Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тмм конспект лекций.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
6.91 Mб
Скачать

Висота ділильної ніжки

(13.18)

ділильної головки

(13.19)

повна висота зуба

(13.20)

де r, d — відповідно радіус і діаметр ділильного кола; ra, daрадіус і діаметр кола вершин; rf , df радіус і діаметр кола за­падин.

Лінія 14 перетину бічної поверхні зуба з ділильною поверх­нею (рис. 13.7, г) називається лінією зуба. Залежно від розташу­вання лінії зуба відносно осі колеса, як уже зазначалось, розрізняють прямий зуб (прямозубі колеса), лінія якого лежить в осьовій площині зубчастого колеса, і косий зуб (косозубі або шевронні колеса), лінія якого є гвинтовою лінією сталого кроку.

Залежно від напрямку гвинтової лінії косозубі колеса можуть бути правими або лівими.

Лекція 14 багатоланкові зубчасті механізми загальні відомості

При проектуванні зубчастих механізмів багатьох машин і приладів виникає необхідність забезпечен­ня передачі обертання з великими передаточними відношеннями або при значних міжосьових відста­нях. У таких випадках використовують багатоланкові зубчасті механізми, причому, якщо швидкість обертання вихідного вала знижується порівняно із вхідним, такі зубчасті механізми називають редук­торами, а якщо швидкість підвищується, — муль­типлікаторами.

Потреба використання багатоланкових зубча­стих механізмів викликана тим, що одна пара (ступінь) зубчастих коліс забезпечує обмежені зна­чення передаточних відношень. Як відомо, переда­точне відношення пари зубчастих коліс опи­сується формулою:

(14.1)

Отже, залежить від числа зубів коліс. Щоб дістати компактну й легку передачу, число зубів на меншому колесі має бути найменшим. Наймен­ше число зубів обмежується явищем підрізання та найменшим допустимим коефіцієнтом перекриття . В середньому можна прийняти . При виборі числа зубів на більшому колесі треба виходити з обмежень габаритних розмірів і маси конструкції. У металообробних верстатах, підіймально-транспортних та інших машинах беруть звичайно Таким чином, у се­редньому можна взяти межу передаточних відношень для однієї пари зубчастих коліс У практиці машинобудування для механічних (від електродвигуна) передач приймають ще менші значення — , а для ручних —

Багатоланкові зубчасті механізми поділяють на два основних види:

1) Зубчасті механізми з нерухомими осями всіх коліс (такі пе­редачі називають серіями зубчастих коліс);

2) Зубчасті механізми з рухомими осями окремих коліс (епіциклічні передачі, деколи — планетарні, важільно-зубчасті). Зубчасті механізми з нерухомими осями коліс

Зубчасті механізми з нерухомими осями всіх коліс можна поділити на два види: ступінчасті (рис. 14.1,а) і паразитні (рис. 14.1,б). У ступінчастій серії зубчастих коліс кожне ко­лесо входить тільки в одне зубчасте зачеплення (колесо 1 пе­ребуває в зачепленні тільки з колесом 2, колесо 2" — тільки з колесом 3 і т. д.). У паразитній серії є зубчасті колеса, що входять одночасно в два або більше зачеплень. У механізмі, показаному на рис. 1, б, колеса 2 і 3 входять одночасно в два зачеплення (колесо 2 — з колесами 1 і 3, колесо 3 — з колесами 2 і 4). Такі колеса називають паразитними. Домови­мось позначати всі колеса, що жорстко сидять на одному ва­лу, одною цифрою, проставляючи для кожного колеса штри­хи (наприклад, 2, 2', 2" і т. д.).

Загальне передаточне відношення зубчастих механізмів, зоб­ражених на рис. 1, можна визначити як відношення швидко­стей обертання вхідного та вихідного валів

(14.2)

Знак передаточного відношення визначається так само, як і для пари зубчастих коліс: якщо напрямки обертання коліс 1 і 4 збігаються, маємо знак "+", а в протилежному випадку — знак "-". Тут знаком передаточного відношення є "-", оскільки колеса 1 і 4 обертаються в різні боки.

Рис. 14.1

Загальне передаточне від­ношення можна визначити через передаточні відношення окремих пар (ступенів) зуб­частого зачеплення:

(14.3)

Перемноживши одержані передаточні відношення (14.3), дістанемо:

(14.4)

де k: — число пар зовнішнього зубчастого зачеплення. Введення у формулу передаточного відношення добутку дає змогу визначити його знак, не вказуючи напрямку обертання коліс (внутрішнє зачеплення не змінює напрямку обертання коліс).

Оскільки (1), то .

Отже, передаточне відношення багатоланкової зубчастої пере­дачі з нерухомими осями є добуток передаточних відношень, взя­тих із своїм знаком, окремих його ступенів.

У загальному випадку, коли в зачепленні перебувають п коліс, формулу для загального передаточного відношення можна записати так:

(14.5)

Передаточне відношення серій зубчастих коліс можна ви­значити також за допомогою чисел зубів коліс. Такі формули найчастіше використовують на практиці.