Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тмм конспект лекций.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
6.91 Mб
Скачать

Лекція 4 кінематичне дослідження механізмів задачі і методи кінематичного дослідження механізмів

При кінематичному дослідженні механізму розгля­дається рух його ланок без урахування сил, які діють на них, тобто розглядається рух ланок з геометрич­ної точки зору, з урахуванням тільки фактора часу.

Як відомо, будь-який рух тіла характери­зується переміщенням його у просторі, швидкістю і прискоренням руху його точок.

Звідси й випли­вають основні задачі кінематичного дослідження механізмів:

1) визначення положень ланок механізму, побу­дова траєкторій його окремих рухомих точок і зна­ходження переміщень окремих ланок;

2) визначення швидкостей окремих точок і ла­нок механізму;

3) визначення прискорень окремих точок і ланок механізму.

У практичному застосуванні при дослідженні руху ме­ханізмів досить точним і зручним є графоаналітичний метод, що грунтується на побудові планів швидкостей і прискорень. Перевагою цього методу є те, що в результаті побудови планів одер­жують не тільки величини, але й напрямки, швидкості та при­скорення заданих точок механізму.

Плани швидкостей

Візьмемо будь-яке тіло К, що здійснює плоский рух. Положення твердого тіла у загальному випадку визначається трьома точками А, В, С (рис. 4.1,а), які незмінно зв'язані з тілом і утворюють жорсткий трикутник АВС.

Нехай відомі швидкості VA, VB, VC відповідно точок А, В, С і положення миттєвого центра швидкостей Р. Вектор швидкості будь-якої точки направлений перпендикулярно до радіуса-вектора, який з'єднує цю точку з точкою Р, тобто:

VAPA, VBPB, VCPC. (4.1)

Швидкості точок пропорціональні радіусам-векторам

(4.2)

оскільки:

VA = (PA), VB = (PB), VC = (PC).

де — миттєва кутова швидкість тіла К.

Візьмемо тепер будь-яку довільну точку р на площині (рис. 4.1,б) і побудуємо в деякому масштабі з цієї точки вектори швидкостей точок А, В, С. З'єднавши прямими точки а, b і с — кінці векторів швидкостей VA, VB, VC одержимо план швидко­стей тіла АВС. Якщо таким чином побудувати вектори швидко­стей усіх крайніх точок тіла К і з'єднати їх між собою, на плані швидкостей отримаємо фігуру k, яка буде подібна до тіла К.

Планом швидкостей будь-якого тіла (ланки) є геометричне місце кінців векторів швидкостей крайніх точок тіла, відкладених з однієї довільної точки, що називається полюсом плану швидко­стей.

У зв'язку з тим, що відрізки ра, рb, рс перпендикулярні до радіусів відповідно РА, РВ, РС і пропорціональні їм, вся фігура раbс подібна до фігури РАВС і повернута відносно неї на 90° в бік миттєвого обертання. Це характерно для фігури аbс, яка подібна до фігури АВС.

Рис.4.1

Звідси одержимо теорему подібності для планів швидкостей: план швидкостей твердого тіла (ланки) подібний до тіла і повер­нутий відносно нього на 90° у бік миттєвого обертання тіла.

Теорема подібності справедлива тільки для незмінної систе­ми твердого тіла (ланки) і ні в якому випадку для механізму в цілому, що є змінною системою. Для механізму, який скла­дається з системи ланок і який при русі постійно змінює свою форму, можна лише мати сукупність планів швидкостей окре­мих ланок, що побудовані з одного полюса, спільного для всіх ланок. Такий рисунок називають планом швидкостей механізму.

План швидкостей аbс тіла АВС (рис. 4.1) розташований од­наково з цим тілом, тобто якщо обходити план швидкостей і тіло в одному напрямку, наприклад від точок а і А за рухом го­динникової стрілки, то порядок літер буде однаковим: аbс і АВС. Крім того, якщо вибрати аb = АВ і накласти план швидко­стей аbс на тіло АВС, то відповідні точки плану збігаються з точками тіла, а полюс р плану швидкостей збігатиметься з точ­кою Р — миттєвим центром швидкостей тіла К. Тому план швидкостей називають зображенням тіла.

