суб'єкт;

д)тому ці співучасники несуть відповідальність за тією статею КК, яка передбачає вчинення злочину виконавцем - спеціальним суб'єктом;

е)якщо ж злочин зі спеціальним суб'єктом характеризується тим, що частина його об'єктивної сторони може бути виконана особою, яка не є таким (спеціальним) суб'єктом, остання підлягає відповідальності як співвиконавець (наприклад, жінка, яка за допомогою фізичного насильства або погроз сприяє насильнику у вчиненні зґвалтування, несе відповідальність як співвиконувачка злочину, передбаченого ст. КК).

73. Добровільна відмова при незакінченому злочині

Стаття 17.

1. Добровільною відмовою є остаточне припинення особою за своєю волею готування до злочину або замаху на злочин, якщо при цьому вона усвідомлювала можливість доведення злочину до кінця.

2. Особа, яка добровільно відмовилася від доведення злочину до кінця, підлягає кримінальній відповідальності лише в тому разі, якщо фактично вчинене нею діяння містить склад іншого злочину. Особливості:

• добровільність.

• остаточнісь.

• своєчасність.

Добровільна відмова виконавця не звільняє від кримінальної відповідальності організатора,підбурювача + навпаки.

У разі добровільної відмови виконавця інші співучасники підлягають відповідальності за готування чи замах на той злочин від якого відмовився виконавець.

У разі добровільної відмови іншого виду співучасника виконавець буде підлягати відповідальності за той обсяг діянь,який він вчинив.

Умови відмови виконавця загальні (ст. 17 ККУ).

Умови організатора,підбурювача,пособника:

• якщо вони відвернули вчинення злочину.

• якщо вони своєчасно повідомили відповідні органи державної влади про злочин,що вчиняється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]