Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_s_kpu.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
268.87 Кб
Скачать

96 . Виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації.

Стаття 43

1. Не є злочином вимушене заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам особою, яка відповідно до закону виконувала спеціальне завдання, беручи участь в організованій групі чи злочинній організації з метою попередження чи розкриття їх злочинної діяльності.

2. Особа, зазначена у частині першій цієї статті, підлягає кримінальній відповідальності лише за вчинення у складі організованої групи чи злочинної організації особливо тяжкого злочину, вчиненого умисно і поєднаного з насильством над потерпілим, або тяжкого злочину, вчиненого умисно і пов'язаного з спричиненням тяжкого тілесного ушкодження потерпілому або настанням інших тяжких або особливо тяжких наслідків.

3. Особа, яка вчинила злочин, що передбачений частиною другою цієї статті, не може бути засуджена до довічного позбавлення волі, а покарання у виді позбавлення волі не може бути призначене їй на строк, більший, ніж половина максимального строку позбавлення волі, передбаченого законом за цей злочин.

Такою особою може бути:

• Працівник оперативних підрозділів, в тому числі і негласний.

• Працівник розвідувального органу.

• Працівник іншого органу, що має право здійснювати оперативно-розшукову діяльність.

• Штатний чи позаштатний співробітник ОВС чи СБУ.

• Член організованої групи який погодився співпрацювати з правоохоронними органами.

Підставою заподіяння шкоди є її вимушеність.

Стаття 43. 1. Не є злочином вимушене заподіяння шкоди правоохоронбваним інтересам особою, яка відповідно до закону виконувала спеціальне завдання, беручи участь в організованій групі чи злочинній організації з метою попередження и розкриття їх злочинної діяльності.

97. Поняття та види звільнення від кримінальної відповідальності. Відмежування звільнення від кримінальної відповідальності від суміжни правових інститутів.

Звільнення від кримінальної відповідальності – відмова держави засуджувати особу, яка вчинила злочин та застосовувати до неї кримінально-правові заходи примусового характеру відповідно до підстав передбачених чинним кримінальним законодавством і в порядку врегульованому кримінально-процесуальним законодавством.

За способом опису в законі:

• Передбачене нормами загальної частини ККУ (ст. 45-49,87).

• Передбачене нормами особливої частини ККУ(ч.2 ст. 111, ст 212,).

В залежності від того правом чи обов'язком суду є звільнення особи від кримінальної відповідальності:

• Обов'язкові види звільнення (ст. 45,46,49 ).

• Факультативні (ст. 48 ).

За наслідками звільнення від кримінальної відповідальності:

• Умовне звільнення(ст. 47).

• Безумовне звільнення.

Відмежувальною ознакою між малозначністю діяння та звільненням від кримінальної відповідальності є те, що при малозначності відсутні ознаки складу злочину, а при звільненні від кримінальної відповідальності має місце склад злочину, однак держава при дотриманні особою передбачених законодавством умов звільняє дану особу від кримінальної відповідальності.

Відмінність між добровільною відмовою та звільнення від кримінальної відповідальності полягає в тому, що при добровільній відмові діяння втрачає характер злочинного через відсутність вини або відпадання умислу чи протиправності діяння і як наслідок особа не підлягає кримінальній відповідальності. А при звільненні від кримінальної відповідальності в діяннях особи має місце злочинний характер, однак в результаті позитивної пост кримінальної поведінки суд звільняє особу від кримінальної відповідальності.

Відмінність між обставинами, що виключають злочинність діяння та звільненням від кримінальної відповідальності полягає в тому, що при обставинах, що виключають злочинність діяння особа діє суспільно корисно та прийнятно і хоча заподіює певну шкоду окремим суспільним, громадським, чи індивідуальним інтересам, однак не є суспільно небезпечною і не передбачає притягнення особи до кримінальної відповідальності, за винятком випадків перевищення меж допустимості. А при звільненні від кримінальної відповідальності в діяннях особи має місце злочинний характер, однак в результаті позитивної пост кримінальної поведінки суд звільняє особу від кримінальної відповідальності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]