Надалі позначатимемо точки ланок великими літерами (А, В, С, ...), а їхні зображення на плані швидкостей малими (а, b, с,...). Плани швидкостей механізму можна будувати методом подібності, використовуючи теорему подібності, і методом векторних рівнянь. Але оскільки плани прискорень можна будувати тільки методом векторних рівнянь, далі детальніше розглянемо останній.

В основі методу векторних рівнянь лежить теорема про розклад складного руху на два прості: переносний і відносний.

Для прикладу побудуємо план швидкостей кривошипно-повзункового механізму (рис. 4.2), для якого задано кінематич­ну схему і закон руху кривошипа ОА (1 = соnst). Якщо задано частоту обертання п1, хв1, то для визначення кутової швидкості скористаємося залежністю = n1/30.

Розв'язування задачі розпочнемо з визначення швидкості точки А початкової ланки: VA = 1lOA (lOA дійсна довжина кри­вошипа ОА, м).

Вектор VA направлений перпендикулярно до кривошипа ОА в бік його руху. Зобразимо вектор швидкості VA відрізком ра (рис. 4.2,б), який у масштабі

визначає цю швидкість: VA = (ра) V.

Щоб знайти швидкість точки В, яка є спільною для шату­на АВ і повзуна В, згадаємо теорему про розклад складного руху на переносний і відносний. Шатун АВ здійснює склад­ний рух, який можна розкласти на два прості: переносний (поступальний) зі швидкістю VA точки А і відносний (оберто­вий) відносно точки А зі швидкістю VBA. Справді, якщо надати кривошипу елементарного переміщення d1, то центр шарніра А переміститься у точку A1, щарніра В—у точку B1. При та­кому русі шатун АВ здійснює складний рух: точка А рухається по дузі кола, точка В — по прямій лінії. Нехай спочатку всі точки шатуна АВ рухаються, як точка А, зі швидкістю VA, при цьому вісь шатуна займе положення А1В1'. Потім, прийнявши точку А1 за нерухомий центр (полюс), повернемо шатун АВ так, щоб точка В1' потрапила на свою дійсну траєкторію х—х, тобто у точку B1.

Отже, при заміні дійсного руху шатуна АВ двома умовними, що дають такий самий кінцевий результат переміщення, центр шарніра В набув послідовно дві швидкості: при поступальному русіVA, при обертовому — відносну швидкість VBA точки В відносно точки А, яка невідома нам за величиною, але відома за напрямком (VBAAB). На основі цього запишемо векторне рівняння для знаходження швидкості точки В:

VВ = VA + VBA. (4.3)

Рис.4.2

Для визначення векторів швидкостей VB і VBA проведемо че­рез точку а (рис. 4.2,б) лінію, яка показує напрямок вектора відносної швидкості, а з полюса р — лінію, паралельну руху пов­зуна В (х—х). Точка перетину цих ліній визначить точку b — кінець векторів VB і VBA. Відрізок аb не тільки визначає у мас­штабі величину (модуль) відносної швидкості VBA=(ab)V, але й одночасно він є планом швидкостей шатуна АВ. А тому точка С, яка лежить на ньому, згідно з теоремою подібності, на плані лежатиме на відрізку аb. Склавши пропорцію:

одержимо довжину відрізка:

Відкладемо відрізок ас на плані швидкостей і, з'єднавши точку с з полюсом р, отримаємо швидкість точки С: VC = (рс)V.

Планом швидкостей кривошипа ОА буде відрізок ра (точка О як нерухома потрапила в полюс р), повзуна В — точка b (всі точки повзуна мають однакову швидкість VB).

Знайшовши лінійні швидкості всіх ланок механізму, можна встановити їхні кутові швидкості. У даному випадку кутова швидкість шатуна АВ:

де VBA=(ab)V.

Для визначення напрямку кутової швидкості 2 перенесемо вектор швидкості VBA у точку В (рис. 3.10,а) і розглянемо рух точки В відносно точки А у напрямку швидкості. У нашому ви­падку кутова швидкість 2 направлена за рухом годинникової стрілки.