Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції зєд.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.64 Mб
Скачать

Лізингоотримувач-резидент

Відповідне до пп. 3.2.1 Закону про ПДВ, об'єктом обкладання ПДВ є операції з увезення (пересилання) товарів на митну територію України та отримання робіт (послуг), що надаються нерезидентами для їх використання або споживання на митній території України, у тому числі операції з увезення (пересилання) майна за договорами оренди (лізингу), застави та іпотеки. Таким чином, ПДВ обкладаються як операції з увезення об'єкта на митну територію України, так і операції з отримання послуг оренди, що надаються нерезидентом для їх використання чи споживання на території України.

У п. 4.3 Закону про ПДВ визначена база для обкладення податком:

• для об'єктів оренди (лізингу), що ввозяться (пересилаються) на митну територію України платниками податку, базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість об'єкта, але не менша митної вартості, зазначеної у ввізній митній декларації з урахуванням витрат на транспортування, навантаження, розвантаження, перевантаження та страхування до пункту перетину митного кордону України, сплати брокерських, агентських, комісійних та інших видів винагород, пов'язаних з увезенням (пересиланням) таких товарів, плати за використання об'єктів інтелектуальної власності, що належать до таких товарів, акцизних зборів, увізного мита, а також інших податків, зборів (обов'язкових платежів), за винятком податку на додану вартість, що включаються у ціну товарів (робіт, послуг) згідно із законами України з питань оподаткування. Визначена вартість перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом НБУ, що діяв на момент виникнення податкових зобов'язань;

• для послуги оренди (лізингу) — договірна (контрактна) вартість послуги з урахуванням податків, зборів (обов'язкових платежів), за винятком податку на додану вартість, що включаються у ціну продажу послуг.

Датою виникнення податкових зобов'язань при ввезенні об'єкта оренди є дата оформлення ввізної митної декларації.

Сума ПДВ, сплачена при ввезенні об'єкта оренди, не включається до складу податкового кредиту орендаря.

Сума зобов'язань з ПДВ, нарахованих при імпорті послуг (сплаті орендних платежів), включається до складу податкового кредиту на загальних підставах.

Відповідно до пп. 7.9.6 Закону про прибуток, передання майна в оперативний лізинг (оренду) не змінює податкових зобов'язань орендаря. При цьому орендар (лізингоодержувач) збільшує суму валових витрат на суму нарахованого лізингового платежу за податковим періодом, в якому здійснюється таке нарахування.

Орендодавець-резидент

При передачі об'єкта оренди податкове зобов'язання в орендодавця-резидента не виникає. Відповідно до пп. 3.1.3 Закону про ПДВ, об'єктом обкладення ПДВ є операції з надання послуг (виконання робіт) для їх споживання за межами митної території України. Оподатковуються такі операції за нульовою ставкою відповідно до пп. 6.2.2 Закону про ПДВ.

Доходи виникають в орендодавця на суму орендних платежів, нарахованих за наслідками звітного податкового періоду (пп. 7.9.6 Закону про прибуток).