Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції зєд.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.64 Mб
Скачать

9.3. Спеціальні режими при здійсненні бартерних операцій – застава, гарантія та їх відображення в системі бухгалтерського обліку.

Питання для самоперевірки

  1. Що необхідно розуміти під товарообмінними (бартерними) операціями?

  2. З яких етапів складаються бартерні операції? В чому полягають особливості укладання зовнішньоекономічного бартерного договору?

  3. Які переваги та недоліки бартерних операцій?

  4. Який порядок митного оформлення бартерних операцій?

  5. Що необхідно передбачити при укладанні договору на проведення бартерної операції?

  6. Які особливості бухгалтерського обліку бартерних операцій?

  7. Які операції належать до операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічній діяльності?

  8. Що може бути давальницькою сировиною у зовнішньоекономічній діяльності?

  9. Які митні режими передбачені законодавством України з переробки давальницької сировини?

  10. Що необхідно передбачити в зовнішньоекономічному контракті на переробку давальницької сировини?

  11. Який порядок митного оформлення операцій з давальницькою сировиною?

  12. Які особливості оподаткування та заповнення вантажної митної декларації при здійсненні операцій з. давальницькою сировиною?

  13. На яких рахунках обліку відображаються операції з давальницькою сировиною

Тема 10 облік інших зовнішньоекономічних операцій

10.1. Загальні поняття реекспотних операцій.

10.2. Загальне поняття реімпортних операцій.

10.3. Імпорт без увезення та експорт без вивезення

10.1. Загальні поняття реекспотних операцій

Реекспортні операції пов'язані з продажем і вивезенням із країни раніше ввезеного до неї товару без якого-небудь перероблення.

Країна (а також суб’єкти підприємницької діяльності в цій країні), яка ввозить, а потім вивозить товари в третю країну, називається реекспортером. Реекспортні операції передбачають укладення двох зовнішньоторговельних договорів реекспортером. За першим договором він купує товар, а за другим  -  продає його. Розглянемо приклад реекспорту німецьких автомобілів Росією в Китай. Російська фірма закупає автомобілі в німецької фірми-експортера, виступаючи при цьому імпортером. Далі продає ці автомобілі китайській фірмі, виступаючи при цьому реекспортером. Китайська фірма при цьому буде імпортером. Автомобілі можна ввозити в Росію і далі з її території продавати в Китай, а можна прямо у Німеччині навантажити їх на кораблі і поставляти китайському покупцеві. Якщо немає ніяких урядових обмежень у Німеччині на постачання автомобілів у Китай, то пункт про відправлення автомобілів прямо з Німеччини до Китаю включається до контракту купівлі російською фірмою автомобілів у німецької фірми. Яким шляхом краще доставити товар від експортера кінцевому імпортеру, вирішують між собою реекспортер та кінцевий імпортер, враховуючи витрати на транспортування, митні процедури та інші витрати. Головною умовою реекспортної угоди є те, що реекспорт не піддає товари ніякій переробці, не вносить в їх конструкцію та дизайн будь-яких змін. Реекспортні операції здійснюються, в основному, за замовленням кінцевого імпортера; якщо він не має виходу на ринок країни експортера і не бажає нести витрати, пов’язані з таким виходом, йому ліпше звернутися до реекспортера, у котрого є тісні зв’язки з експортером; можливо, реекспортер в силу деяких інших зобов’язань перед кінцевим імпортером, зможе запропонувати йому більш вигідні умови продажу. Інколи причиною реекспортних операцій є торговельно- політичні умови, що обмежують експорт та імпорт в деякі країни.