Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції зєд.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.64 Mб
Скачать

12.2.Облік, формування та зміст статутного фонду.

Здійснення іноземних інвестицій на території України, як підтверджує наведена нижче схема, характеризується різноманітністю видів і форм.

Іноземна валюта

Рухоме та нерухоме майно і відповідні майнові права

Права інтелектуальної власності

Валюта України

Грошові вимоги

Цінні папери

Права на господарську діяльність

Послуги

Часткова участь у підприємствах

Підприємство з 100-ю % власністю

Придбання рухомого та нерухомого майна

Придбання прав користування землею, концесії

  • організація з українськими та фізичними особами

  • придбання частки в діючих підприємствах

  • створення нових

  • придбання діючих

  • прямо

  • через цінні папери

  • самостійно

  • з участю українських юридичних та фізичних осіб

Рис.1. Види і форми іноземного інвестування на території України

Серед форм іноземної інвестиційної діяльності слід вирізняти договірні (контрактні) та такі, що ведуть до створення нової юридичної особи на території України.

12.3.Операції, пов'язані зі зміною структури статутного фонду.

Сторони, які здійснюють спільну інвестиційну діяльність за контрактами (виробничої кооперації, спільного виробництва тощо), повинні вести окремий бухгалтерський облік і складати звітність про операції, пов'язані з виконанням умов цих контрактів, відкривати окремі рахунки в установах банків України для здійснення відповідних розрахунків.

У період становлення організаційно-правових форм підприємницької діяльності в Україні превалювали саме договірні (контрактні) форми іноземного інвестування. На сьогодні домінують іноземні інвестиції, пов'язані зі створенням юридичної особи.

Підприємство з іноземними інвестиціями – підприємство (організація) будь-якої організаційно-правової форми, яке створюється згідно з чинним законодавством України, у статутному фонді якого іноземна інвестиція становить не менше 10%.

Таке підприємство набуває статусу підприємства з іноземною інвестицією того дня, коли іноземна інвестиція зарахована на його баланс (розділ 1 ст.1 п.3 Закону України “Про режим іноземного інвестування” від 25 вересня 1996р.).

Зазначимо, що для окремих видів діяльності існують обмеження щодо організаційно-правової форми та порядку внесення коштів учасниками. Так, страхові компанії (страховики) можуть бути створені у формі акціонерних, повних, командитних товариств або товариств з додатковою відповідальністю. Проте внески до статутного фонду цих компаній не можуть бути нематеріальними активами, частка грошових внесків у сплаченому статутному фонді страховика має бути не меншою за 60%. При цьому допускається сплата грошової частини внесків (не більше 25%) цінними державними паперами, за їхньою номінальною вартістю (у порядку, визначеному Міністерством фінансів України).

Інвестиційна компанія може бути створена у формі акціонерного товариства або товариства з обмеженою відповідальністю, а інвестиційний фонд – лише у формі закритого акціонерного товариства. Внески засновників інвестиційного фонду мають бути зроблені лише готівкою, цінними паперами і нерухомим майном, при цьому частка нерухомого майна у статутному фонді не повинна перевищувати 25%.

Холдингова компанія створюється у формі відкритого акціонерного товариства, а її статутний фонд формується за рахунок об’єднання контрольних пакетів акцій дочірніх підприємств та інших активів. У разі, коли понад 50% активів створюваної холдингової компанії становлять частки (акції, паї) та інші фінансові активи, то:

а) до її статутного фонду, крім зазначених фінансових активів, може включатися майно, яке безпосередньо забезпечує функціонування апарату управління цієї компанії;

б) контрольні пакети акцій дочірніх підприємств, передані учасниками до статутного фонду компанії, не можуть перевищувати 30% відповідних статутних фондів цих підприємств.