Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції зєд.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.64 Mб
Скачать

1. 4.Принципи ведення зед

Принципи здійснення ЗЕД в Україні визначені Законом України “Про зовнішньоекономічну діяльність”, відповідно до якого суб‘єкти господарської діяльності України та іноземні суб‘єкти господарювання при проведенні ЗЕД повинні керуватися наступними принципами:

  1. Принцип суверенітету народу України при здійсненні ЗЕД, що полягає у виключному праві народу України самостійно та незалежно проводити ЗЕД на території України, керуючись чинним законодавством, а також у зобов‘язанні України неухильно виконувати всі договори та зобов‘язання в галузі міжнародних економічних відносин.

  2. Принцип свободи зовнішньоекономічного підприємництва, суть якого полягає у праві суб’єктів ЗЕД добровільно вступати в зовнішньоекономічні зв’язки, проводити зовнішньоекономічну діяльність в будь-яких формах, які прямо не заборонені законодавством, та у виключному праві власності суб‘єктів ЗЕД на всі одержані ними результати в процесі такої діяльності.

  3. Принцип юридичної рівності та недискримінації, тобто рівність перед законом всіх суб‘єктів зовнішньоекономічної діяльності незалежно від форм власності та приналежності до певної держави, заборона обмеження прав, дискримінації суб‘єктів ЗЕД та іноземних суб‘єктів господарської діяльності за формами власності, місцем розташування тощо (за виключенням випадків, передбачених законодавством), як з боку держави, так і з боку інших суб‘єктів.

  4. Принцип верховенства закону, тобто регулювання ЗЕД тільки законами України та заборона застосування підзаконних актів, що у будь-якій спосіб створюють для суб‘єктів ЗЕД умови менш сприятливі, ніж ті, що встановлені законами України.

  5. Принцип захисту інтересів суб‘єктів ЗЕД, який полягає у тому, що Україна як держава забезпечує рівний захист інтересів всіх суб‘єктів ЗЕД та іноземних суб’єктів господарської діяльності на її території згідно з законами України; здійснює рівний захист всіх суб‘єктів ЗЕД України за її межами згідно норм міжнародного права; здійснює захист державних інтересів України як на території, так і за її межами відповідно до законів України та умов підписаних нею міжнародних договорів та норм міжнародного права.

  6. Принцип еквівалентності обміну, неприпустимості демпінгу при ввезені та вивезені товарів.

Вихідним принципом здійснення експортно-імпортних операцій є комерційний розрахунок на основі принципів господарської та фінансової самостійності та самоокупності з урахуванням власних валютно-фінансових та матеріально-технічних можливостей.

Питання для самоперевірки

  1. Що є предметом курсу "Облік зовнішньоекономічної діяльності"?

  2. Що є об'єктами вивчення курсу "Облік зовнішньоекономічної діяльності"?

  3. Які форми зовнішньоекономічної діяльності підприємства передбачені чинним законодавством?

  4. Які види зовнішньоторговельних операцій розрізняють в міжнародній торгівлі?

  5. Назвіть основні принципи зовнішньоекономічної діяльності України.

  6. Яким чином здійснюється поділ посередників у зовнішньоекономічній діяльності?

  7. Охарактеризуйте законодавчі та нормативні акти, що регулюють зовнішньоекономічну діяльність в Україні.

  8. Які заходи валютного регулювання вживаються щодо підприємств та організацій, що функціонують в Україні