Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_s_kpu.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
268.87 Кб
Скачать

67. Форми співучасті:

Залежно від ступеня узгодженості дій співучасників:

 без попередньої змови.

 за попередньою змовою.

За способом взаємодії співучасників між собою:

 спів виконавство.

 співучасть з розходженням ролей.

Значення:

 дозволяє обґрунтувати з правової точки зору відповідальність не лише виконавця,а й інших видів співучасників.

 впливає на кваліфікацію дій співучасників. (ч. 2,ст. 185).

 може бути враховано при призначенні покарання. (п. 2,ч. 1,ст. 167).

68. Кримінальна відповідальність співучасників

• виконавець підлягає кримінальній відповідальності за статею особливої частини ККУ,яка передбачає відповідальність за вчинений ним злочин.

• організатор,підбурювач та пособник підлягають відповідальності за відповідною частиною ст. 29 і тією статтею, яка передбачає відповідальність за вчинений ним злочин.

• Ознаки,що характеризують особу окремого співучасника злочину ставляться в вину лише цьому співучаснику, а інші обставини, що обтяжують відповідальність і передбачені як ознаки злочину,що впливають на кваліфікацію дій виконавця,ставляться у вину лише співучаснику,який усвідомлював ці обставини.

• у разі вчинення виконавцем незакінченого злочину,інші співучасники підлягають кримінальній відповідальності за співучасть у незакінченому злочині.

• співучасники не підлягають кримінальній відповідальності за діяння вчинене виконавцем,якщо воно не охоплювалось їхнім умислом.

Зміст акцесорної теорії відповідальності учасників злочину:

• інший співучасник злочину підлягає кримінальній відповідальності лише за умови,що кримінальній відповідальності підлягає виконавець злочину.

• караність діяння іншого співучасника визначається тією ж статтею,що і діяння виконавця злочину.

69. Невдала співучасть.

Діюче кримінальне законодавство не використовує поняття «невдала співучасть». Що ж стосується теорії, то в ній невдала співучасть у більшості робіт розцінюється як різновид готування до вчинення злочину.21 Водночас по питанню про те, із якими випадками зв'язується невдала співучасть, не склалося однакової думки.

Одні фахівці вважають, що невдала співучасть, зокрема підбурювання, має місце лише у випадках, коли «підбурювач» не зміг схилити підбурюваного до вчинення злочину. У той же час співучасть признається вдалим, якщо передбачуваний виконавець, давши згоду на вчинення злочину, згодом, проте, його не робить. Інші поширюють невдалу співучасть також і на випадки, коли підбурюваний дав згоду на вчинення злочину, а потім відмовився від цього.

Більш обгрунтованою представляється позиція, відповідно до котрого невдала співучасть має місце у випадках, коли передбачуваний виконавець не тільки не приступив до готування злочину, але і не висловив своєї згоди на вчинення злочину. Таке рішення грунтується на законі; готування до злочину віднесений до початкової стадії злочинної діяльності, є першою стадією вчинення злочину. Прагнення, що зовні висловилося, до досягнення угоди про вчинення злочини, як і самий факт угоди, що відбулося, про це, по спрямованості і значенню являє собою створення умов для вчинення злочину, тобто одну з форм прояву готування до злочину. Водночас сполучення цих обставин є підстава розцінювати як співучасть у готуванні до злочину. Однак окремо узяте перше з цих обставин (прагнення до досягнення угоди з усіма властивими йому зовнішніми атрибутами) обгрунтовано визнається готуванням до злочину, зробленим індивідуально, тобто так називаною невдалою співучастю.22

Таким чином, співучасть що невдалась являє собою лише ті випадки, коли схиляєма до вчинення злочину особа не погодилася на це (невдале підбурювання) або запропоноване сприяння вчиненню злочину не було прийнято (невдале пособництво). Аналогічно цьому і невдала організація злочину (невдала діяльність організатора злочину).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]