Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_s_kpu.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
268.87 Кб
Скачать

14. Поняття злочину

Стаття 11. Поняття злочину.

1. Злочином є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб'єктом злочину.

2. Не є злочином дія або бездіяльність, яка хоча формально і містить ознаки будь-якого діяння, передбаченого цим Кодексом, але через малозначність не становить суспільної небезпеки, тобто не заподіяла і не могла заподіяти істотної шкоди фізичній чи юридичній особі, суспільству або державі.

15. Ознаки злочину

1) протиправність (формальна) – означає передбачення його в кримінальному законі, це юридична, правова оцінка суспільної небезпечності закріплена в законі; 2) суспільна небезпечність (матеріальна) – це об’єктивна властивість злочину, реальне порушення відносин, що склалися в суспільстві; 3) винність (матеріальна) вина – психічне ставлення особи до вчинюваної дії чи бездіяльності та її наслідків, виражене у формі умислу або необережності; 4) караність (формальна) (у визначенні вона текстуально не відображена, тому це визначення є майже ідеальним) – погроза застосування покарання за злочин, що міститься в кримінально-правових санкціях. + 5) діяння (матеріальна); 6) суб’єкт злочину (формальна).

16. Поняття і ознаки малозначного діяння, що формально містить ознаки злочину

ч.2 ст.11 КрКУ. Не є злочином дія або бездіяльність, яка хоча формально і містить ознаки будь-якого діяння, передбаченого цим Кодексом, але через малозначність не становить суспільної небезпеки, тобто не заподіяла і не могла заподіяти істотної шкоди фізичній чи юридичній особі, суспільству або державі.

Ознаки: - воно формально містить ознаки складу злочину; - діяння не становить суспільної небезпеки; - малозначним є лише таке діяння, неістотність шкоди якого є об’єктивною і суб’єктивною (суб’єкт мав намір на заподіяння саме такої шкоди); - визнання діяння малозначним і не притягнення особи до кримінальної відповідальності, не позбавляє таку особу обов’язку підлягати іншому виду відповідальності (дисциплін. чи матеріал.).

17. Класифікація злочинів

І. За ступенем тяжкості: 1) Злочином невеликої тяжкості є злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м'яке покарання за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 2) Злочином середньої тяжкості є злочин, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п'яти років. 3) Тяжким злочином є злочин, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років. 4) Особливо тяжким злочином є злочин, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад двадцять п'ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі.

ІІ. За формою суспільно-небезпечного діяння: 1) злочини, що вчиняються шляхом дії (ст.121); 2) злочини, що вчиняються шляхом бездіяльності (ст.212); 3) злочини, що вчиняються шляхом дії або бездіяльності (ст.147).

ІІІ. За характером покарання: 1) злочини, за які передбачені покарання пов’язані з позбавленням волі; 2) злочини, за які передбачені покарання не пов’язані з позбавленням волі; 3) злочини, за які передбачені покарання як з позбавленням волі, так і не з позбавленням волі.

ІV. За формою вини: 1) злочини з умисною формою вини; 2)необережні злочини; 3) злочини із подвійною (складною або змішаною формою вини).

V. За мотивами вчинення: 1) корисливі; 2) некорисливі.

VІ. За метою вчинення злочину: 1) приховування злочину; 2) насильницька зміна чи повалення конституційного ладу; 3) збагачення тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]