Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_АВП до лаб.роб. А-419_сп.0804_2008_Гончаренк...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
24.36 Mб
Скачать

4.2. Створення функціональних блоків користувача за допомогою контекстного меню

Потрібно виділити групу функціональних блоків (рис. 28), які будуть входити до функціонального блока користувача, і вибрати команду Create User Func в контекстному меню, клацнувши правою клавішею миші. Після виконання цієї команди на полі програмування з’являється функціональний блок користувача. Редагування цього блока викликається подвійним клацанням лівої клавіші миші.

Якщо під час вибору групи функціональних блоків станеться розрив зв’язку або проміжний функціональних блок не увійде до виділення (рис. 29), то в цьому разі на екрані з’явиться повідомлення про неможливість створення функціонального блока користувача.

Рис. 28. Вибір групи функціональних блоків для створення функціонального блока користувача.

Рис. 29. Функціональний блок користувача створити не можливо.

Всі функціональні блоки користувача можна зареєструвати. Зареєстровані функціональні блоки користувача розміщені в групі User, що міститься в Accessories Tool Bar. Під час створення зареєстрованого функціонального блока слід вибрати функціональний блок користувача і вибрати в контекстному меню, клацнувши правою клавішею миші, команду Register. У діалоговому вікні треба задати назву функціонального блока (не більше 32 символів), піктограму ON (функціональний блок активний) та піктограму OFF (функціональний блок неактивний). Піктограми для функціональних блоків мають бути в форматі *.bmp та мати палітру з 16 або 256 кольорів. Функціональний блок з піктограмою OFF буде записаний в групу User, що міститься в Accessories Tool Bar.

5. Порядок проведення лабораторних робіт

Для проведення роботи з контролером MITSUBISHI -серії треба ввімкнути контролер. Якщо управління та програмування буде вестися за допомогою програмного забезпечення, то слід ввімкнути комп’ютер та запустити AL-PCS/WIN-E. Треба засвоїти функції клавіш управління, призначення пунктів меню контролера та особливості програмування за допомогою клавіш управління. У разі використання програмного забезпечення треба засвоїти місця розташування та призначення меню, панелі інструментів.

Завдання 1. Ознайомитись із будовою контролера та пунктами меню контролера MITSUBISHI -серії.

Завдання 2. За допомогою клавіш управління навчитись програмувати, запускати та зупиняти контролер MITSUBISHI -серії.

Завдання 3. Ознайомитись з програмним забезпеченням для контролерів MITSUBISHI -серії. Знайти функціональні блоки та засвоїти методики настройки та зміни їх параметрів. Навчитися пересилати програму до контролера, зчитувати програму з контролера, запускати та зупиняти роботу контролера.

Завдання 4. Написати програму логіко-командного управління для заданого викладачем технологічного процесу. Запустити програму на виконання.

Завдання 5. Написати програму управління для заданого викладачем технологічного процесу. Запустити програму на виконання.

6. Зміст протоколу

Протокол лабораторної роботи має відобразити вміння студента оформити результати, одержані у процесі її виконання. До нього входять:

назва лабораторної роботи;

завдання на лабораторну роботу;

хід реалізації завдання;